28-9-2018

Lange hypotheekrente gaat in 2019 licht stijgen

ECB heeft geen haast met renteverhogingen: korte hypotheekrente blijft volgens De Hypotheker stabiel

Capelle aan den IJssel, 28 september 2018 - De korte hypotheekrente blijft onder invloed van de lage inflatiedruk vrijwel stabiel tot het najaar van 2019. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangekondigd eind 2018 te stoppen met de grootschalige aankoop van obligaties die de lange rente nu nog laag houdt. Met het oog op de verwachte economische groei verwacht De Hypotheker dat de lange hypotheekrentetarieven, van 10 jaar vast of langer, in de loop van 2019 licht gaan stijgen.

De rentetarieven zijn al langere tijd laag, waardoor het nog steeds gunstig is om een hypotheek af te sluiten of over te sluiten. Vooral de rentevaste periode van 21 tot 30 jaar wint volgens De Hypotheker nog steeds aan populariteit. Een huizenkoper die kiest voor een rentevaste periode van 30 jaar is verzekerd van stabiele maandlasten gedurende de gehele looptijd van de hypotheek.

Stabiliteit verwacht voor korte hypotheekrente

Het rentepercentage voor een hypotheek met een rentevaste periode van 5 jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bleef in het derde kwartaal van 2018 vrijwel gelijk ten opzichte van het vorige kwartaal en bedraagt gemiddeld 1,55 procent (2,05 procent zonder NHG). Ook in het laatste kwartaal van 2018 verwacht De Hypotheker dat de kortlopende rente stabiel blijft. De ECB maakt geen haast met het verhogen van de rente; het herstel in de eurozone vordert langzaam. Bovendien is de inflatiedruk beperkt: de inflatie in de eurozone ligt nu rond 2 procent en is in lijn met de inflatie waarnaar de ECB streeft. De verwachting is dat een renteverhoging pas in het najaar van 2019 in beeld komt. Hierdoor zal de korte hypotheekrente voorlopig stabiel blijven.

Op termijn lichte stijging lange hypotheekrente

In het derde kwartaal van 2018 bleven ook de rentetarieven voor de lange hypotheekrente op hetzelfde niveau. Het tarief voor de rentevaste periode van 10 jaar met NHG, bedraagt gemiddeld 1,89 procent (2,35 procent zonder NHG). Voor een rentevaste periode van 20 jaar ligt dit gemiddeld op 2,45 procent (3,02 procent zonder NHG) en voor een lange hypotheekrente van 30 jaar 2,92 procent (3,47 procent zonder NHG). De ECB heeft lange tijd de lange rente omlaag gedrukt door op grote schaal obligaties op te kopen, maar heeft eerder dit jaar aangekondigd eind 2018 te willen stoppen met haar obligatie opkoopprogramma. De Hypotheker verwacht dat de rentetarieven van 10 jaar vast of langer in de tweede helft van 2019 licht gaan stijgen. “Bij de aankondiging van de ECB hadden we verwacht dat de lange rente al iets zou gaan stijgen. De rente is sindsdien zelfs iets gedaald, omdat de ECB hier direct op inspeelde door te verklaren de officiële rentetarieven voorlopig niet te verhogen”, zegt Twan Cats, commercieel directeur van De Hypotheker. “Als de vooruitzichten van groei en inflatie aanhouden stopt de ECB haar opkoopprogramma per 1 januari 2019, waardoor wij een lichte stijging van de langlopende rente verwachten eind 2019. Wij denken dat geldverstrekkers deze stijging, mits de markt dit toelaat, ook gaan doorberekenen in de hypotheekrentes.”