28-9-2018

Voorspelling: hypotheekrente stijgt in 2019

Met het oog op de verwachte economische groei verwachten onze hypotheekrente experts dat de lange hypotheekrentetarieven, van 10 jaar vast of langer, in de loop van 2019 licht gaan stijgen.

De rentetarieven zijn al langere tijd laag, waardoor het nog steeds gunstig is om een hypotheek af te sluiten of over te sluiten. Vooral de rentevaste periode van 21 tot 30 jaar wint nog steeds aan populariteit. Een huizenkoper die kiest voor een rentevaste periode van 30 jaar is verzekerd van stabiele maandlasten gedurende de gehele looptijd van de hypotheek.

Lange hypotheekrente gaat stijgen

rente vergrootglas

In het derde kwartaal van 2018 bleven de rentetarieven voor de lange hypotheekrente op hetzelfde niveau.

  • 10 jaar rentevaste periode met NHG: 1,89% (2,35% zonder NHG).
  • 20 jaar rentevaste periode met NHG:  2,45% (3,02% zonder NHG)
  • 30 jaar rentevaste periode met NHG: 2,92% (3,47% zonder NHG). 

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft lange tijd de lange rente omlaag gedrukt door op grote schaal obligaties op te kopen, maar heeft eerder dit jaar aangekondigd eind 2018 te willen stoppen met haar opkoopprogramma. Onze experts verwachten dat de rentetarieven van 10 jaar vast of langer in de tweede helft van 2019 licht gaan stijgen. “Bij de aankondiging van de ECB hadden we verwacht dat de lange rente al iets zou gaan stijgen. De rente is sindsdien zelfs iets gedaald, omdat de ECB hier direct op inspeelde door te verklaren de officiële rentetarieven voorlopig niet te verhogen”, zegt Twan Cats, onze commercieel directeur. “Als de vooruitzichten van groei en inflatie aanhouden stopt de ECB haar opkoopprogramma per 1 januari 2019, waardoor wij een lichte stijging van de langlopende rente verwachten eind 2019. Wij denken dat geldverstrekkers deze stijging, mits de markt dit toelaat, ook gaan doorberekenen in de hypotheekrentes.”

Korte hypotheekrente blijft stabiel

Het rentepercentage voor een hypotheek met een rentevaste periode van 5 jaar met NHG bleef in het derde kwartaal van 2018 vrijwel gelijk ten opzichte van het vorige kwartaal en bedraagt 1,55 procent. Ook in het laatste kwartaal van 2018 verwachten we dat de kortlopende rente stabiel blijft. De ECB maakt geen haast met het verhogen van de rente; het herstel in de eurozone vordert langzaam. Bovendien is de inflatiedruk beperkt: de inflatie in de eurozone ligt nu rond 2 procent en is in lijn met de inflatie waarnaar de ECB streeft. De verwachting is dat een renteverhoging pas in het najaar van 2019 in beeld komt. Hierdoor zal de korte hypotheekrente voorlopig stabiel blijven.