Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Hypotheekgever

Een hypotheekgever is degene die de onroerende zaak als onderpand aanbiedt (de huiseigenaar of geldnemer).

Je bent als hypotheekgever degene die eigenaar is van een onroerende zaak (de woning) en hierop hypotheek laat vestigen. Je geeft je woning als onderpand aan de hypotheeknemer, vaak de bank, in ruil voor een lening.

Vaak is de hypotheekgever ook de geldnemer, maar hypotheek kan ook worden gevestigd als zekerheid voor de schulden van een ander. Bijvoorbeeld als ouder zijnde kun je op je eigen woning een hypotheek laat vestigen ten behoeve van de schulden van je dochter of zoon. Dit soort constructies worden onder andere gebruikt om starters aan een woning te helpen met behulp van de ouders.

De hypotheekgever is bevoegd om hypotheek te verlenen in de volgende situaties:

  • Juridisch eigendom

Als je het juridische eigendom van een woning (onroerende zaak) hebt, ben je ook bevoegd om de woning met hypotheek te verzwaren.

  • Zakelijk gebruiksrecht

Als je het zakelijke gebruiksrecht hebt op een registergoed, dan kan je dit zakelijke gebruiksrecht met hypotheek verzwaren. De vier belangrijkste zakelijke gebruiksrechten waarop hypotheek kan worden gevestigd, zijn het opstalrecht, het erfpachtrecht, het vruchtgebruik, en het appartementsrecht.

Op jezelf wonen. Ga je een huis huren of kopen?

De Hypotheker wijst je de weg in het doolhof van hypotheken en regelt alles rond je eerste hypotheek.

Maak een afspraak of stel je vraag aan één van onze specialisten.

Maak een afspraak