Hypotheekgever

Een hypotheekgever is degene die de onroerende zaak als onderpand aanbiedt (de huiseigenaar of geldnemer).

Je bent als hypotheekgever degene die eigenaar is van een onroerende zaak (de woning) en hierop hypotheek laat vestigen. Je geeft je woning als onderpand aan de hypotheeknemer, vaak de bank, in ruil voor een lening.

Vaak is de hypotheekgever ook de geldnemer, maar hypotheek kan ook worden gevestigd als zekerheid voor de schulden van een ander. Bijvoorbeeld als ouder zijnde kun je op je eigen woning een hypotheek laat vestigen ten behoeve van de schulden van je dochter of zoon. Dit soort constructies worden onder andere gebruikt om starters aan een woning te helpen met behulp van de ouders.

De hypotheekgever is bevoegd om hypotheek te verlenen in de volgende situaties:

  • Juridisch eigendom: als je het juridische eigendom van een woning (onroerende zaak) hebt, ben je ook bevoegd om de woning met hypotheek te verzwaren.
  • Zakelijk gebruiksrecht: als je het zakelijke gebruiksrecht hebt op een registergoed, dan kan je dit zakelijke gebruiksrecht met hypotheek verzwaren. De vier belangrijkste zakelijke gebruiksrechten waarop hypotheek kan worden gevestigd, zijn het opstalrecht, het erfpachtrecht, het vruchtgebruik, en het appartementsrecht.