Kosten koper berekenen

Wil je graag de kosten koper berekenen voor een huis dat je op het oog hebt? De kosten koper (k.k.) zijn alle extra kosten bij de aanschaf van een woning. Zo moet je denken aan de overdrachtsbelasting en de notariskosten die gemaakt moeten worden om de woning op jouw naam te laten zetten. Met onze Jazeker Notarisservice kun je besparen op je notariskosten. Hiervoor werken we samen met Nationale Notaris, een landelijke keten van notariskantoren.

Omdat iedere woning weer anders is, is het moeilijk om je kosten koper zelf te berekenen. Er zijn natuurlijk veel vaste kosten die afgedragen moeten worden, maar om de kosten koper tot in detail te berekenen, moet je veel informatie hebben over de woning zelf en de partijen waarmee je de koop bekrachtigt.

Bestaande bouw of nieuwbouwwoning?

Ga je een bestaande woning kopen, dan bestaan de kosten koper in ieder geval uit de overdrachtsbelasting en de notariskosten die gemaakt worden om de woning op je naam te zetten. Verder kun je denken aan kosten die gemaakt worden door een makelaar in te huren, door een taxatie, of door advies- en bemiddelingskosten.

Koop je een nieuwbouwwoning, dan is er geen sprake van overdrachtsbelasting. Ook wordt de woning automatisch op jouw naam gezet. De kosten die bij een notaris gemaakt worden, zijn bij de aankoopprijs inbegrepen. Je koopt een nieuwbouwwoning dan ook altijd ‘vrij op naam’, in plaats van de gebruikelijke kosten koper.

Misschien twijfel je tussen het kopen van een nieuwbouwwoning of een bestaande woning? Doe de test.

Bereken je kosten koper met De Hypotheker

In een gesprek met een adviseur van De Hypotheker krijg je al snel overzicht in de extra kosten waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een huis. Niet alleen berekenen we graag de kosten koper, we geven je ook gepast hypotheekadvies. Zo ga je goed geïnformeerd aan de slag met de aanschaf van je nieuwe huis.

Maak voor meer informatie een afspraak bij een vestiging van De Hypotheker bij jou in de buurt. Onze adviseurs vertellen je graag meer over de kosten koper, en andere punten waar je op moet letten bij het kopen van je eigen huis.