Tenaamstelling van je hypotheek

Veel hypotheken worden tussentijds aangepast. Een wijziging die heel vaak voorkomt is de verandering van de tenaamstelling. Als je gaat samenwonen of juist uit elkaar gaat, zal de tenaamstelling vaak worden aangepast.

Andere namen, andere hypotheek

Ga je samenwonen of juist uit elkaar, dan zou je een nieuwe hypotheek kunnen afsluiten. Maar dat is wel een kostbare oplossing, want je krijgt weer te maken met notaris-, afsluit- en taxatiekosten. Vaak zijn er ook andere oplossingen.

Bijschrijven

Je kunt tussentijds iemand laten bijschrijven, door een schriftelijk verzoek in te dienen bij de hypotheekverstrekker. Voor deze bijschrijving moet je meestal wel administratiekosten betalen. Overigens kan een dergelijke bijschrijving grote gevolgen hebben: de nieuwe contractant is namelijk wél aansprakelijk voor de schuld maar heeft (nog) geen aandeel in de eigendom van de woning. Dat zou dan  nog apart geregeld moeten worden. En vooral dit laatste kan op flinke kosten stuiten. Moet deze extra persoon ook worden opgenomen in de aan de hypotheek gekoppelde verzekering, dan zal er altijd een medische beoordeling volgen. De hypotheekverstrekker zal om een gezondheids­verklaring of een medische keuring vragen. Aan de hand van de medische beoordeling en de gewenste dekking wordt dan een nieuwe polis opgemaakt.

Uitschrijven

Als je hypotheek nu op twee namen staat en je wilt één van beiden laten uitschrijven (bijvoorbeeld vanwege een verbroken relatie), dan zal de hypotheekverstrekker het inkomen van de achterblijvende persoon toetsen. De hypotheeklasten moeten immers voortaan door één persoon worden opgebracht. De aan de hypotheek gekoppelde verzekering zal ook op één naam moeten worden gezet. De premie wordt dan door de hypotheekverstrekker aangepast aan de nieuwe dekking.

Een hypotheek overdragen


Bij sommige hypotheekverstrekkers is het mogelijk om bij verkoop van je huis, ook de hypotheek over te dragen aan de nieuwe eigenaren. Daarmee kun je een extra troef in handen hebben tijdens de onderhandelingen. Je moet er natuurlijk ook zelf voordeel van hebben.