Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Wat is een Unit-linked verzekering?

Een Unit-linked verzekering is een verzekering waarbij er gespaard wordt door te beleggen in één of meer beleggingsfondsen. De spaarpremie wordt gebruikt om 'units' aan te kopen. Vaak kan worden gekozen uit o.a. aandelen-, obligatie- en mixfondsen. Unit linked verzekering is een synoniem voor beleggingsverzekering.

Een Unit-Linked verzekering is een verzekering waarbij de premies worden belegd in beleggingsfondsen (units). De beleggingsfondsen zijn gekoppeld (linked) aan een verzekering. Van de premie is echter een deel bestemd voor de dekking van de kosten die de verzekeraar moet maken. Gaat het om een verzekering inclusief een risicodekking bij overlijden, dan wordt een deel van de premie door de verzekeraar gebruikt om het overlijdensrisico af te dekken. 

De premies (na kostenaftrek en meestal met uitzondering van de premies voor het overlijdensrisico) worden belegd in eenheden van een door de verzekeraar aangeboden beleggingsfonds. Vaak kan je als verzekeringnemer uit verschillende beleggingsfondsen (aandelen, obligaties, of een mixfonds) kiezen. Het later switchen van beleggingsfonds is doorgaans niet kosteloos. Bij sommige verzekeraars mag je kosteloos switchen terwijl andere verzekeringsmaatschappijen daarvoor een percentage over de transactiewaarde berekenen. 

Je loopt bij deze verzekering beleggingsrisico, dit kan positief en negatief zijn.

 

Op jezelf wonen. Ga je een huis huren of kopen?

De Hypotheker wijst je de weg in het doolhof van hypotheken en regelt alles rond je eerste hypotheek.

Maak een afspraak of stel je vraag aan één van onze specialisten.

Maak een afspraak