Blog Blog

Een koopwoning werd voor Bauke bereikbaar door Duokoop

Met de huidige huizenprijzen is het voor veel starters lastig om aan een koopwoning te komen. Voor de Friese Bauke (25 jaar) was Duokoop een handige uitkomst.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 13-3-2020

“Onlangs heb ik de sleutel gekregen van mijn eerste eigen woning in Heerenveen. Een tussenwoning met drie slaapkamers, voor- en achtertuin, nieuwe vloer en goed geïsoleerd. Zonder Duokoop en de Hypotheker was dit waarschijnlijk niet gelukt.

Voorheen woonde ik nog bij mijn ouders in Joure maar ik kreeg steeds meer behoefte aan ruimte voor mezelf. Vorig jaar begon ik me te oriënteren op een koophuis. Ik dacht dat ik gebruik kon maken van een starterslening en bracht een bod uit op het huis. Toen bleek dat dit in Heerenveen alleen kan bij woningen in een woningcorporatie. Gelukkig kwam Twan, mijn hypotheekadviseur, toen met de mogelijkheid om het huis te kopen met behulp van Duokoop.”

Wat is Duokoop?

Met Duokoop koop je alleen de woning, niet de grond waarop deze staat. De grond wordt gekocht door Duokoop. Voor het gebruik van de grond betaal je Duokoop een maandelijks bedrag, ook wel canon genoemd. De canon is aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Door deze constructie is een koopwoning die je anders net niet zou kunnen betalen, nu wel binnen handbereik. Je kunt de grond op elk gewenst moment alsnog kopen, wanneer daar financiële ruimte voor is.

Lees meer over Duokoop arrow_forward

Drukke huizenmarkt

Ook in Friesland is het druk op de huizenmarkt, vertelt Bauke. “Ik heb op de dag van de bezichtiging de vraagprijs geboden. Er waren meerdere geïnteresseerden en ik kreeg twee dagen de tijd om een nieuw bod te plaatsen. Toen heb ik iets over de vraagprijs heen geboden. Dat gebeurt veel voor woningen in die prijscategorie. Zeker als de woning in goede staat is en je er vrij weinig aan hoeft te doen.”

“Gelukkig werd mijn bod geaccepteerd en kon mijn hypotheekadviseur aan de slag met de hypotheek. Ik heb voor De Hypotheker gekozen omdat dat toch wel de eerste partij is waar je aan denkt. Mijn ouders gingen er ook al heen. Ik heb geen spijt van mijn keuze, het was een erg goede ervaring. Het contact met Twan was goed. Hij dacht goed mee met mijn situatie en heeft me van veel informatie kunnen voorzien.”

Laat je goed voorlichten

“De aanvraag voor Duokoop heeft Twan helemaal voor me geregeld. Wel duurde de aanvraag iets langer dan bij een standaard hypotheek, omdat er meer informatie en documenten verzameld moesten worden.  Ik zou Duokoop zeker aanraden, omdat het meer woningen bereikbaar maakt. Maar laat je wel goed voorlichten. Aan het eind van de rit liggen de kosten iets hoger. Het is daarom verstandig om elke paar jaar weer naar je situatie te kijken en wanneer mogelijk de grond terug te kopen.