08-02-2019

Groen begint bij jezelf!

Ernst van Luijken

Ernst van Luijken is franchisenemer van De Hypotheker Hellevoetsluis en schreef een blog over duurzaamheid. Meer weten over het financieren van zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen? Doe de duurzaamheidsscan.Een paar jaar geleden heb ik zonnepanelen op mijn dak laten leggen. Het geld wat ik had leverde niets op, en ik had het niet nodig. De panelen liggen er nu dus een paar jaar op, en ze leveren het beloofde rendement ruimschoots. Je moet het toch allemaal nog maar zien. Je hebt er geen omkijken naar, en de energierekening is een stuk lager. Je krijgt er een handige app bij, zodat je de actuele dag-, maand-, en jaaropbrengst kunt zien.

Misschien vind je het maar lelijke dingen, maar sinds een aantal jaren kun je volledig zwarte panelen kiezen. Natuurlijk heb je een contrast als je rode dakpannen hebt, maar is dat een reden om dan maar helemaal niets te doen? Het voelt ook goed om iets te doen voor het milieu.

De Nationale Hypotheek Garantie en de banken stimuleren de vergroening van woningen. De nadruk ligt natuurlijk op het milieu, maar er mag ook wel eens gezegd worden dat je op je kosten bespaart.

Toch hebben veel mensen nog geen zonnepanelen aangeschaft. Daar kan ik als financieel adviseur een belangrijke rol spelen. Ik noem mijzelf bewust geen hypotheekadviseur, omdat ik als adviseur veel meer doe dan alleen over de hypotheek adviseren. In mijn oriëntatie en -adviesgesprekken neem ik de optie voor zonnepanelen nu standaard mee. Voor klanten die de zonnepanelen laten financieren in hun hypotheek, leveren de panelen meer besparing op dan wat de extra hypotheek kost. Je hebt het dan al gauw over 50 euro netto per maand.

Met de komst van elektrische auto’s verwacht ik dat de behoefte aan de opwekking van eigen energie nog een verdere vlucht zal nemen. Naast zonnepanelen zijn er vaak nog vaak meer mogelijkheden om te besparen. Denk daarbij aan zonneboilers en isolatie van de woning. Vergroening heeft de toekomst, en als financieel adviseur draag ik mijn steentje graag bij.