Kom ik in de problemen met mijn aflossingsvrije hypotheek?

In de media wordt verteld dat één op de zes mensen met een aflossingsvrije hypotheek later in de problemen komt. Hoe zit dat? Moet ik nu toch gaan aflossen? Dat wordt inderdaad beweerd, maar zo dramatisch is het niet.

Een aflossingsvrije hypotheek heeft in principe een looptijd van 30 jaar. Daarna moet u de hypotheek verlengen of een nieuwe hypotheek afsluiten. Op dat moment kijkt de bank of u de verlengde of nieuwe hypotheek wel kunt betalen.

Bij het verlengen van de aflossingsvrije hypotheek kunnen banken moeilijk doen, zo blijkt uit een recente enquête van de Geldgids onder banken.

De hypotheek moet volgens de normen van de bank betaalbaar zijn en daar schuilt soms een gevaar. Als op pensioendatum het inkomen naar beneden gaat en de hypotheek na 30 jaar niet meer aftrekbaar is, dan is een automatische verlenging niet altijd van toepassing. Het zou dan raadzaam kunnen zijn om tijdig de hypotheek om te zetten naar een nieuwe en langere looptijd, zeker nu de rente zo laag staat.

Bij het verlengen of omzetten  van een hypotheek kan het aflossingsvrije deel meestal niet hoger zijn dan 50 procent van de woningwaarde. Er zijn wel uitzonderingen waarbij dit hoger mag zijn.