Antwoord op je vragen

Huizenbezitters krijgen meer tijd om hun bestaande aflossingvrije hypotheek om te zetten in een spaar- of bankspaarhypotheek. De termijn is verlengd tot 1 april 2013.

Veel klanten zijn al bij De Hypotheker geweest om hun hypotheek te laten bekijken. Ze kwamen met allerlei vragen. Alle meest gestelde vragen over de komende wijzigingen aan de adviseurs van De Hypotheker hebben we verzameld. Wil je meer weten? Maak dan een afspraak bij De Hypotheker.

 

Meest gestelde vragen

Meer zekerheid

De waarde van mijn woning is de laatste jaren gedaald. Is het verstandig om mijn aflossingsvrije hypotheek hierop aan te passen?
In dat geval is je hypotheek waarschijnlijk hoger dan de waarde van je huis. Je loopt dan het risico dat je bij de verkoop van je woning je hypotheek niet volledig kan aflossen en een schuld overhoudt. Door je aflossingsvrije hypotheek nu om te zetten naar een andere aflossingsvorm zorg je ervoor dat de kans op een zogenaamde restschuld kleiner wordt. Wil je een fiscaalvriendelijke spaarvorm, dan staat de Belastingdienst dit toe onder de voorwaarde dat dit voor 1 april 2013 moet zijn geregeld.

Ik heb een aflossingsvrije hypotheek. Is het mogelijk om nu wat meer zekerheid te krijgen voor straks?
Je hebt nu nog de mogelijkheid om belastingvrij te sparen en daarmee aan het einde van de looptijd je hypotheekschuld (deels) af te lossen. Tot 1 april 2013 geeft de overheid je de tijd om dit te regelen.

 

Sparen en belastingvoordeel

Is het slim om mijn spaargeld te gebruiken om mijn aflossingsvrije hypotheek af te lossen?
Dat kan een optie zijn, maar hoeveel is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De ontvangen rente van een spaarrekening kan lager zijn dan de betaalde hypotheekrente. Ook al is de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar. En dan betaal je meer rente voor je hypotheek dan je aan spaarrente ontvangt. In dat geval is het een optie om jouw hypotheek gedeeltelijk af te lossen of om belastingvrij te sparen binnen jouw hypotheek. Ook deze keuze is afhankelijk van je specifieke omstandigheden. En ook hier geldt dat sparen binnen de hypotheek nog kan, als je dit voor 1 april 2013 wijzigt.

Ik spaar nu maandelijks een bedrag. Of is het slimmer om dit in mijn hypotheek te doen nu het nog kan?
Je kunt dit misschien beter doen in je hypotheek. Als je niet in je hypotheek spaart, kan het zijn dat de fiscus boven een bepaald bedrag jaarlijks je spaarsaldo belast. Als je het bedrag spaart en gebruikt om je hypotheek aan het eind af te lossen, dan betaal je meestal geen belasting.

Kan ik na 1 april ook nog profiteren van belastingvoordeel met mijn aflossingsvrije hypotheek?
Omdat je hypotheek is afgesloten voor 1 januari 2013 - de datum waarop fiscale regels voor nieuwe hypotheken ingaan- blijft de rente aftrekbaar van de belasting. Je behoudt dus je hypotheekrenteaftrek.

 

Aflossen? Wijzigingen?

Moet ik vanaf volgend jaar verplicht aflossen op mijn aflossingsvrije hypotheek?
Nee, je hoeft niet verplicht af te lossen omdat je je hypotheek voor 1 januari 2013 afgesloten hebt.

Ik heb een aflossingsvrije hypotheek met een lage rente. Waarom zou ik daar nu iets aan willen veranderen?
Dan kan het toch interessant zijn om je hypotheek nader te bekijken. Afhankelijk van je (inmiddels gewijzigde) persoonlijke omstandigheden kan het financieel interessant zijn om je aflossingsvrije hypotheek te wijzigen naar een (bank)spaarhypotheek. Dit moet je dan wel voor 1 april 2013 doen als je je recht op hypotheekrenteaftrek wilt behouden.

De rentevaste periode van mijn (aflossingsvrije) hypotheek loopt voorlopig nog niet af. Waarom zou ik dan nu iets wijzigen aan mijn hypotheek?
Als je nog wilt profiteren van belastingvrij sparen, dan kan het wijzigen van je aflossingsvrije hypotheek wel interessant zijn. Dat moet dan in jouw geval uitgerekend worden. Maar het wijzigen moet voor wel 1 april 2013 plaatsvinden.

 

Verhuizen

Ik wil voorlopig nog niet verhuizen. Waarom zou ik dan nu iets aan mijn aflossingsvrije hypotheek moeten veranderen?
Met een aflossingsvrije hypotheek los je niets af. Dat betekent dat je aan het einde van de looptijd van je hypotheek een restschuld hebt. Dat kan een bewuste keuze zijn. Op dit moment heb je echter nog de mogelijkheid om je aflossingsvrije hypotheek te wijzigen naar bijvoorbeeld een bankspaarhypotheek met behoud van hypotheekrenteaftrek. Of je kunt een losse spaarverzekering afsluiten. Deze wordt dan gekoppeld aan je huidige aflossingsvrije hypotheek, waardoor het rendement onbelast is. In beide gevallen spaar je voor de aflossing van je hypotheek en zal je restschuld dus lager worden. Dit omzetten van een aflossingsvrije hypotheek naar een hypotheek met een aflossingsvorm kan nog tot 1 april 2013.

Ik wil binnenkort verhuizen. Waarom zou ik dan nu al iets aan mijn aflossingsvrije hypotheek wijzigen?
Je kunt tot 1 april 2013 nog een losse spaarverzekering sluiten en deze koppelen aan je huidige aflossingsvrije hypotheek. Of je aflossingsvrije hypotheek wijzigen in een (bank)spaarhypotheek. Bij een wijziging na 1 april 2013, zijn de nieuwe regels niet meer van toepassing.

 

Kosten
Zijn er kosten aan verbonden als ik iets wil wijzigen aan mijn aflossingsvrije hypotheek?
Ja. De hoogte van de kosten hiervan hangt sterk af van de wijziging. Je wordt daarover vooraf geïnformeerd, zodat je kun beslissen of je je hypotheek wel of niet wilt aanpassen. Bij De Hypotheker is je intakegesprek altijd voor onze rekening.

 

Maak een afspraak
Wil je ook nog je hypotheek aanpassen of omzetten omdat je meer zekerheid wilt of omdat er wijzigingen zijn in je persoonlijke of financiële situatie? Maak dan nu alvast een afspraak met een hypotheekadviseur van De Hypotheker.

 

 

Deel dit artikel:
Linkedin