Column: Groeiende populariteit voor rentevaste periode van 20 jaar of langer

Hier zie je de column van De Hypotheker Veghel. Deze keer lees je meer over de groeiende populariteit voor langere rentevaste periodes en krijg je antwoord op de vraag waarom steeds meer mensen kiezen voor een rentevaste periode van 20 jaar of langer.

Groeiende populariteit voor rentevaste periode van 20 jaar of langer

Het aantal Nederlanders dat zijn hypotheek oversluit, is het afgelopen jaar sterk gegroeid. Zo groeide het aantal overgesloten hypotheken in 2019 met bijna 30 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Verder kiezen huizenkopers steeds vaker voor een langere rentevaste periode. Zo is het aantal Nederlanders dat voor een rentevaste periode van 30 jaar kiest in de afgelopen drie jaar gestegen van 9 naar 24 procent.

Steeds meer Nederlanders vanwege de aanhoudend lage rente ervoor kiezen hun hypotheek over te sluiten. Zo kunnen zij profiteren van lagere woonlasten. Over geheel 2019 nam het aantal Nederlanders dat zijn hypotheek heeft overgesloten met 29,3 procent toe in vergelijking met 2018. De hypotheekrente is het afgelopen jaar verder gedaald, waardoor oversluiten populair blijft. In december 2018 was de rentevaste periode van 20 jaar met NHG gemiddeld nog 2,5 procent. Inmiddels is deze gemiddelde hypotheekrente gedaald naar 1,68 procent, een verschil van 0,82 procent. Ook de rentevaste periode van 30 jaar met NHG laat een flinke daling zien: van 2,94 procent eind 2018 naar 2,08 procent eind 2019.

Er is ook een verschuiving zichtbaar in de voorkeur voor een langlopende rentevaste periode. Vijf jaar geleden koos slechts een kwart van de huizenkopers voor een rentevaste periode van 20 jaar. In 2019 is dit percentage gestegen naar maar liefst 46 procent. Dit betekent dat de 20-jaars rente nu het meest populair is. Ook de 30-jaars rente is populair: deze wordt op dit moment door bijna een kwart van de huizenkopers gekozen. De reden dat veel huizenkopers voor een lange rentevaste periode kiezen, is de historisch lage hypotheekrente. Tevens liggen de percentages van de verschillende rentevaste periodes dichter bij elkaar vanwege steeds grotere concurrentie op de hypotheekmarkt. Ook dit is een belangrijke reden waarom drie op de vier huizenkopers een voorkeur heeft voor een rentevaste periode tussen 20 en 30 jaar. Dit biedt meer zekerheid met stabiele maandlasten over een langere periode.

Het oversluiten van je hypotheek is vooral interessant als de rentevaste periode binnen korte tijd afloopt. Bij het aflopen van de rentevaste periode kan zelfs boetevrij worden overgesloten. Vanwege de oververhitte woningmarkt kiezen huizenbezitters er vaker voor om niet te verhuizen, maar te investeren in de eigen woning. Oversluiten kan gunstig zijn als je de hypotheek wilt verhogen voor een verbouwing of het verduurzamen van de woning. Zo biedt een lagere rente en een eventuele overwaarde op de woning wellicht meer mogelijkheden om extra te financieren waardoor een gedeelte gebruikt kan worden voor het aanbrengen van energiebesparende voorzieningen of het verbouwen van de huidige woning.

Wil je meer weten of oversluiten in jouw situatie voordelig is? Maak een afspraak en kom langs! De Hypotheker is al 35 jaar de grootste onafhankelijke hypotheekadviseur van Nederland. Met inmiddels 180 vestigingen is er altijd een vestiging bij jou in de buurt.  

De Hypotheker Veghel
Stationsstraat 4
(0413) 245 055

Afspraak maken arrow_forward