Je aflossingsvrije hypotheek, nog steeds een goede keuze?

In het verleden heb je gekozen voor een hypotheek bij Obvion die gedeeltelijk of geheel aflossingsvrij is. Een keuze die op dat moment goed bij je persoonlijke situatie paste. Het is belangrijk om met enige regelmaat even stil te staan bij deze keuze. Voldoet de hypotheek nog aan je wensen? Past het nog bij je huidige situatie? En in hoeverre is je hypotheek toekomstbestendig? Check of de hieronder genoemde situaties ook voor jou gelden.

Een aflossingsvrije hypotheek is een  hypotheek waar tijdens de looptijd niet op wordt afgelost: je betaalt maandelijks alleen rente aan Obvion. Zo maak je optimaal gebruik van het recht op hypotheekrenteaftrek. Dat betekent lage maandlasten. Voordelig voor nu, maar hoe zit dat in de toekomst? 

Het financiële plaatje en de toekomst

stel met rekenmachine

Er komt een moment dat de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek afloopt. Dat is in principe het moment dat je de hypotheekschuld bij Obvion moet aflossen. Afhankelijk van je situatie zijn er op moment van aflossen diverse mogelijkheden. We noemen er een aantal:

Er zijn dus diverse mogelijkheden om de hypotheekschuld aan het eind van de looptijd af te lossen. Het hangt echter van je persoonlijke financiële situatie af wat er mogelijk is en welke opties Obvion dan biedt.

Minder inkomen na je pensioen

Wanneer je met pensioen gaat is de kans groot dat je inkomen daalt. Heb je niets afgelost op je aflossingsvrije hypotheek, dan blijven de maandlasten gelijk en heb je maandelijks minder te besteden. Dit hoeft niet direct een probleem te zijn, maar wat gebeurt er op het moment dat je geen gebruik meer kunt maken van de hypotheekrenteaftrek?

Hogere lasten zonder hypotheekrenteaftrek

Vanaf 2001 is het recht op hypotheekrenteaftrek beperkt tot 30 jaar. Heb je vóór 2001 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten, dan krijg je vanaf 2031 dus geen teruggave meer van de Belastingdienst. Is er tijdens de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek niet afgelost en doe je dit aan het einde van de looptijd ook niet, dan worden je netto woonlasten aanzienlijk hoger. Kun je dan zorgeloos blijven wonen?

Ons advies: kies voor zekerheid

Jazeker

Graag wijzen we je op manieren om vandaag al iets te doen en vervelende verrassingen in de toekomst te voorkomen.

1. Start met aflossen. Hiermee bespaar je direct op de rentelasten. Je kunt ineens een grote som terugbetalen, of elke maand een klein bedrag. Je mag per kalenderjaar maximaal 20 procent van het oorspronkelijke hypotheekbedrag boetevrij aflossen op het leningdeel van je keuze. Als je meer dan 20 procent aflost dan moet je misschien een boete betalen. Wat op jou van toepassing is hangt af van je situatie. Meer weten over de mogelijkheden voor (maandelijks) extra terugbetalen bij Obvion? Klik hier.

2. Kies een andere hypotheekvorm. Door gedeeltelijk of helemaal over te stappen op een lineaire of annuïtaire hypotheek weet je zeker dat je hypotheekschuld afneemt. Dit regel je met een omzettingsofferte die je via De Hypotheker kunt aanvragen. Aan het einde van de rentevaste periode is veranderen van hypotheekvorm bij Obvion gratis. Wil je tijdens je rentevaste periode omzetten, dan betaal je € 150,- administratiekosten. Je mag meerdere leningdelen in één keer omzetten, je betaalt dan gewoon eenmalig € 150,-. Houd daarnaast rekening met advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur.

Kom bij ons langs

Zoek je vestiging op en neem telefonisch contact op of maak gemakkelijk online een afspraak. We helpen je graag.

 

Deel dit artikel:
Linkedin