Je aflossingsvrije hypotheek: loop jij risico?
In het verleden heb je gekozen voor een hypotheek die gedeeltelijk of volledig aflossingsvrij is. Een keuze die op dat moment goed bij je persoonlijke situatie paste. Het is belangrijk om met enige regelmaat even stil te staan bij deze keuze. Voldoet de hypotheek nog aan je wensen? Ben jij nog 'aflossingsblij'? En in hoeverre is je hypotheek toekomstbestendig?
Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waar tijdens de looptijd niet op wordt afgelost: je betaalt maandelijks alleen rente. Zo maak je optimaal gebruik van het recht op hypotheekrenteaftrek. Dat betekent lage maandlasten. Voordelig voor nu, maar hoe zit dat in de toekomst?
Speciaal voor mensen met een aflossingsvrije hypotheek hebben wij een online check ontwikkeld. Door vier vragen in te vullen weet je binnen een minuut of je een risico loopt met je hypotheek en geven we je advies over de te ondernemen stappen.
De grootste misverstanden over de aflossingsvrije hypotheek
In deze video vertelt hypotheekadviseur Boudewijn over de grootste misverstanden rondom de aflossingsvrije hypotheek.
Het financiële plaatje en de toekomst
Er komt een moment dat de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek afloopt. Dat is het moment dat je de hypotheekschuld moet aflossen, in principe na 30 jaar. Afhankelijk van je situatie zijn er op moment van aflossen diverse mogelijkheden. We noemen er een aantal:- Extra terugbetalen. Je hebt eigen vermogen opgebouwd en je lost hiermee de hypotheekschuld af.
- Nieuwe hypotheek. Je sluit een nieuwe hypotheek af waarmee je de oude hypotheek aflost.
- Verhuizen. Het kan zijn dat je persoonlijke situatie is veranderd: de kinderen zijn bijvoorbeeld het huis uit en je wilt kleiner gaan wonen. Je verkoopt je huis en lost met de opbrengst de hypotheekschuld af.
Er zijn dus diverse mogelijkheden om de hypotheekschuld aan het eind van de looptijd af te lossen. Het hangt echter van je persoonlijke financiële situatie af wat er mogelijk is.
Minder inkomen na je pensioen
Wanneer je met pensioen gaat is de kans groot dat je inkomen daalt. Heb je niets afgelost op je aflossingsvrije hypotheek, dan blijven de maandlasten gelijk en heb je maandelijks minder te besteden. Dit hoeft niet direct een probleem te zijn, maar wat gebeurt er op het moment dat je geen gebruik meer kunt maken van de hypotheekrenteaftrek?
Hogere lasten zonder hypotheekrenteaftrek
Vanaf 2001 is het recht op hypotheekrenteaftrek beperkt tot 30 jaar. Heb je vóór 2001 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten, dan krijg je vanaf 2031 dus geen teruggave meer van de Belastingdienst. Is er tijdens de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek niet afgelost en doe je dit aan het einde van de looptijd ook niet, dan worden je netto woonlasten aanzienlijk hoger. Kun je dan zorgeloos blijven wonen?

Ons advies: kies voor zekerheid
Graag wijzen we je op manieren om vandaag al iets te doen en vervelende verrassingen in de toekomst te voorkomen.
1. Start met aflossen. Hiermee bespaar je direct op de rentelasten. Je kunt ineens een grote som terugbetalen, of elke maand een klein bedrag. Het maximale bedrag dat je per jaar mag aflossen hangt af van de voorwaarden van je geldverstrekker.
2. Kies een andere aflosvorm. Door gedeeltelijk of helemaal over te stappen op een lineaire of annuïtaire hypotheek weet je zeker dat je hypotheekschuld afneemt. Dit regel je met een omzettingsofferte die je via De Hypotheker kunt aanvragen. Bij het omzetten van de aflosvorm tijdens de rentevaste periode hoef je in de meeste gevallen alleen administratiekosten te betalen. Houd daarnaast rekening met advies- en bemiddelingskosten van de hypotheekadviseur.
Kom bij ons langs
Zoek je vestiging op en neem telefonisch contact op of maak gemakkelijk online een afspraak. We helpen je graag.