Vergroot je bereik op de huizenmarkt met Duokoop: meer huis, lagere maandlasten

In Friesland betekent ‘ken net’: het kan niet. Jammer maar helaas. Bij ons in Zeeland ligt dat anders. ‘Ken net’, dat betekent hier dat het wél gaat. Dat het plannetje lukt. Net die extra ruimte zodat een nee een ja gaat worden: dat duurdere huis, toch binnen je bereik. Tegen lagere maandlasten zelfs.

We introduceren het nu ook in Zeeland: Duokoop. In een samenwerking tussen De Hypotheker en Casco Makelaars in Middelburg, maar ook voor woningen die bij andere makelaars te koop staan. Ben je op zoek naar je droomhuis? Dan kan Duokoop misschien net dat verschil maken. Je krijgt meer huis voor je geld, doordat je (tijdelijk) de grond loskoppelt van de woning.

Rekenen met groei

In de woningmarkt reken je gemakkelijk in decennia. In periodes van tien, twintig of dertig jaar. Want wonen doe je meestal niet eventjes. Toch wordt je reikwijdte voor een huis berekend vanuit een momentopname, namelijk je huidige salaris. Je weet dat daar groei in zit, maar daar mag je helaas niet op anticiperen. Dit kan echter wel als je kiest voor een flexibele koopoplossing.

Duokoop staat voor een tweeledige koop. Je bent wel de eigenaar van het huis, maar (nog) niet van de grond waarop de woning staat. Het is een vorm van erfpacht, bedacht vanuit de huidige financiële mogelijkheden. Via Duokoop kun je in fases te werk gaan. Je rolt een strategische campagne uit: je koopt eerst een huis, en als je dat zou willen koop je later pas de grond. Dat scheelt in veel gevallen zo’n 30% van de koopsom. De grond huur je, daar betaal je een maandelijkse vergoeding voor. Deze is aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Voor starters en doorstromers

Duokoop kan een slimme oplossing zijn voor ambitieuze starters, die nu al die extra kamers willen hebben. Of voor doorstromers, die hun droomhuis hebben gevonden in die leuke wijk dichtbij werk of school. Maar helaas wel een huis dat via reguliere financiering net buiten het bereik ligt. Duokoop kan dan een oplossing zijn: als je de grond huurt, kun je meer uitgeven aan een huis.

Je behoudt altijd het recht om de grond onder de woning alsnog te kopen. Dat kan op elk moment, tegen heldere en transparante voorwaarden. Dit geldt ook voor nieuwe kopers, die na jullie komen. En ook als je de grond nog huurt kun je er precies mee doen wat je zelf zou willen: een schuur, een appelboom, een kippenhok of een zwembad – allemaal geen probleem.

Zeeland en de NHG-norm

Ook in Zeeland kennen we nu een krappe woningmarkt, waarin je soms snel moet handelen als je droomhuis op Funda verschijnt. Dan kan het veel schelen als er meer woningen binnen je bereik vallen. Bijvoorbeeld voor ZZP’ers. Die nu wellicht iets minder te besteden hebben, maar verwachten dat dit in de toekomst gaat veranderen. En je bouwt wel kapitaal op, dat is dus anders dan bij huren: als je woning in waarde stijgt, dan profiteer je mee.

Duokoop kan net het verschil betekenen of een huis wel of niet binnen de NHG-norm valt, de Nationale Hypotheek Garantie. Omdat je normaal huis + grond koopt, en je daar een hypotheek voor krijgt, afhankelijk van je inkomen. Maar haal je de grond uit de berekening, dan kan het plots draaien om hele andere bedragen. Via de website duokoop.nl kun je dat rudimentair berekenen.

Elke situatie is uniek

Duokoop gaat dus alleen samen met een hypotheek onder de Nationale Hypotheek Garantie. En zo zijn er nog enkele zaken om goed rekening mee te houden. Zo bouw je bijvoorbeeld in totaal minder kapitaal op dan via de reguliere situatie. Omdat alleen de stenen van jezelf zijn, en je de grond verpacht. Voor deze constructie van erfpacht betaal je ook eenmalig afsluitkosten, van 1% van de grondwaarde.

Het interessante van Duokoop is dat je in een latere situatie wel die grond kunt kopen, op een moment dat het goed past. Het systeem werkt samen met jouw groei. De Hypotheker Middelburg en De Hypotheker Vlissingen zijn voor regio Zeeland gecertificeerd adviseur voor Duokoop. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je precies weten wat het voor jouw situatie kan betekenen? Welke extra ruimte er kan ontstaan, voor de aanschaf van die nieuwe woning? Maak dan hieronder snel een afspraak, dan gaan we samen rekenen.

Wil je meer weten over DuoKoop en ben je benieuwd naar jouw reikwijdte, maak dan met ons een afspraak. Wij zullen geheel vrijblijvend jouw situatie inventariseren en kijken naar je mogelijkheden met DuoKoop. 

Klik hier om een afspraak te maken