Je droomhuis bereikbaar met Duokoop

Middelburg - Je bent jong en wilt een huis kopen. Waar dit vroeger vrij eenvoudig viel te verwezenlijken, is het tegenwoordig voor een starter steeds moeilijker de koop van een woning financieel rond te krijgen. Een redelijke koopwoning ligt helaas niet altijd binnen bereik door strengere financieringsnormen die de hoogte van de hypotheek beperken. Het komt dan ook regelmatig voor dat men pas een woning kan betalen met de hulp van familie.

Dat er aan dit probleem een eind is gekomen, heeft alles te maken met de nieuwe constructie "Duokoop". Rob van Deemter, hypotheekadviseur van De Hypotheker-vestigingen op Walcheren, is enthousiast en vertelt: "Duokoop probeert een positieve bijdrage te leveren aan het maatschappelijke probleem dat starters en doorstromers worden beperkt in hun mogelijkheden door de gekte op de woningmarkt. Duokoop is gebaseerd op erfpacht, waarbij de starter of doorstromer de stenen, maar (nog) niet de grond koopt. De grond wordt namelijk door het DNGB Fonds, de partij achter Duokoop, gekocht. De huizenkoper pacht die vervolgens in een eeuwigdurende erfpachtovereenkomst. Met de hypothecaire geldlening financiert de koper de woning en voor de grond betaalt hij een maandelijkse huur (erfpacht), canon genoemd. Deze canon is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Waar het kopen van een woning een utopie leek, wordt het op deze manier sneller haalbaar.

Op deze manier "pachten" is alleen mogelijk in combinatie met een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). In een prijsklasse tussen € 265.000,- en € 400.000,- biedt het kopers een extra financieringsruimte van € 20.000,- tot € 40.000,-, doordat ervan wordt uitgegaan dat bij een aankoop circa 30% tot 35% grondwaarde is. Bij een aankoop van € 400.000,- kan toch worden uitgegaan van NHG omdat de woningwaarde wordt gewaardeerd op bijvoorbeeld € 265.000,- en de grondwaarde op € 135.000,-. Dan valt de aankoop onder NHG, want de grond wordt immers gekocht door het DNGB fonds. Ook voor doorstromers kan de regeling interessant zijn.

Op dit moment is De Hypotheker in Middelburg en Vlissingen nog de enige in de regio die Duokoop aanbiedt, maar andere advieskantoren zullen naar verwachting snel volgen. Rob van Deemter: "Een groot aantal banken heeft ingestemd. De belastingdienst, de NHG en de toezichthouder AFM gaven eveneens hun goedkeuring. Jongeren zullen snel doorhebben hoe goed dit werkt, hoe flexibel dit is. Sterk punt is dat de grond er later alsnog bij gekocht kan worden. Het geldt voor eengezinswoningen, appartementen, bestaande bouw maar ook voor nieuwbouw."

Niet alleen kopers in de woningmarkt kunnen gebruik maken van Duokoop, ook als verkoper kun je je woning aanbieden met het label Duokoop. Je biedt de koper dan de mogelijkheid alleen de woning te kopen en DNGB fonds koopt de grond. Hierdoor kun je een nog grotere doelgroep bereiken voor je woning.

Rob van Deemter realiseert zich dat men moet wennen aan deze nieuwe manier van kopen, dat men moet omdenken. "Samen met collega's van De Hypotheker heb ik cursussen gevolgd voor het aanbieden van Duokoop, wat zo langzamerhand meer en meer bekendheid krijgt."

Wil je meer weten over DuoKoop en met ons kijken of je hiervoor in aanmerking komt, maak dan met ons een afspraak. Wij zullen geheel vrijblijvend jouw situatie inventariseren en kijken naar je mogelijkheden met DuoKoop. 

Klik hier om een afspraak te maken

 

 

Deel dit artikel:
Linkedin