Kapitaalverzekering omzetten?

Heeft u na 1 januari 2001 een kapitaalverzekering afgesloten in box 3? Dan kunt u nog tot 1 april 2013 gebruik maken van een overgangsregeling die vele euro's belasting kan besparen. Wilt u uw kapitaalverzekering omzetten? Maak dan voor 1 april a.s. een afspraak met een hypotheekadviseur van De Hypotheker.

Om welke verzekeringen gaat het?

Het gaat om verzekeringen die bedoeld zijn voor de aflossing van uw hypotheek. Dat kan een beleggingsverzekering zijn maar ook een spaarverzekering gekoppeld aan een hypotheek.

Voor verzekeringen gesloten vanaf 2001 geldt dat:

Heeft u een kapitaalverzekering gesloten voor 14 september 1999, dan is de waarde in deze verzekering (onder voorwaarden) al vrijgesteld van vermogensrendementsheffing tot een bedrag van € 123.428 per fiscaal partner. In dit geval hoeft er niets veranderd te worden aan uw polis.

Hoe kom ik in aanmerking voor de overgangsregeling?

Valt uw kapitaalverzekering in box 3, dan kan er voor 1 april 2013 nog een KEW-clausule op de polis geplaatst worden en zal er gedurende de looptijd geen belasting over de waarde hoeven te worden betaald. Om dit te regelen kunt u contact opnemen met de hypotheekadviseur.

Wat zijn de voor- en nadelen van een Kapitaalverzekering Eigen Woning?

Het voordeel van een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) is dat u belastingvrij spaart. Over de waarde hoeft u gedurende de looptijd geen belasting te betalen. Een nadeel kan zijn dat u bij beëindiging moet voldoen aan een aantal voorwaarden om de uitkering vrij van belastingbetaling te krijgen. De belangrijkste voorwaarden zijn:

Voldoet u niet aan deze voorwaarden, dan moet er inkomstenbelasting betaald worden over het rentebestanddeel in de uitkering. Dit betekent dat over de 'opgebouwde waarde van de verzekering verminderd met de betaalde premies' inkomstenbelasting wordt geheven.

Rekenvoorbeeld
Stel: u betaalt 42% belasting. Het opgebouwde kapitaal is € 50.000 en de totaal betaalde premies bedragen € 35.000. Bij het niet hanteren van de voorwaarden betaalt u over € 6.300((€ 50.000 -/- € 35.000) * 42%) inkomstenbelasting.

Wat zijn gevolgen als ik mijn verzekering in box 3 houdt?

Het voordeel van een verzekering in box 3 is de flexibiliteit. U kunt op elk willekeurig moment de verzekering beëindigen, zonder fiscale consequenties.

Het nadeel is dat u boven de vrijstelling 1,2% belasting over uw vermogen gaat betalen (vermogensrendementsheffing). Naarmate u meer vermogen opbouwt - in of buiten de verzekering - komt de grens tot waar u geen belasting (€ 21.139 per persoon) betaalt steeds dichterbij. Vooral aan het einde van de looptijd van de verzekering kan het dan gaan om vele duizenden euro's per jaar, waarover belasting betaald moet worden. Het omzetten naar een KEW kan na 1 april niet meer.

Wilt u advies over het eventueel omzetten van uw kapitaalverzekering? Maak dan snel een afspraak met de hypotheekadviseur van De Hypotheker. U heeft tenslotte maar tot 1 april 2013 de tijd om dit te regelen.

Deel dit artikel:
Linkedin