Keuzes maken in een veranderende (huizen-)markt? Ik help je graag!

De herfst in aangebroken en de winter op komst! Buiten voelen we meer wind en wordt het kouder, maakt dat ons dagelijks leven slechter of brengt het juist mooie dingen. Eigenlijk een vraag die ik mijzelf ook stel in de markt waarin ik werk. Al bijna 20 jaar werkzaam als hypotheekadviseur en ondertussen veel verschillende ‘jaargetijden’ meegemaakt in de huizenmarkt. Strenge winters maar ook mooie zomers. En nu in 2022 ontzettend veel veranderingen. Bij makelaars staan woningen langer te koop en hypotheekrentes zijn gestegen naar een niveau van een aantal jaar geleden. Dit zijn feiten waar iedereen die zich mengt in deze markt mee te maken heeft maar wat het gaat betekenen, weet niemand. De winter is in aantocht maar of wij een Elfstedentocht krijgen weten wij niet. Ik snap dat iedereen zekerheid wil, maar helaas laat de markt zich niet goed voorspellen.

 

 

Mensen ontmoeten

Het mooie van mijn vak vind ik mensen ontmoeten. Het is mooi kopers te helpen bij het realiseren van hun woonwensen. Maar ook mensen die willen blijven wonen helpen bij het realiseren van hun verbouwing. Of het begeleiden van een relatiebreuk en bijvoorbeeld de kinderen helpen met het kopen van een woning. Er zijn ontzettend verschillende vraagstukken. Ik denk dat de essentie van ons werk zit in de manier waarop wij een hypotheek tot stand weten te brengen. Naast hypotheekadviseur zijn wij projectadviseur. Mijn motto is: ik doe alles voor de klant, behalve verhuizen en schilderen, maar verder kun je mij voor alles bellen. Oh ja en koffiedrinken vind ik ook wel wat.

 

Sparren over mogelijkheden

Belangrijk thema bij de koffie op dit moment is de veranderende markt. Maar ook: de stijgende rente. En vragen als: kan ik mijn hypotheek meeverhuizen? Verduurzamen, kan dat wel? De huizenprijzen? Moet ik nu eerst verkopen, of juist kopen? Heel eerlijk, ik weet ook niet op alles antwoord. Sommige zaken heb ik natuurlijk wel ideeën over. Ik deel mijn visie graag, vaak helpt dit bij het maken van keuzes.

 

Verduurzaming woning biedt veel kansen

Het verduurzamen van woningen is zo’n onderwerp dat ik graag ter sprake breng. In de huidige energiemarkt valt er veel te winnen als je je woning verduurzaamt. Vorige week stond er een artikel in de Volkskrant: hoe zuiniger de woning, hoe hoger de prijs. Maar dus ook andersom, wanneer het een laag energielabel heeft zal de prijs van de woning ogenschijnlijk lager liggen. Dat biedt ruimte tot aanpassing van de woning. Geldverstrekkers bieden veel mogelijkheden en steeds vaker bieden ze korting op een zuinigere woning. Door alle subsidieregelingen en/of bijdrages aan de verduurzaming van de eigen woning is de betaalbaarheid van alle oplossingen in een steeds duurder wordende maatschappij toch ook niet zo slecht. De terugverdientijd van de investering is ook steeds korter. Het grote voordeel zit niet alleen in de resultaten voor het klimaat maar ook voor de portemonnee. Een goedkopere woning kopen met een laag energielabel biedt dus kansen. Kansen op de markt voor kopen, maar dus ook kansen in waardestijging wanneer de woning al in bezit is.

 

Bouwdepot mogelijk bij energiebesparende maatregelen

Maar ja, zijn er wel vaklui te vinden die tijd hebben, is de warmtepomp wel leverbaar? Werkt de bank nog wel mee aan geld lenen voor een verbouwing? Een bouwdepot voor energiebesparende maatregelen is in een hypotheek goed mogelijk en bij een goede planning is wat langer wachten op de materialen ook niet direct lastig. En die planning laat dat nou net iets zijn waar ik mij als adviseur eigenlijk ook mee bezig houdt. Misschien tijd om eens een afspraak in te plannen om te kijken naar de mogelijkheden? Bel 030 637 65 45 of stuur ons een e-mail: houten1113@hypotheker.nl.

 

Geschreven door: Martin Suurbach, hypotheekadviseur De Hypotheker Houten