Meer over IBAN

De Hypotheker bereidt zich voor op de komst van één Europese betaalmarkt: de Single Euro Payments Area (SEPA).

De Hypotheker bereidt zich voor op de komst van één Europese betaalmarkt: de Single Euro Payments Area (SEPA).

SEPA is het initiatief van de Europese Unie en gezamenlijke Europese banken en zorgt ervoor dat verschillen in producten voor betalingsverkeer grotendeels verdwijnen. Vanaf 1 februari 2014 gaat iedereen in Nederland en in Europa op dezelfde manier betalen, geld overschrijven of via een incasso geïncasseerd worden: met IBAN (International Bank Account Number). Voor de consument ontstaat er meer duidelijkheid als overal dezelfde voorwaarden gelden.

De Hypotheker gaat vanaf heden gebruik maken van IBAN. Ook worden incasso’s aangepast aan de nieuwe betaalstandaarden. IBAN bestaat uit 18 tekens, op uw bankafschrift of op de site van www.ibannl.org kunt u uw persoonlijke IBAN opvragen. Het IBAN is een langer rekeningnummer en bestaat uit een landcode (2 letters), een controlegetal (2 cijfers), bankcode en uw huidige rekeningnummer aangevuld met 1 of meerdere nullen.

Belangrijkste wijzigingen

  • Voor het overboeken van geld wordt, ook bij binnenlandse betalingen, het IBAN gebruikt. Er is een overgangsperiode tot 1 februari 2014, vanaf deze datum maakt iedereen gebruik van IBAN.
  • Het betalingskenmerk wordt uitgebreid van 16 naar 35 tekens en heet voortaan ‘betalingsreferentie’.
  • Er is al een Europese incasso, voorlopig nog naast de binnenlandse incasso. Lopende incasso’s worden automatisch aangepast door De Hypotheker, daar hoeft u niets voor te doen. Uiterlijk twee weken voor verwerking van de incasso wordt u door De Hypotheker geïnformeerd over de incasso opdracht, de zogenaamde vooraankondiging.
  • De terugboektermijn van een incassobetaling is verruimd van 30 dagen naar 8 weken.

Onafhankelijk advies over je hypotheek?

De Hypotheker vergelijkt ook jouw bank en zoekt voor jou de beste deal.

Maak een afspraak of stel je vraag aan één van onze specialisten.