Je huis verbouwen of verduurzamen? Kom naar De Hypotheker Alphen aan den Rijn

Wil je je huis verbouwen of verduurzamen, maar heb je geen idee hoe je dit kunt financieren? Dan ben je bij De Hypotheker Alphen aan den Rijn aan het juiste adres. Wij vertellen je meer over de verschillende mogelijkheden en vinden de best passende financiering voor jouw situatie.


Verbouwen? Dit zijn de financieringsmogelijkheden!

Sinds 2018 mag je maximaal 100% van de marktwaarde van een woning lenen. Dat betekent dat je de bijkomende kosten uit eigen zak moet betalen. Gelukkig is er extra financiering mogelijk als je het huis dat je koopt nog wilt verbouwen. Heb jij een kluswoning op het oog? Lees dan snel verder.

Een verbouwing van een bestaande woning maakt het huis vaak meer waard, bijvoorbeeld wanneer je kiest voor een uitbouw, dakkapel of nieuwe keuken of badkamer. In een taxatierapport kun je laten vastleggen wat de waarde van de woning wordt na de geplande verbouwing. Op basis hiervan kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen dan zonder verbouwing.

De kosten van een verbouwing zijn vaak hoger dan de uiteindelijke waardestijging. In dat geval kun je maar een deel van de verbouwingskosten meefinancieren. De rest van het bedrag moet je financieren met eigen geld.

Rekenvoorbeeld

Je hebt een bestaande woning. De marktwaarde van deze woning is nu € 300.000,-. Je hebt een hypotheek van € 220.000,-. Je hebt dan € 80.000,- overwaarde in de woning. Deze overwaarde kun je inzetten voor de verbouwing verbetering van je woning. Stel je hebt € 50.000,- nodig voor de verbouwing en de marktrente is 1,5%. Bij een aflossingsvrije financiering is je (bruto) maandlast dan € 62,50 per maand. Wil je liever aflossen, dan is bij een annuïteitenhypotheek je bruto maandlast € 173,-.

Ook kun je direct je bestaande hypotheek laten evalueren. Wellicht is het in jouw situatie wel verstandig de bestaande hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker, zodat je kunt profiteren van lageren maandlasten op je bestaande hypotheek. Daarnaast kun je de nieuwe hypotheek hoger afsluiten voor de verbouwing. Het kan dan zo maar zijn dat je dezelfde maandlasten houdt, maar wel met een verbouwing van € 50.000,- erbij. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Maak dan een afspraak.

Bouwdepot

Het deel van je hypotheek dat voor de verbouwing is bedoeld, wordt door de bank voor je gereserveerd in een bouwdepot. De facturen van de aannemer die de verbouwing uitvoert, kun je opsturen naar de hypotheekverstrekker. Deze facturen worden betaald uit het bouwdepot.

NHG

Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) mag de koopsom inclusief verbouwingskosten maximaal € 310.000,- bedragen, de kostengrens voor NHG in 2020. In 2021 stijgt deze grens naar € 325.000,-. Heb je in totaal meer nodig dan € 310.000, dan moet je alles boven dit bedrag met eigen geld financieren. Pas je energiebesparende voorzieningen toe? Dan is de maximale hypotheek die je met NHG kunt krijgen € 328.600 (6 procent hoger). Of je bovengenoemde bedragen kunt lenen, is natuurlijk ook afhankelijk van je inkomen.

Ga je verbouwen? De Hypotheker Alphen aan den Rijn helpt je graag bij de financiering.

Afspraak maken arrow_forward

Een duurzame woning? Jazeker! De Hypotheker helpt je met de financiering

Naast verbouwen, treffen ook steeds meer huiseigenaren duurzame voorzieningen of zijn dit van plan. En dat is niet zo gek, want een duurzame woning zorgt voor lagere maandlasten en meer wooncomfort. Als het een beetje meezit, maakt verduurzaming de waarde van je woning ook nog hoger. Denk je erover om je woning te verduurzamen en wil je weten wat de financieringsmogelijkheden zijn? De Hypotheker Alphen aan den Rijn vertelt je er graag meer over.

Financiering bij een nieuwe hypotheek

Als je energiebesparende voorzieningen wilt financieren, kun je tot maximaal 106% lenen op basis van de taxatiewaarde van de woning in plaats van de reguliere 100%. Naast de woningwaarde wordt er ook getoetst wat je kunt lenen op basis van je inkomen. Ga je verbouwen? Dan kun je tot € 9.000 meer lenen voor energiebesparende voorzieningen. Wanneer je een zogenaamde nul-op-de-meter woning koopt, kun je zelfs tot € 25.000 extra financieren, mits je bruto jaarinkomen minimaal € 33.000 euro is.

Financiering bij een bestaande hypotheek

Heb je al een woning en wil je energiebesparende voorzieningen treffen? Ook dan zijn er verschillende mogelijkheden. Als je overwaarde op je woning hebt, kan het een goede optie zijn om je huidige hypotheek op te hogen of een tweede hypotheek op je woning af te sluiten. Ook als je geen overwaarde hebt, kun je de hypotheek verhogen. Bij energiebesparende voorzieningen mag er ook op een bestaande hypotheek tot 106% van de woningwaarde gefinancierd worden.

Meer informatie

De Hypotheker Alphen aan den Rijn helpt je graag met het financiële vraagstuk over de betaalbaarheid van de verduurzamingsmaatregelen en je hypotheek. Onze adviseurs beantwoorden al je vragen en kijken wat voor jou de beste manier is voor het financieren van energiebesparende voorzieningen.

Afspraak maken arrow_forward