Wat wijzigt er op de huizenmarkt per 2017?

In het nieuwe jaar wordt een aantal wijzigingen op de huizenmarkt doorgevoerd. Zo gaat de NHG-grens omhoog, maar mag je minder lenen op basis van de waarde van de woning. We hebben de belangrijkste veranderingen in 2017 voor je op een rijtje gezet. 

Maximale leenbedrag o.b.v. waarde van de woning gaat omlaag

Volgend jaar daalt het maximale leenbedrag. Dit wil zeggen dat een nieuwe hypotheek maximaal 101 procent van de marktwaarde van de woning bedraagt. Voor 2016 staat dit nog op 102 procent. Dit betekent dat je straks naast de koopsom van de woning nog maar één procent extra kunt lenen voor de financiering van bijkomende kosten, zoals notaris- en makelaarskosten.

Aangezien er meestal zo’n zes procent aan kosten bijkomen, moet je vanaf 2017 zelf ongeveer vijf procent aan eigen geld inleggen. Een uitzondering wordt gemaakt als er sprake is van woningverbetering met energiebesparende voorzieningen. Bekijk het rekenvoorbeeld.

Lagere leencapaciteit bij rente onder 2%

huisje met rekenmachine

Op 27 oktober 2016 heeft het Nibud de woonquotes voor 2017 bekend gemaakt. de woonquote is het percentage van je inkomen dat je aan woonlasten kunt besteden. In het algemeen kun je stellen dat je met de nieuwe woonquotes in 2017 meer kunt lenen. Dat is helaas echter niet in alle situaties het geval. Bij een toetsrente lager dan twee procent kunnen de gemiddelde en hogere inkomens juist een stuk minder lenen. Dat geldt zowel voor alleenstaanden als voor samenwoners met twee inkomens. Bij een toetsrente boven de twee procent ziet het er positiever uit, er kan dan bij alle inkomenscategorieën meer geleend worden. Ben je een een verdiener? Kijk dan in dit rekenvoorbeeld hoeveel je volgend jaar kunt lenen. Tweeverdieners kunnen met dit rekenvoorbeeld uit de voeten.

Verruiming schenkingsvrijstelling eigen woning

Vanaf 1 januari 2017 geldt een schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, waarbij iedereen tussen 18 en 40 jaar een schenking vrijgesteld mag ontvangen van €100.000 voor de eigen woning. Deze vrijstelling is (per schenker) eenmalig, maar het is mogelijk om deze verspreid over drie achtereenvolgende kalenderjaren te benutten.

Beperking hypotheekrenteaftrek

Het percentage van de maximale hypotheekrenteaftrek wordt geleidelijk verlaagd van 52 naar 38 procent. Dat gebeurt in 28 jaarlijkse stappen van een half procent. Deze beperking treft alleen huiseigenaren die in de hoogste belastingschijf zitten. De maximale hypotheekrenteaftrek in de hoogste belastingschijf wordt op 1 januari verlaagd tot 50,0%.

starters stel

Aanpassing NHG-grens

De NHG-grens wordt vanaf volgend jaar gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs. Vanaf 1 januari 2017 zal de bovengrens vanwege de stijgende huizenprijzen dan ook omhoog gaan. Dan kan een woning tot maximaal € 245.000 worden gefinancierd met NHG, waar dat in 2016 nog € 231.132 was. Lees meer over de NHG wijzigingen in 2017.

Een nieuwe Starterslening

Voor starters op de woningmarkt bestaat er de Starterslening. Het is een samenwerking tussen gemeenten, provincies en woningcorporaties. De eerste drie jaar zijn er bij de Starterslening geen maandlasten. Per 1 oktober zijn er veranderingen in de Starterslening vanwege de gewijzigde regelgeving rond de hypotheekaftrek. Voor de Starterslening was er een overgangsregeling waardoor de aflossing niet verplicht was voor het behoud van de hypotheekrenteaftrek. Deze overgangsregeling loopt per 1 januari 2017 af waardoor ook voor de Starterslening de aflossingseis gaat gelden. Omdat dit verplicht aflossen de voordelen van de Starterslening gedeeltelijk teniet zou doen, was lange tijd niet duidelijk of de Starterslening zou blijven bestaan. Inmiddels is duidelijk dat er een oplossing is in de vorm van een combinatielening. Hier wordt de verplichte aflossing van de Starterslening uit betaald. Lees meer over de nieuwe Starterslening.

Meer weten over deze wijzigingen?

Kom bij ons langs. Onze hypotheekadviseurs informeren je graag over jouw huidige financiële mogelijkheden en de gevolgen van de wijzigingen per 2017 voor jouw situatie. Of blijf op de hoogte via onze maandelijkse nieuwsbrief. 

Maandelijkse updates ontvangen over de woningmarkt?

Dank u. U bent nu ingeschreven voor de nieuwsbrief.

Dit vind je misschien ook interessant…

  Sleutel Wijzigingen 700 470
Deel dit artikel:
Linkedin