Bij De Hypotheker weet je het zeker

Antwoord op al je vragen door De Hypotheker.

Hypotheken kunnen soms best ingewikkeld zijn. Als huizenkoper, maar ook als huiseigenaar kun je zitten met verschillende vragen. De Hypotheker zet de belangrijkste vragen voor je op een rijtje. Mét een duidelijk antwoord natuurlijk. Jazeker!

 
Hypotheekvragen van huizenkopers

Een huis kopen doe je niet iedere dag. Het is daarom niet gek als je een hoop vragen hebt. De meest gestelde vragen van huizenkopers vind je hier.

Hypotheekvragen van huizenkopers
Arrow

Heb je nog vragen?

Hypotheekvragen van huizenkopers

Hoe wordt mijn maximale hypotheek berekend?

open-item
Hoeveel je maximaal kunt lenen is vastgesteld door de overheid en is afhankelijk van de waarde van het huis en je inkomen. Je mag een hypotheek afsluiten van maximaal 100% van de waarde van het huis. Daarnaast wordt er gekeken naar je inkomen. Hoe hoger je inkomen (en dat van je partner), hoe hoger je maximale hypotheek. Leningen of kredieten, zoals een studieschuld of een private lease auto hebben een (negatieve) invloed op de hoogte van je hypotheek.
Bekijk de video en lees meer over je maximale hypotheek Bereken direct online jouw maximale hypotheek

Hoeveel eigen geld heb ik nodig als ik een huis ga kopen?

open-item
Als je een huis gaat kopen, dan moet je de bijkomende kosten uit eigen zak betalen. Hierbij moet je denken aan de kosten koper (notariskosten en eventuele overdrachtsbelasting), taxatiekosten en advies- en bemiddelingskosten. In totaal moet je rekening houden met vier tot zes procent van de koopsom als eigen inleg. Bij een huis van € 300.000 is dat bijvoorbeeld tussen de € 12.000 en € 18.000.
Bekijk de video en lees meer over eigen geld

Wat is de invloed van een studieschuld op mijn hypotheek?

open-item
Als je een studieschuld hebt, kun je minder lenen voor je hypotheek. Heb je een lening volgens het oude leenstelsel (voor 1-9-2015)? Dan telt 0,65 procent van het startbedrag van je lening mee bij je maandelijkse lasten. Bij een lening volgens het nieuwe leenstelsel is dat 0,35 procent.
Bekijk een rekenvoorbeeld en de video over studieschuld en hypotheek

Hoe weet ik hoeveel een huis waard is?

open-item
Heb je een huis op het oog en wil je weten of de vraagprijs realistisch is? Of wil je je eigen huis verkopen en een goede vraagprijs bepalen? Dan is het handig om te weten hoeveel een woning op dit moment ongeveer waard is. Met onze Woningwaardemeter kun je in een minuutje zelf de waarde van je huis berekenen: een eenvoudige manier om een indicatie te krijgen van de waarde van de woning.
Naar de berekening
 
Hypotheekvragen van woningbezitters

Ook als je al eigenaar van een woning bent, zijn er misschien dingen die je graag wil weten. De meest gestelde vragen van huizenbezitters vind je hier.

Hypotheekvragen van woningbezitters
Arrow

Heb je nog vragen?

Hypotheekvragen van woningbezitters

Hoe kan ik profiteren van de overwaarde op mijn woning?

open-item
In de huidige woningmarkt is de kans groot dat je als huiseigenaar overwaarde hebt. Hier kun je op verschillende manieren van profiteren. Misschien kom je in aanmerking voor een rentekorting, of wil je de overwaarde gebruiken om je woning te verbouwen of te verduurzamen. Verhuizen is natuurlijk ook een optie: de winst die je maakt bij de verkoop van je woning kun je gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe woning.
Bekijk de video en lees meer over overwaarde

Wanneer is oversluiten voordelig?

open-item
Het oversluiten van je hypotheek kan voordelig zijn als je huidige rente hoger is dan de actuele hypotheekrente. Dat is met de lage rentestanden van tegenwoordig vaak het geval, waardoor je misschien wel honderden euro's per maand kunt besparen! Oversluiten brengt echter ook kosten met zich mee: de boeterente kan flink in de papieren lopen. Door te kijken naar de terugverdientijd kan bepaald worden of oversluiten voor jou voordelig is.
Bekijk de video en lees meer over oversluiten Bereken direct of oversluiten voor jou voordelig is

Moet ik mijn aflossingsvrije hypotheek oversluiten?

open-item
In het verleden hebben veel mensen een aflossingsvrije hypotheek afgesloten, een hypotheekvorm waarbij je niet automatisch aflost en alleen rente betaalt. In sommige gevallen kan het gunstig zijn om de aflossingsvrije hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekvorm, maar dat ligt aan je persoonlijke situatie. Het is in ieder geval goed om er samen met een hypotheekadviseur naar te kijken.
Bekijk de video en lees meer over de aflossingsvrije hypotheek

Ik wil mijn huis verbouwen. Hoe kan ik dat financieren?

open-item
Wil je iets meer ruimte thuis, maar niet verhuizen, dan ligt een verbouwing voor de hand. Daar moet je natuurlijk wel de middelen voor hebben. Naast de inbreng van eigen spaargeld kun je een verbouwing op verschillende manieren financieren. Je kunt een doorlopende krediet afsluiten, of een extra hypotheek afsluiten. Dat is mogelijk wanneer je overwaarde op je woning hebt en je financieel de ruimte hebt voor hogere maandlasten.
Lees meer over je huis verbouwen
 
Onafhankelijk advies

De Hypotheker heeft 180 vestigingen in het hele land met ongeveer 400 onafhankelijke hypotheekadviseurs. Wat is de meerwaarde van onafhankelijk advies? We vertellen het je in de video. Klaar voor een vrijblijvend oriënterend gesprek? Maak dan een kosteloze afspraak op een vestiging bij jou in de buurt.

Arrow