Actueel Nieuws

Wat is een starterslening?

Wil je als starter een huis kopen, dan zul je vast gemerkt hebben dat je flink wat eigen geld moet inleggen. Daarnaast is het op de huidige huizenmarkt vaak noodzakelijk om te overbieden om kans te maken op een woning. Dingen waar je als starter best moedeloos van kunt worden. Gelukkig bieden sommige gemeenten een starterslening aan. Een starterslening kan net dat steuntje in de rug zijn waardoor je wél die woning kunt kopen!

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 28/06/2018
J8a9284 Social Media 1140X960

Met een starterslening overbrug je (een deel van) het verschil tussen de prijs van je eerste woning en de hypotheek die je van de bank verstrekt krijgt.

Een starterslening wordt verstrekt door je gemeente. Niet alle gemeenten bieden een starterslening (bekijk hier of jouw gemeente startersleningen aanbiedt) en de voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Wel is een starterslening altijd in combinatie met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Opbouw

De Starterslening loopt naast de 'normale' hypotheek en bestaat uit twee delen: de Starterslening en de Combinatielening. De eerste drie jaar betaal je geen maandlasten over deze leningen. De aflossing van de Starterslening komt de eerste drie jaar uit de Combinatielening. De Combinatielening loopt daardoor de eerste drie jaar altijd op.

Na drie jaar ga je rente en aflossing betalen. Is je inkomen op dat moment niet hoog genoeg? Dan kun je een hertoetsing aanvragen, waarna de maandlasten kunnen worden aangepast. Ook na zes, tien en vijftien jaar is een hertoets mogelijk.

Wat zijn de kosten?

De afsluitkosten bedragen eenmalig € 750. Daarnaast wordt een starterslening afgesloten als een tweede hypotheek, waardoor je twee keer notariskosten betaalt (voor de hypotheek en voor de starterslening). Omdat je de lening afsluit met NHG, betaal je ook borgtochtprovisie. Dit is één procent van de hoogte van de starterslening.