Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Een WW-uitkering

De WW-uitkering is bedoeld voor werknemers in loondienst die werkloos worden. Wil je voor deze uitkering in aanmerking komen, dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Recht op een WW-uitkering?

Je komt in aanmerking voor een WW-uitkering wanneer:

  • je buiten je eigen schuld werkloos raakt;
  • je meer dan 5 uur per week aan werk verliest;
  • je minimaal 26 van de laatste 36 weken hebt gewerkt.

Ook mag het niet aan jou liggen dat je bent ontslagen. Je krijgt namelijk geen uitkering als je gedrag aanleiding is voor ontslag op staande voet. Naast deze voorwaarden, zijn er nog talloze uitzonderingen, aanvullingen en beperkingen. Daarom is het verstandig om je tijdens een ontslagprocedure bij te laten staan door een specialist op het gebied van arbeidsrecht.

Duur WW-uitkering 2016

De uitkering duurt minimaal 3 maanden. Houd er rekening mee dat je sinds juli 2015 na 6 maanden in principe elke baan in heel Nederland moet accepteren.

De daadwerkelijke duur van de uitkering hangt af van je arbeidsverleden. Op mijnuwv.nl vind je meer informatie over de uitkering en arbeidsverleden. Kies na het inloggen met je DigiD voor de optie ‘Persoonlijke gegevens’ en vervolgens ‘Arbeidsverleden controleren’.

Afbouw maximale duur

Vanaf 1 januari 2016 wordt de maximale duur van een WW-uitkering stapsgewijs teruggebracht van 37 maanden naar 24 maanden. Dit gebeurt met 1 maand per kwartaal. Vanaf 2019 is de maximale WW-uitkering dan nog maximaal 24 maanden.

Word je werkloos in de periode: Dan heb je recht op een WW-uitkering van maximaal:
januari 2016 t/m maart 2016 37 maanden
april 2016 t/m juni 2016 36 maanden
juli 2016 t/m september 2016 35 maanden
enzovoort enzovoort
Vanaf 1 juli 2019 24 maanden

Opbouw halve maand per gewerkt jaar

Naast de afbouw van de maximale uitkering wordt ook de opbouw van WW-rechten per 2016 aangepast. Tot en met 2015 ontving je voor elk jaar arbeidsverleden één maand WW met een maximum van 38 maanden.

Vanaf 1 januari 2016 bouw je als werknemer in de eerste 10 jaar van je loopbaan 1 maand WW-recht op per gewerkt jaar. Daarna bouw je nog maar een halve maand WW-recht op per gewerkt jaar. De WW-rechten die je al hebt opgebouwd vóór 2016 blijven tellen voor 1 maand.

Hoogte WW-uitkering

Een WW‑uitkering is de eerste 2 maanden 75% van je laatstverdiende loon en vervolgens 70% van je laatstverdiende loon. Daarbij geldt dat je over het loon boven circa 52.750,- euro geen uitkering ontvangt. Een maximale WW‑uitkering is dus ongeveer 36.925,- euro per jaar.

Na een WW-uitkering

Als je WW-uitkering stopt en je inkomen of eigen middelen is niet voldoende om in je levensonderhoud te voorzien, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een (tijdelijke) bijstandsuitkering. Hierbij wordt gekeken naar je totale gezinsinkomen en wordt je huis als vermogen gezien.