Actueel Nieuws

‘Pechgeneratie’ protesteert voor hogere compensatie leenstelsel en beweegt het kabinet tot actie op de woningmarkt

Afgelopen zaterdag protesteerden duizenden studenten op het Museumplein in Amsterdam voor een grotere compensatie voor het leenstelsel. Het kabinet heeft in het coalitieakkoord bekend gemaakt 1 miljard euro uit te trekken om studenten die na september 2015 geen basisbeurs meer gekregen hebben te compenseren. In de praktijk komt dit neer op 1000 à 2000 euro per getroffen student. De organisatoren en deelnemers van het protest vinden dit beslist onvoldoende, niet in de laatste plaats omdat het voor deze ´pechgeneratie´ straks nog moeilijker wordt om een hypotheek te krijgen.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 10/02/2022
Istock 1334899548

Terugkeer van de basisbeurs, studenten krijgen vergoeding

Het leenstelsel, dat in 2015 is ingevoerd, wordt per september 2023 weer afgeschaft. Zo komt na acht jaar leenstelsel de basisbeurs weer terug. Mensen die in deze periode met een studie zijn begonnen kregen geen maandelijkse gift en moesten in de meeste gevallen extra geld lenen om rond te kunnen komen. Deze groep studenten wordt de pechgeneratie genoemd: ze beginnen met vaak tienduizenden euro’s extra schuld aan hun werkende leven, in tegenstelling tot de generaties studenten vóór 2015, of de generatie die volgend jaar begint met studeren.

Om deze generatie studenten tegemoet te komen, biedt het kabinet een studievoucher of een vergoeding van ongeveer 1000 tot 2000 euro aan. Dit is volgens veel studenten uit de leenstelselgeneratie slechts een pleister op de wonde. Zo’n 8000 studenten protesteerden afgelopen zaterdag in Amsterdam voor een volledige compensatie voor het leenstelsel, wat bij een vierjarige studie zou neerkomen op 14.000 euro. 

Studieschuld als blok aan het been op de woningmarkt 

Een van de belangrijkste argumenten die gegeven wordt door de studenten is dat het moeilijker voor ze wordt om straks een hypotheek te krijgen, op een woningmarkt die als starter al ontzettend lastig te betreden is. Als je een hoge studieschuld hebt, dan vermindert dat namelijk het bedrag dat je mag lenen bij het aangaan van een hypotheek. Een hypotheekadviseur- of verstrekker vraagt altijd de studieschuld op bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), omdat het van groot belang is dat iemand geen onverantwoorde lening aangaat. 

CDA lanceert nieuw plan om starters op de woningmarkt te helpen 

Het studentenprotest heeft het een en ander in gang gezet in Den Haag. Zo stelde Minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf (D66) zaterdag al in een reactie de protesten en zorgen van de studenten goed te begrijpen en in gesprek te willen met de initiatiefnemers van het compensatieprotest. 

Het CDA is vandaag met een nieuw plan gekomen dat oplossing moet bieden voor de benarde situatie van starters op de woningmarkt met een studieschuld. Zij stellen voor dat gemeenten voortaan garant staan voor de studieschuld van mensen die een eerste woning gaan kopen. Op deze manier kunnen starters tienduizenden euro’s meer lenen en krijgen ze een eerlijkere kans op een woning. CDA-kamerlid Inge van Dijk heeft vandaag Minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) gevraagd hiermee aan de slag te gaan en dit idee samen met de Tweede Kamer, de gemeenten en de grote banken verder uit te werken.