Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek wordt samen met de annuïteitenhypotheek het meest afgesloten. Dit zijn sinds 2013 nog de enige twee hypotheekvormen waarbij je als starter aanspraak maakt op hypotheekrenteaftrek. Op deze pagina vertellen we je meer over de betekenis van de lineaire hypotheek.

lineaire hypotheek

Wat is een lineaire hypotheek?

Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij je gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag aflost. Daarmee los je je lineaire hypotheek dus gelijkmatig af. Het bedrag dat je aflost, hangt af van de hoogte van de hoofdsom en de looptijd van de hypotheek.

De hypotheekrente die je maandelijks moet betalen neemt gedurende de looptijd juist af. Je betaalt de rente namelijk over de resterende schuld die door de aflossingen steeds lager wordt. Dit betekent tegelijkertijd ook dat je fiscale voordeel gedurende de looptijd daalt. In het begin heb je namelijk veel hypotheekrenteaftrek, later steeds minder.

Kenmerken van een lineaire hypotheek

  • De hypotheek heeft een vaste einddatum;
  • Tijdens de looptijd los je elke maand hetzelfde bedrag af;
  • Je hebt zekerheid dat je de hypotheek aflost;
  • Aflossing en rente (bruto maandlast) zijn in het begin hoog en op het eind laag.

Lineaire hypotheek grafiek

Onderstaande grafiek geeft een voorbeeld van hoe een lineaire hypotheek is opgebouwd.Grafiek van aflossing en rente linaire hypotheek

Hoe werkt lineair aflossen?

Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag aan aflossing. Stel dat je een looptijd van de hypotheek hebt gekozen van 30 jaar (ofwel 360 maanden), dan betaal je via lineair aflossen dus elke maand 1/360e deel van de totale hypotheek af. De hypotheekschuld daalt hierdoor in een rechte lijn naar beneden (vandaar de term lineair), net zoals de rentelasten. Ben je aan het eind van de looptijd van de hypotheek? Dan is de hypotheek volledig afgelost. Je bent trouwens niet verplicht om voor de maximale looptijd van dertig jaar te kiezen: een kortere looptijd mag ook. De minimale looptijd van een lineaire hypotheek verschilt per hypotheekverstrekker.

Wat is het voordeel van een lineaire hypotheek?

Als je kiest voor een lineaire hypotheek, levert je dat een aantal voordelen op. Zoals bijvoorbeeld:

• Het is een heel eenvoudig te begrijpen hypotheekvorm;
• Je betaalt elke maand hetzelfde bedrag aan de aflossing van je hypotheekschuld;
• Je hypotheekschuld wordt elke maand lager;
• De hypotheekrente die je betaalt, neemt af gedurende de looptijd;
• Aan het begin van de looptijd profiteer je van veel hypotheekrenteaftrek.

Nadelen bij een lineaire hypotheek

Er kleven nog wel een paar nadelen aan de keuze voor een lineaire hypotheek. Aan het eind van de looptijd is je fiscale voordeel namelijk stukken lager dan in het begin. Je betaalt dan minder rente waardoor je hypotheekrenteaftrek ook lager wordt. Daarnaast zijn je maandlasten in het begin juist relatief hoog in vergelijking met andere hypotheekvormen.

Stel Rekenmachine
Arrow

Wat is beter: annuïteit of lineaire hypotheek?

Als je het belangrijk vindt om je hypotheek snel af te lossen, is een lineaire hypotheek verstandig. Gedurende de looptijd wordt je maandbedrag ook steeds lager en je hebt over de gehele looptijd bekeken minder ‘kosten’ dan bij een annuïteitenhypotheek. Het voordeel bij een annuïteitenhypotheek is dat je aan het begin vooral veel rente betaalt, waardoor je maximaal gebruik kunt maken van de hypotheekrenteaftrek.

Lineaire hypotheek berekenen

Wil je zelf je lineaire hypotheek berekenen? In onderstaand rekenvoorbeeld zie je hoe dat werkt. De rentelasten dalen per jaar en je aflossingsgedeelte blijft jaarlijks gelijk. Hierdoor dalen zowel de totale bruto lasten als de netto lasten per jaar. Het belastingvoordeel per jaar wordt kleiner, omdat je minder rente betaalt.

Voorbeeld van lineaire hypotheek berekenen:

Stel je hebt een hypotheek nodig van € 216.000. En een lineaire hypotheek is voor jou de beste keus. De looptijd voor je hypotheek is 30 jaar (= 360 maanden) en de hypotheekrente bedraagt 4%.

De tabel laat zien dat je dan in 30 jaar (= 360 maanden) elke maand € 600 aflost op je lineaire hypotheek: € 216.000 / (30 jaar x 12 maanden).

Maand Hoofdsom begin maand Aflossing Rente Bruto maandlast
1 € 216.000 € 600 € 720 € 1320
2 € 215.400 € 600 € 718 € 1318
3 € 214.800 € 600 € 716 € 1316
4 € 214.200 € 600 € 714 € 1314
5 € 213.600 € 600 € 712 € 1312
" " " " "
355 € 3.600 € 600 € 12 € 612
356 € 3.000 € 600 € 10  € 610
357 € 2.400 € 600 € 8 € 608
358 € 1.800 € 600 € 6 € 606
359 € 1.200 € 600 € 4 € 604
360 € 600 € 600 € 2 € 602

Wat kost een lineaire hypotheek?

De kosten van een lineaire hypotheek zijn uiteraard in de eerste plaats de bedragen die je maandelijks betaalt aan rente en aflossing. En zoals je inmiddels weet, bestaat dat bedrag uit een vast bedrag voor de aflossing en een steeds lager wordend bedrag voor de rente. Daarnaast betaal je bij het kopen van een huis in veel gevallen de kosten koper. En wil je een lineaire hypotheek via De Hypotheker gaan afsluiten, dan betaal je daarnaast ook nog voor onze dienstverlening. Het eerste intakegesprek op een van onze vestigingen is vrijblijvend en kost je dus helemaal niets. Besluit je definitief om je hypotheek via ons af te sluiten, dan gelden hiervoor bepaalde richtprijzen.

Lineaire hypotheek versneld naar nul

Het is mogelijk om je lineaire hypotheek versneld af te lossen. Voor meer informatie hierover verwijzen we je naar de pagina over extra aflossen.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk