Je hypotheek oversluiten

Is dit voor jou hét moment om je hypotheek over te sluiten? We vertellen je meer over hypotheekvormen, een stappenplan oversluiten en geven antwoord op de meest gestelde vragen.

Hypotheek oversluiten?

 • Overzicht van de kosten en besparingen
 • Bereken je terugverdientijd
 • Inzicht in slechts enkele minuten
Geschatte huidige marktwaarde woning
Berekenen
Hypotheekrenteaftrek
 • Altijd in de buurt

  Met meer dan 180 vestigingen zitten we altijd bij je in de buurt.

 • De grootste vergelijking

  Met onze online hypotheekberekening vergelijk je meer dan 40 aanbieders en dus ook je eigen bank.

 • Ruim 35 jaar ervaring

  Sinds 1985 hebben onze ervaren adviseurs ruim 1 miljoen mensen aan hun (t)huis geholpen.

Hypotheekvormen

In het verleden bestonden er veel verschillende hypotheekvormen. Sinds 2013 zijn er nog maar twee hypotheekvormen waarbij je gebruik kunt maken van de hypotheekrenteaftrek. Misschien is één van deze hypotheekvormen voor jou interessant als je je hypotheek wil omzetten.

Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij de maandelijkse som van rente plus aflossing gelijk blijft gedurende de gehele looptijd. In het begin van de looptijd betaal je vooral veel rente en naarmate de hypotheek vordert ga je meer aflossen.

Meer informatie over de annuïteitenhypotheek

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij je gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag aflost. De rente die je betaalt wordt steeds lager, waardoor je maandlasten afnemen.

Meer informatie over de lineaire hypotheek
28 Hypotheek Aanpassen@4X

Je hypotheek oversluiten: een stappenplan

Je hypotheek oversluiten of hypotheek overzetten betekent dat je je huidige hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek afsluit. Dat kan bij je huidige bank of een andere hypotheekverstrekker. Hierdoor kun je lagere maandlasten krijgen. Dit zijn de bijbehorende stappen voor een herfinanciering van je hypotheek.

Afspraak maken

Oriënteren

open-item

Voordat je je hypotheek opnieuw gaat afsluiten, is het belangrijk je goed te oriënteren. Welke hypotheekvorm en welk rentepercentage heb je nu, wat zijn je maandelijkse hypotheeklasten, wat zijn de actuele rentestanden? Een hypotheekadviseur kan je helpen met het in kaart brengen van je huidige situatie en onderzoekt je hypotheek omzetten voor jou gunstig is. Het oriëntatiegesprek is vrijblijvend en kosteloos.

Op gesprek bij de hypotheekadviseur

open-item

De adviseur brengt jouw financiële situatie in kaart en kijkt naar de mogelijkheden. Bij het oversluiten van je hypotheek betaal je meestal een vergoeding voor vervroegd aflossen (boeterente). De adviseur berekent wat de terugverdientijd is, mocht je gaan oversluiten. Niet in alle situaties is oversluiten gunstig. Heb je bijvoorbeeld een spaarhypotheek, dan levert je hypotheekrente oversluiten zelden een voordeel op. Toch is het dan ook verstandig om je financiële situatie eens grondig onder de loep te nemen. In veel andere gevallen kan je hypotheek overzetten juist een flinke besparing in de maandlasten opleveren. De adviseur vertelt je alles wat je moet weten om de juiste afweging te maken.

Je hypotheek regelen

open-item

Heb je besloten om te gaan oversluiten? Dan is het tijd om je hypotheek te regelen. Je levert hiervoor verschillende documenten aan bij je adviseur, zoals je salarisstrook en huidige hypotheekgegevens. Vaak is het ook nodig om je woning te laten taxeren. Als alle documenten zijn aangeleverd, schrijft je adviseur een advies uit en gaat hij aan de gang met het aanvragen van de hypotheek.

De hypotheekofferte tekenen

open-item

Wanneer de gekozen hypotheekverstrekker akkoord geeft op alle documenten, ontvang je de hypotheekofferte: het bindende aanbod. Na het tekenen van de offerte kun je gaan aftellen tot de dag van het passeren van je hypotheek.

Naar de notaris

open-item

Niet alleen bij het kopen van een huis, maar ook bij het oversluiten van een hypotheek ga je naar de notaris. De notaris haalt je oude hypotheek door en schrijft je nieuwe hypotheek in in het Kadaster. Hierna is alles geregeld en kun je gaan genieten van je lagere maandlasten. Gefeliciteerd!

Hypotheek oversluiten: meer informatie

14 Geld En Spaarvarken@4X

Spaarhypotheek oversluiten?

Laat je goed adviseren

Lees meer
20 Berekening@4X

Boeterente

Hoe wordt de boeterente berekend?

Meer over boeterente
19 Quote V2

Jan sloot zijn hypotheek over

En bespaarde honderden euro's per maand

Lees zijn verhaal

Veelgestelde vragen over je hypotheek oversluiten

Dit vragen klanten ons vaak

Wanneer je hypotheek oversluiten?

open-item

Het oversluiten van je hypotheek is interessant wanneer er een financieel voordeel valt te behalen. Dit is vaak het geval wanneer de actuele hypotheekrente een stuk lager is dan de rente die je op dit moment betaalt. Wil je weten wanneer je hypotheek opnieuw afsluiten voor jou gunstig is? Bereken het eenvoudig met onze Oversluitcheck.

Met welke kosten moet ik rekening houden als ik ga oversluiten?

open-item

Kosteloos je hypotheek oversluiten is helaas niet mogelijk. Houd rekening met de boeterente, taxatiekosten (gemiddeld € 500) en notariskosten (gemiddeld € 700). Daarnaast komen er nog advies- en bemiddelingskosten (gemiddeld € 2.500) bij. Vergeet ook niet eventueel nog andere kosten, zoals borgtochtprovisie voor NHG-hypotheken

Waarom wordt er een boete gerekend als je je hypotheek gaat oversluiten?

open-item

Als je een hypotheek afsluit bij een hypotheekverstrekker, dan spreek je een rentevaste periode af, bijvoorbeeld tien jaar. Als je eerder van dit contract af wil door je hypotheek over te sluiten, dan loopt de hypotheekverstrekker deze verwachte rente mis en vraagt om een vergoeding. Deze vergoeding wordt ook wel boeterente genoemd.

Hoe wordt de hoogte van de boete bepaald?

open-item

De hoogte van de boeterente hangt af van de resterende looptijd van je rentevaste periode, de hoogte van je huidige rente en de hoogte van actuele rente. Vaak mag je van de hypotheekverstrekker jaarlijks een percentage boetevrij aflossen, bijvoorbeeld tien procent. Dit bedrag wordt op de boeterente in mindering gebracht. Een bijkomend voordeel is dat de boeterente fiscaal aftrekbaar is. Rekenvoorbeeld: Je hebt een hypotheek van € 200.000. Je rentevaste periode loopt over twee jaar af. Je betaalt op dit moment vijf procent rente. De actuele rente is 1,5 procent. Als je gaat oversluiten dan los je je huidige hypotheek af. Je mag 10 procent, oftewel € 20.000 boetevrij aflossen. Dan blijft er nog € 180.000 over. Het renteverschil tussen je huidige rente (5%) en de actuele rente (1,5%) is 3,5% per jaar. Als je nu oversluit, loopt de bank 7% (2 x 3,5%) rente mis over € 180.000. De boeterente is daarom (bij benadering) 7% van € 180.000, oftewel € 12.600.

Hoe kan ik de boeterente betalen?

open-item

Een boeterente kan een flink bedrag zijn. Niet iedereen heeft dit op zijn spaarrekening staan. Gelukkig kan je de boete ook meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Voorwaarde is wel dat je overwaarde moet hebben op je woning. De waarde van de woning moet dus hoger zijn dan de hoogte van je hypotheek. Ook moet de hogere hypotheek financieel mogelijk zijn. Er wordt dus gekeken naar de hoogte van je inkomen en naar eventuele schulden. Houd er ook rekening mee dat de rente over het deel van de lening dat gebruikt wordt om de boete te betalen, niet fiscaal aftrekbaar is.

Kan ik mijn hypotheek ook oversluiten bij mijn eigen bank?

open-item

Als onafhankelijke specialist doen we bij De Hypotheker zaken met vrijwel alle hypotheekverstrekkers. Je kunt bij ons dus je hypotheek overzetten naar een andere bank als dat voordeliger is. Maar misschien is je huidige bank wel de ideale partij. Ook dan staan we voor je klaar om de hypotheek tegen zo gunstig mogelijke voorwaarden over te sluiten.

Wat klanten van ons vinden

Bij een hypotheek afsluiten of oversluiten komt veel kijken. Goed en betrouwbaar hypotheekadvies is daarom belangrijk. Deze klanten delen graag hun ervaring met De Hypotheker.