Ik wil mijn hypotheek oversluiten

Introductie oversluiten

Overlsuiten De Hypotheker

Je hypotheek oversluiten betekent dat je jouw huidige hypotheek aflost en een nieuwe hypotheek afsluit, bij je huidige bank of een andere geldverstrekker. Nu de rentes historisch laag zijn, is dit voor jou wellicht hét moment om je hypotheek over te sluiten en je maandlasten te verlagen.

Loopt je rentevaste periode bijna af of ben je van plan een nieuw huis te kopen? Ook dan kan oversluiten van je hypotheek voor jou financieel heel aantrekkelijk zijn. 

Wil jij weten of oversluiten voor jou slim is? Wij zetten alles over het oversluiten van je hypotheek op een rij of maak een afspraak met 1 van onze adviseurs. 

Check of jij kunt oversluiten

Wanneer oversluiten

Wanneer is het verstandig om mijn hypotheek over te sluiten?

Ik wil lagere maandlasten

De rentes zijn historisch laag. Grote kans dat de huidige rente lager is dan de rente van jouw hypotheek. Is dit het geval dan kun jij profiteren van de lage rentes en je maandlasten omlaag brengen. 

Mijn rentevaste periode loopt af

Wanneer het einde van jouw rentevaste periode in zicht komt, is dit jouw ultieme kans om te kijken of oversluiten gunstig is. Vaak kun je jouw hypotheek oversluiten zonder boete en dat kan je voordeel opleveren. 

Ik wil mijn huis verbouwen

Ben jij van plan je huis te verbouwen en wil je hier geld voor lenen? Dan kun je overwegen om je verbouwing te financieren door je hypotheek over te sluiten in combinatie met een verhoging.

Er zijn veranderingen in mijn persoonlijke situatie

Tijdens de looptijd van je hypotheek kan er veel veranderen. Een nieuwe baan, een gezin of bijvoorbeeld een erfenis beïnvloeden waarschijnlijk je woonwensen. Het kan slim zijn om je hypotheek over te sluiten zodat je hypotheek helemaal aansluit bij jouw situatie. 

Mijn huis heeft overwaarde

Heeft jouw huis overwaarde? Dan kun je meestal een hypotheek krijgen met een lagere hypotheekrente. Dat kan jou veel geld besparen.

 

Waar moet ik rekening mee houden als ik mijn hypotheek wil oversluiten?

Waar moet ik rekening mee houden als ik mijn hypotheek wil oversluiten?

  • Je woningwaarde moet hoger liggen dan je hypotheekwaarde. Wanneer je huis ‘onder water’ staat, is de kans klein dat een geldverstrekker toestemming geeft om over te sluiten.  
  • Wil je een spaarhypotheek oversluiten? Laat je dan goed adviseren. Oversluiten van een spaarhypotheek naar een hypotheek met een lagere rente levert namelijk zelden voordeel op. Bij een spaarhypotheek is de hypotheekrente namelijk gekoppeld aan de rente die wordt vergoed over het vermogen (doelkapitaal) dat je opbouwt om je spaarhypotheek af te lossen. Hoe lager de rente, hoe meer premie je moet inleggen om je doelkapitaal te halen. Deze hogere premie is niet fiscaal aftrekbaar. 
  • Onder meer je hypotheekvorm en het aantal leningdelen bepalen of oversluiten voor jou gunstig is. Jouw hypotheekadviseur kan je helpen om te bepalen of het oversluiten voor jou een verstandige keuze is.
  • Bij een nieuwe hypotheek betaal je opnieuw de kosten voor advies en bemiddeling, de notaris en de taxateur.

Gratis oversluitcheck

Gratis oversluitcheck!

Wil je zelf checken of oversluiten voor jou verstandig is? Doe onze gratis oversluitcheck en weet direct wat je mogelijkheden zijn!

Kosten oversluiten

Kosten oversluiten

Je hypotheek oversluiten kost altijd geld, je sluit immers een nieuwe hypotheek af en je lost je oude af. Je betaalt voor het oversluiten bijvoorbeeld: notariskosten, advieskosten, bemiddelingskosten, een eventuele borgtochtprovisie voor het krijgen van NHG en kosten voor de taxateur. Als je rentevaste periode nog niet afloopt, betaal je voor het oversluiten van je hypotheek ook eenmalig een boete

Denk je erover na om je hypotheek over te sluiten, dan is het belangrijk om goed de kosten en baten in kaart te brengen. Wij kunnen voor je berekenen of het oversluiten van je hypotheek voor jou gunstig is. 

Rekenvoorbeeld

Jan en Monica hebben een hypotheek van €200.000 met een hypotheekrente van 5%. De rente staat nog 6  jaar vast. Het stel besluit hun hypotheek over te sluiten omdat ze minder rente willen betalen zodat hun maandlasten lager worden. In de nieuwe situatie betalen ze de komende zes jaar 3% rente en zijn hun netto maandlasten €373.

  • Oude situatie met 5% rente: netto maandlasten zijn €681
  • Nieuwe situatie met 3% rente: netto maandlasten zijn €373 

Voor het oversluiten van hun hypotheek betaalt het stel kosten: €6.390. Dit zijn: notariskosten (€750), taxatiekosten (€500), royementskosten (€150), borgtochtprovisie (€2.000), advies- en bemiddelingskosten (€2.990). De boeterente is €7.755. De totale kosten komen uit op €14.145.

Alle kosten zijn eenmalig aftrekbaar en zijn meegenomen in de nieuwe situatie. In 27 maanden verdienen Jan en Monica de kosten terug. Dit betekent dat zij maar liefst 4 jaar kunnen profiteren van lagere maandlasten. 

 

Advies oversluiten

Oversluiten? Wij kunnen je hypotheekadvies geven

De Hypotheker: met oversluiten besparen op je maandlasten

Als je overweegt om je bestaande hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker is het fijn om overzicht te hebben. Wij kunnen voor je berekenen of oversluiten voor jou verstandig is.

Wat we voor je doen:

  • We maken een overzicht van je nieuwe hypotheeklasten.
  • We geven je inzicht in de voor- en nadelen van oversluiten.
  • We adviseren je over de rentevaste periode.

Maak een afspraak