Starterslening: extra lenen naast je eerste hypotheek

Wat is een Starterslening?

De Starterslening is een aanvullende lening op je reguliere hypotheek voor je eerste koophuis. Deze lening kan het verschil overbruggen tussen de prijs van de woning en je maximale hypotheek. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) is verantwoordelijk voor deze Startersleningen.

Wanneer krijg je een SVn Starterslening?

Startersleningen zijn bedoeld voor mensen die nog niet eerder een huis hebben gekocht en zelf in de woning gaan wonen. Er zijn voorwaarden opgesteld waaraan je moet voldoen om voor een starterslening in aanmerking te komen. Deze voorwaarden verschillen per gemeente. Zo bepaalt een gemeente de maximale hoofdsom van de Starterslening. Informeer bij jouw gemeente wat de voorwaarden zijn.

Houd in ieder geval rekening met het volgende:
  • De maximale Starterslening ligt rond de 20 procent van de verwervingskosten van de woning.
  • Het maximale bedrag ligt gemiddeld rond de 30.000 Euro. Dit kan per gemeente verschillen.
Niet alle gemeenten bieden de Starterslening aan. Bekijk of jouw gemeente de Starterslening uitgeeft op de website van SVn.


Hoe werkt de SVn Starterslening?

Een starterslening wordt gezien als een extra hypotheek bovenop je 'gewone' hypotheek. Beide hypotheken moeten worden afgesloten onder de Nationale Hypotheek Garantie en hebben een looptijd van 30 jaar.  

Een Starterslening bestaat uit twee delen, een hypothecaire lening en een zogenaamde Combinatielening. Voor beide leningdelen betaal je de eerste drie jaar geen maandlasten. Na drie jaar begin je met het betalen van rente en aflossing. Mocht je op dat moment nog onvoldoende inkomen hebben om de lening af te gaan lossen, dan kun je een hertoetsing aanvragen. Dat kan wederom na 6, 10 en 15 jaar. Na 30 jaar moet je de lening volledig hebben afgelost. Je mag de lening ook op ieder eerder moment boetevrij aflossen.

Wat kost een Starterslening?

De afsluitkosten voor de Starterslening bedragen € 750. Daarnaast betaal je 0,6% van de hoofdsom van de lening aan NHG, een zogenaamde borgtochtprovisie. Bij een lening van € 25.000 is dit bijvoorbeeld € 150. Beide bedragen worden ingehouden op de hoofdsom van de lening en betaal je dus niet uit eigen zak. 

Ten slotte moet je voor de Starterslening naar de notaris. Je betaalt dus twee keer notariskosten: één keer voor de 'gewone' hypotheek en één keer voor de SVn Starterslening.


Meer informatie over de Starterslening bij je hypotheek?

Voor meer informatie over de Starterslening kun je terecht op de website van de SVn. Daar kun je zien of jouw gemeente de Starterslening aanbiedt. Een hypotheekadviseur kan je meer vertellen over de lening en de financiële gevolgen. Onze hypotheekadviseurs zijn op de hoogte van de voorwaarden van de Starterslening en of je in aanmerking hiervoor kan komen. Maak een vrijblijvende afspraak op een vestiging bij jou in de buurt.

Afspraak maken arrow_forward