Verduurzaming van je woning

De verduurzaming van je woning is goed voor het milieu én voor je portemonnee. Door het energielabel van je woning te verbeteren wordt je huis meer waard. Bovendien bespaar je flink op je maandelijkse energielasten, zeker met de huidige energieprijzen. Maar hoe ga je die verduurzaming betalen? Wij adviseren je graag over de financiële mogelijkheden.

header-image
  • Verantwoord lenen

    Bij De Hypotheker ga je een verantwoorde lening aan. Zo ben je zeker van een gezonde financiële situatie.

  • Advies op maat

    We kijken naar jouw persoonlijke situatie voor de hypotheek die het beste bij jou past.

  • Meer mogelijkheden

    We nemen direct je hypotheek onder de loep. Is je hypotheek nog up-to-date? Misschien wil je wel meteen verbouwen?

Verduurzaming financieren

Het verduurzamen van je woning is een goede investering, want je ziet je energierekening al snel dalen en je woningwaarde stijgen. Heb je onvoldoende eigen middelen? Ook dan zijn er voldoende mogelijkheden voor financiering.

Je woning verduurzamen met je hypotheek

Als je een woning koopt en van plan bent deze te verduurzamen, dan kun je daarvoor je hypotheek verhogen. Als je energiebesparende voorzieningen financiert, mag je tot 106 % (in plaats van 100 %) van de waarde van de woning lenen.

Je woning verduurzamen met een lening

Het is ook mogelijk om geld te lenen voor verduurzaming. Hoewel de rente op een consumptief krediet vaak hoger ligt dan op een hypothecaire lening, zijn de kosten voor het afsluiten van een consumptief krediet een stuk lager. Ook sluit de looptijd van de lening vaak beter aan op bijvoorbeeld de zonnepanelen die ermee worden bekostigd.

Subsidies voor verduurzamen

Als je je huis wilt verduurzamen maar je hebt daar onvoldoende eigen middelen voor, dan kun je kijken wat je gemeente voor je kan betekenen. Sommige gemeenten bieden bijvoorbeeld een Duurzaamheidslening aan. Ook zijn er landelijk subsidies te krijgen, zoals de Energiebespaarlening. 

verduurzaming woning
Arrow
Rekentool

Duurzaamheidsscan

Wil jij weten welke energiebesparende middelen je het beste in kunt zetten voor het verduurzamen van jouw woning? Dan is onze duurzaamheidsscan zeker iets voor jou. 

 

  • Overzicht van de verschillende mogelijkheden
  • Bereken hoeveel je kunt besparen
  • Inzicht in je terugverdientijd

Video: energiebesparende voorzieningen

Wat zijn energiebesparende voorzieningen en hoe kun je dit meefinancieren in je hypotheek? In deze video leggen we in een minuutje uit hoe het werkt.

Arrow

Podcast: je huis verduurzamen

In deze aflevering van de Jazeker! Podcast vertellen hypotheekadviseurs Boudewijn en Jilles je alles over het verduurzamen van je huis. Welke stappen zet je om je huis duurzaam te maken, welke energiebesparende voorzieningen zijn er en hoe kun je deze financieren? In een kwartiertje worden alle belangrijke vragen rondom verduurzamen beantwoord op een duidelijke en nuchtere manier.

Arrow

Verduurzaming financieren: een stappenplan

Het verduurzamen van je woning financieren, hoe werkt dat eigenlijk? Wij zetten het in vijf stappen voor je op een rijtje.

Afspraak maken

Oriënteren

open-item

Voordat je gaat verduurzamen, is het belangrijk je goed te oriënteren. Wat is de huidige staat van je huis, waar is het meeste winst in te behalen? Ga het gesprek aan met verschillende partijen en vraag offertes aan. Zo krijg je een idee van de kosten. Bedenk hoe je die kosten wilt betalen: (gedeeltelijk) van je spaargeld, door een (extra) verduurzamingshypotheek te nemen, door een lening af te sluiten of misschien worden er wel subsidies verstrekt vanuit je gemeente?

Op gesprek bij de hypotheekadviseur

open-item
Denk je erover om een (extra) hypotheek te nemen of je huidige hypotheek over te sluiten om de verduurzaming te financieren? Dan kan een hypotheekadviseur de mogelijkheden voor je in kaart brengen. Hij berekent hoeveel extra hypotheek je kunt krijgen en hoeveel hoger je maandlasten daarmee worden. Het eerste gesprek is bij De Hypotheker vrijblijvend en kosteloos.

Je hypotheek regelen

open-item
Terwijl je druk bezig bent met het inplannen van de werkzaamheden, moet ook je hypotheek geregeld worden. Daarvoor is in veel gevallen een taxatie van je huidige woning nodig. Je hypotheekadviseur vertelt je welke documenten de hypotheekverstrekker nog meer van je wil ontvangen.

De hypotheekofferte tekenen

open-item
De hypotheekverstrekker komt met een hypotheekofferte, die je ondertekent. Soms heb je een hogere hypotheekinschrijving in je huidige hypotheek. Je hoeft dan niet naar de notaris. Past je lening niet binnen de huidige hypotheekinschrijving, dan wordt er een tweede hypotheek afgesloten en breng je ook een bezoekje aan de notaris.

Verduurzamen maar!

open-item
Als je hypotheek rond is, wordt het geleende bedrag op je rekening gestort. Hiervan kun je de rekeningen voor de verduurzaming betalen.

Verschillende energiebesparende maatregelen

Zonnepanelen

De kosten en terugverdientijd

Lees meer

Isolatie

Welke vormen zijn er?

Lees meer

Hybride warmtepomp

Duurzame verwarmingsinstallatie

Lees meer

Veelgestelde vragen over je huis verduurzamen

Dit vragen klanten ons vaak

Hoeveel mag ik lenen voor de verduurzaming van mijn huis?

open-item
Als je een woning koopt en van plan bent deze te verduurzamen, dan kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen. Als je energiebesparende voorzieningen financiert, mag je tot 106 % (in plaats van 100 %) van de waarde van de woning lenen.

Wat zijn de voordelen van verduurzaming?

open-item
Dat zijn er een hoop! Omdat je minder energie verbruikt gaan je maandlasten omlaag. Daarnaast kan je woningwaarde stijgen wanneer je een beter energielabel hebt. Ook zorgt isolatie voor meer wooncomfort en een gezonder binnenklimaat en last but not least: het is natuurlijk goed voor het milieu.

Met welke energiebesparende maatregel kan ik het snelst profiteren van lagere maandlasten?

open-item
Sinds de energieprijzen erg hoog zijn geworden, vragen veel mensen zich af met welke verduurzamingsmaatregel ze hun energierekening het snelst omlaag kunnen krijgen. Vaak is isoleren een goede eerste stap, met een relatief korte terugverdientijd. Met een goed geïsoleerd huis leveren eventuele andere energiebesparende maatregelen ook weer meer winst op. Maar welke maatregelen je het beste kunt toepassen in jouw huis, kun je het beste laten uitzoeken door een energie-adviseur. Ook kun je onze Duurzaamheidsscan invullen om alvast een indicatie te krijgen van geschikte maatregelen en terugverdientijden voor jouw woning.

Wat is een groene hypotheek?

open-item
Steeds meer hypotheekverstrekkers bieden speciale groene hypotheken of duurzame hypotheken aan. Vaak krijg je rentekorting als je woning aan een aantal duurzame voorwaarde voldoet. Een hypotheekadviseur kan voor je in kaart brengen welke hypotheekverstrekkers zo'n hypotheek aanbieden en welke hypotheek het beste bij jouw situatie past.