Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een goede investering. Je wekt je eigen stroom op én bespaart hierdoor honderden euro’s per jaar. Hierdoor heb je de investering vaak al na ongeveer 7 jaar terugverdiend. De beste stand van het dak is het zuiden, maar ook daken die naar het oosten of westen georiënteerd zijn kunnen een hoog rendement halen.Kosten en besparing

De kosten van het plaatsen van zonnepanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type zonnepaneel en de capaciteit. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten en de gemiddelde besparing.

  Aantal zonnepanelen Kosten Besparing per jaar Terugverdientijd bij benadering
         
1 persoon 8 € 3.400 – € 4.100 € 420 9 jaar
2 personen 13 € 5.200 – € 6.300 € 680 8 jaar
4 personen 18 € 6.400 – € 7.700 € 930 7-8 jaar
6 personen 21 € 7.300 – € 8.800 € 1.110 7 jaar


Zonnepanelen en de belasting

Als particulier kun je de btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. 

De Belastingdienst ziet je als ondernemer wanneer je de btw terug wilt vragen. Degene op wiens naam de energienota staat, kan een aanvraag doen voor teruggave van de btw. Hiervoor heb je de factuur nodig voor aankoop, installatie en onderhoud van de panelen. Je moet ook weten wat het totale opwekvermogen is.

Voor de btw-teruggave volg je de volgende drie stappen:  

1. Download het formulier ‘Opgaaf Zonnepaneelhouders’ op de site van de Belastingdienst en meld jezelf hiermee aan als btw-ondernemer. 
2. Als dit gelukt is, krijg je jouw btw-nummer en btw-aangifte toegestuurd. 
3. Nadat je de btw hebt teruggevraagd, kun je de Belastingdienst om een ontheffing voor de btw-aangifte vragen.

Andere manieren om te verduurzamen

Naast het installeren van zonnepanelen zijn er nog een hoop andere mogelijkheden om je woning te verduurzamen. Zoals bijvoorbeeld isolering van het dak, de vloeren of de muren of het installeren van een HR-ketel.

Terug naar duurzaam wonen arrow_forward