Zonnepanelen: hypotheek & belasting

Met de huidige energieprijzen is het plaatsen van zonnepanelen op je woning extra interessant geworden. Kun je zonnepanelen via je hypotheek financieren, en hoe zit het met de btw? Op deze pagina lees je er alles over.

Dak met zonnepanelen

Zonnepanelen op je huis zijn een goede investering. Je wekt je eigen stroom op én bespaart hierdoor honderden euro’s per jaar. Je maandelijkse energiekosten worden lager en je kunt de btw die je moet betalen bij de aanleg van de zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Hierdoor heb je de totale investering vaak al na ongeveer 7 jaar terugverdiend. Heb je niet genoeg geld voor de aanschaf van zonnepanelen? Misschien dat je dan je bestaande hypotheek kunt verhogen.

Hypotheek verhogen voor zonnepanelen

Wil je zonnepanelen meefinancieren in je hypotheek? Dat is in veel gevallen mogelijk. Als je bij je hypotheekverstrekker aangeeft dat je de hypotheek voor zonnepanelen wilt verhogen, wordt dat vaak geaccepteerd. Je maandlasten dalen namelijk meteen door lagere kosten voor energie. Dat geld is vervolgens inzetbaar om de hogere hypotheeklasten van te betalen. Wel is het zo dat je totale hypotheek maar maximaal 106% van de woningwaarde mag zijn. Ook vindt er een inkomenstoetsing plaats. Neem voor de precieze mogelijkheden voor jouw situatie altijd vooraf contact op met je hypotheekadviseur. 

Wat valt onder energiebesparende maatregelen hypotheek?

Zonnepanelen zijn een onderdeel van energiebesparende maatregelen voor je hypotheek. Koop je een woning en wil je die gaan verduurzamen en bijvoorbeeld zonnepanelen financieren met de hypotheek, dan mag je een hoger hypotheekbedrag lenen dan normaal. Als je energiebesparende voorzieningen financiert, mag je in 2024 zoals gezegd tot 106% (in plaats van 100%) van de waarde van de woning lenen. 

Wordt je huis meer waard met zonnepanelen?

Verhogen zonnepanelen de waarde van je huis? In principe wordt je huis altijd meer waard als je het voorziet van zonnepanelen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van bijvoorbeeld het aantal zonnepanelen dat je op je dak plaatst en de kwaliteit ervan. Maar tegenwoordig is dat in de meeste gevallen allemaal prima geregeld. Je investeert in de woning waardoor het huis later voor kopers ook een stuk interessanter wordt. Je krijgt een beter energielabel en de maandelijkse kosten voor energie worden fors lager. Daarbij kan een koper ook een hogere hypotheek krijgen bij het kopen van een energiezuinig huis. 

Kosten en besparing van zonnepanelen

De kosten van het plaatsen van zonnepanelen op je woning zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type zonnepaneel en de capaciteit. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten en de gemiddelde besparing (bron: Milieu Centraal).

Aantal zonnepanelen Kosten excl. BTW Besparing per jaar Terugverdientijd bij benadering
6 € 3.100 € 320 8 jaar
10 € 4.500 € 500 7 jaar
18 € 7.000 € 800 8 jaar

Belastingvrijstelling op levering en installatie zonnepanelen

Per 1 januari 2023 betaal je als particulier geen btw voor zonnepanelen op je woning. Het 0% tarief geldt alleen voor de levering en installatie op of bij een woning. Onder een woning valt ook een garage of schuur bij een woning en een serre of een aan- en uitbouw. En een vakantiewoning. Ook is het 0% tarief van toepassing als bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren zonnepanelen koopt voor op een appartementencomplex.

Het 0% tarief geldt ook voor bijvoorbeeld de aanleg van kabels, het montagemateriaal en zogenoemde optimizers en omvormers. En voor de aanpassing van de meterkast in verband met de aanschaf van uw zonnepanelen.

Voor andere werkzaamheden, zoals een mogelijke versteviging van het dak, blijft het btw-tarief van 21% gelden.

BTW-teruggave op zonnepanelen

Omdat je geen btw betaalt, hoef je deze dus ook niet terug te vragen van de Belastingdienst. Toch ziet de Belastingdienst je als btw-ondernemer. Dat komt doordat je met zonnepanelen energie levert aan je energiemaatschappij. Voor de meeste particulieren geldt dat de jaaromzet onder de € 1.800 blijft en het vermogen van de zonnepanelen onder de 10.000 Wattpiek blijft. In dat geval hoef je jezelf niet aan te melden als btw-ondernemer.

Zonnepanelen

Voorbeeld: de zonnepanelen zijn geplaatst in 2022, de factuurdatum is in 2023

Je hebt op 1 november 2022 een offerte gekregen voor de installatie en levering van zonnepanelen. Je hoefde niets aan te betalen. De zonnepanelen worden op 15 december 2022 geleverd en geïnstalleerd. De datum op de factuur die je later krijgt, is 15 januari 2023. Op die factuur is het btw-tarief 0%, want de factuurdatum ligt in 2023.

 

Voorbeeld: je krijgt meerdere facturen in 2022 én 2023

Je bestelt zonnepanelen in november 2022. De zonnepanelen worden geleverd op 28 december 2022. De leverancier vraagt je om uiterlijk op 15 december een aanbetaling te doen. Je krijgt twee facturen. De datum van de 1e factuur, voor de aanbetaling, is 1 december 2022. Op deze factuur is het btw-tarief 21%. De datum van de 2e factuur, voor de restantbetaling, is 15 januari 2023. Op deze factuur is het btw-tarief 0%.

Heb je in 2022 een factuur ontvangen met een btw-tarief van 21%, dan kun je als particulier de btw op aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst.

De Belastingdienst ziet je als ondernemer wanneer je de btw terug wilt vragen. Degene op wiens naam de energienota staat, kan een aanvraag doen voor teruggave van de btw. Hiervoor heb je de factuur nodig voor aankoop, installatie en onderhoud van de panelen. Je moet ook weten wat het totale opwekvermogen is.

Voor de btw-teruggave volg je de volgende drie stappen:  

1. Download het formulier ‘Opgaaf Zonnepaneelhouders’ op de site van de Belastingdienst en meld jezelf hiermee aan als btw-ondernemer. 
2. Als dit gelukt is, krijg je jouw btw-nummer en btw-aangifte toegestuurd. 
3. Nadat je de btw hebt teruggevraagd, kun je de Belastingdienst om een ontheffing voor de btw-aangifte vragen.

Andere manieren om te verduurzamen

Naast het installeren van zonnepanelen op je huis zijn er nog een hoop andere mogelijkheden om je woning te verduurzamen. Zoals bijvoorbeeld isolering van het dak, de vloeren of de muren of het installeren van een warmtepomp

 

Meer over verduurzamen

 

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk