Energiebesparende maatregelen

Als je een woning koopt en van plan bent deze te verduurzamen, dan kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen dan normaal het geval is. Financier je energiebesparende voorzieningen (afgekort EBV genoemd), dan mag je in 2024 tot 106 procent (in plaats van 100 procent) van de waarde van de woning lenen. Ook kun je tot € 20.000 meer lenen om een nieuwe woning met een slecht energielabel te verduurzamen.

 

 

Groen huisje

Bij het afsluiten van een hypotheek vindt er een inkomenstoetsing plaats. Die toetsing bepaalt hoeveel je kunt lenen. Ga je de woning verduurzamen, dan kun je in bepaalde situaties op basis van je inkomen zelfs meer lenen. Hoeveel meer je mag lenen hangt af van het energielabel van de woning die je gaat aankopen.

Wat zijn energiebesparende maatregelen en voorzieningen?

Onder de energiebesparende voorzieningen (EBV) die je tegen 106% kunt meefinancieren in je hypotheek vallen:

Natuurlijk zijn er nog andere energiebesparende maatregelen, zoals een HR-ketel, een zonneboiler, vloerverwarming of rolluiken. Deze producten vallen echter niet onder de 'energiebesparende maatregelen' en kun je daarom niet meefinancieren.

Dak met zonnepanelen
Arrow

Kosten energiebesparende maatregelen

Het toepassen van verduurzamingsmaatregelen brengt natuurlijk kosten met zich mee. De investeringen die je moet doen om energiebesparende voorzieningen in je huis te plaatsen, verschillen per voorziening. Vaak heb je de investering echter binnen enkele jaren terugverdiend. Zeker met de huidige energieprijzen is de terugverdientijd gering.

Meer hypotheek bij verduurzaming

Sinds 2024 is het mogelijk om een hogere hypotheek te krijgen als je verduurzamingsplannen hebt voor je nieuwe woning. Daarbij is het energielabel leidend. Hoe slechter het energielabel, hoe hoger het extra leenbedrag. Voorwaarde is wel dat dit extra bedrag volledig wordt gebruikt voor verduurzaming van het huis.

Energiebesparende maatregelen via een bouwdepot

Om er zeker van te zijn dat het extra geld wordt besteed aan energiebesparende voorzieningen, stort de geldverstrekker dit bedrag in een duurzaamheidsdepot of bouwdepot. Vooraf geef je aan welke maatregelen je wilt nemen en welke kosten daar naar verwachting tegenover staan. Wanneer de kosten gemaakt zijn, dien je de nota's in en wordt er uit het depot uitbetaald. Blijft er een saldo over nadat de voorzieningen gerealiseerd zijn of het bouwdepot is verlopen? Dan moet je dit saldo gebruiken als extra aflossing op de hypotheek.

Energiebespaarbudget

Weet je op dit moment nog niet precies welke energiebesparende maatregelen je moet nemen? Dan is het slim om te kiezen voor het Energiebespaarbudget (EBB). Dat is in de eerste plaats mogelijk als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit. Maar er zijn ook een paar geldverstrekkers die zonder NHG het Energiebespaarbudget aanbieden. Het grote voordeel hiervan is dat je vooraf geen specificatie van de kosten of maatregelen hoeft te geven. Zo regel je eerst je hypotheek en beslis je pas later welke energiebesparende maatregelen voor jouw situatie het meest zinvol zijn.

Uitbetaling energiebespaarbudget

Het geld dat je leent voor verduurzaming wordt in een bouwdepot gezet. Als je kosten hebt gemaakt voor de verduurzaming, stuur je de rekening naar de hypotheekverstrekker. Als de kosten passen binnen het Energiebespaarbudget, wordt de factuur uit het depot betaald. 

Energiebespaarbudget (EBB) voorwaarden

  • Je sluit het EBB af in combinatie met een NHG hypotheek;
  • Het extra bedrag moet volledig aan (erkende) energiebesparende maatregelen besteed worden;
  • Je hebt twee jaar de tijd om het budget te gebruiken.

Maximaal Energiebespaarbudget

Met het Energiebespaarbudget kun je tot 6 procent bovenop de woningwaarde lenen. Bij een woning van € 350.000 is dat bijvoorbeeld € 21.000, mits dit haalbaar is op basis van je inkomen. 

Extra of tweede hypotheek voor verduurzaming

Als je een woning hebt met overwaarde, dan kun je ervoor kiezen om je huidige hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek op je woning te sluiten. Je sluit dan als het ware een extra hypotheek af voor verduurzaming. Ook als je geen overwaarde hebt op je woning, kan je extra lenen voor verduurzaming. Bij energiebesparende maatregelen mag er ook op een bestaande hypotheek tot 106% van de waarde van de woning gefinancierd worden. Als je de hogere hypotheek gebruikt voor woningverbetering is ook de rente die je hierover betaalt fiscaal aftrekbaar.

Extra opties

Er zijn ook nog andere mogelijkheden en oplossingen die je kunnen helpen bij het toevoegen van energiebesparende maatregelen aan je woning. Zo biedt een aantal geldverstrekkers een duurzame hypotheek aan of geven ze rentekorting bij een duurzaam huis.

Daarnaast zijn er nog een aantal subsidies en leningopties, zoals de Energiebespaarlening, groene leningen en de duurzaamheidslening. Neem contact met ons op om de vele mogelijkheden te bespreken. Of neem een kijkje op onze pagina over je woning verduurzamen met hulp van de gemeente of door middel van een consumptief krediet.

 

Meer over verduurzamen

 

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk