Energiebesparende maatregelen

Als je een woning koopt en van plan bent deze te verduurzamen, dan kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen dan normaal het geval is. Financier je energiebesparende voorzieningen, dan mag je in 2022 tot 106% (in plaats van 100%) van de waarde van de woning lenen.

 

 

energiebesparende maatregelen

Bij het afsluiten van een hypotheek vindt er een inkomenstoetsing plaats. Die toetsing bepaalt hoeveel je kunt lenen. Ga je de woning verduurzamen, dan kun je in bepaalde situaties zelfs meer lenen. Je inkomen moet in de eerste plaats minimaal € 33.000 zijn. Je profiteert dan van het voordeel dat investeringen in energiebesparende maatregelen tot maximaal € 9.000 buiten beschouwing worden gelaten. Bij een nul-op-de-meter woning is dat bedrag zelfs € 25.000 met energieprestatiegarantie en € 15.000 zonder energieprestatiegarantie.


Wat zijn energiebesparende maatregelen en voorzieningen?

Onder energiebesparende voorzieningen vallen:

Sinds 2021 vallen een HR-ketel en een zonneboiler niet meer onder de energiebesparende voorzieningen.

Energiebesparende maatregelen via een bouwdepot

Om er zeker van te zijn dat het extra geld wordt besteed aan energiebesparende voorzieningen, stort de geldverstrekker dit bedrag in een bouwdepot. Vooraf geef je aan welke maatregelen je wilt nemen en welke kosten daar naar verwachting tegenover staan. Wanneer de kosten gemaakt zijn, dien je de nota's in en wordt er uit het depot uitbetaald. Blijft er een saldo over nadat de voorzieningen gerealiseerd zijn of het bouwdepot is verlopen? Dan moet je dit saldo gebruiken als extra aflossing op de hypotheek.

Energiebespaarbudget

Weet je op dit moment nog niet precies welke energiebesparende maatregelen je moet nemen? Dan is het slim om te kiezen voor het Energiebespaarbudget. Dat is in de eerste plaats mogelijk als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit. Maar er zijn ook een paar geldverstrekkers die zonder NHG het Energiebespaarbudget aanbieden. Het grote voordeel hiervan is dat je vooraf geen specificatie van de kosten of maatregelen hoeft te geven. Zo regel je eerst je hypotheek en beslis je pas later welke energiebesparende maatregelen voor jouw situatie het meest zinvol zijn.

Als je al een koophuis hebt

Als je een woning hebt met overwaarde, dan kan het een goede optie zijn om je huidige hypotheek op te hogen of een tweede hypotheek op je woning te sluiten. Ook als je geen overwaarde hebt op je woning, kan je de hypotheek verhogen. Bij energiebesparende maatregelen mag er ook op een bestaande hypotheek tot 106% van de waarde van de woning gefinancierd worden. Als je de verhoogde hypotheek gebruikt voor woningverbetering is ook de rente die je hierover betaalt fiscaal aftrekbaar.

Extra opties

Er zijn ook nog andere mogelijkheden en oplossingen die je kunnen helpen bij het toevoegen van energiebesparende maatregelen aan je woning. Zo bieden een aantal geldverstrekkers een duurzame hypotheek aan of geven ze rentekorting bij een duurzaam huis. Daarnaast zijn er nog een aantal subsidies en leningopties, zoals de Energiebespaarlening, groene leningen en de duurzaamheidslening. Neem contact met ons op om de vele mogelijkheden te bespreken. Of neem een kijkje op onze pagina over je woning verduurzamen met hulp van de gemeente of door middel van een consumptief krediet.

meer over verduurzamen arrow_forwardJazekerweten energie besparen


De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk