Kan ik dit huis kopen?

header-image
Eenvoudig checken of jij je droomhuis kunt betalen? Met onze handige berekening weet je binnen een minuut of de woning die je op het oog hebt ook betaalbaar is.

Nieuw huis kopen en hypotheek

Ga je een ander huis kopen? De hypotheek berekenen is een van de eerste dingen die je doet. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.
Maak een afspraak

Overwaarde

Bij een ander huis kopen is je hypotheek berekenen een van de eerste dingen die je doet. De overwaarde van je vorige woning kan je in onze rekentool hierboven meenemen in de hypotheekberekening. Maar wat is overwaarde precies? De overwaarde is het verschil tussen de vrije verkoopwaarde van je woning en de hoogte van de nog resterende (hypotheek)schuld, min de verkoopkosten.

Hypotheek meenemen

Bij een nieuw huis kopen is de hypotheek die je al hebt prima mee te nemen. Tenminste, als deze nog goed aansluit bij je huidige situatie en je toekomstige woning. In feite sluit je wel een nieuwe hypotheek af, maar je neemt daarbij de huidige rente, maandlasten en andere voorwaarden mee. Dit is veelal gunstig als de rente van je oude hypotheek lager is dan bij de af te sluiten nieuwe hypotheek.
Wil je meer dan alleen je maximale hypotheek berekenen?

Ten eerste wilde je vast weten: hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Nu je weet wat je maximale hypotheek is, wil je misschien meer weten. Hieronder vind je extra informatie om je goed voor te bereiden op het afsluiten van een hypotheek.

Meer lezen

Wat is de actuele hypotheekrente?

open-item
De hypotheekrente ligt op dit moment historisch laag. Wij geven je het meest actuele renteoverzicht van ruim 40 hypotheekaanbieders.

De hypotheekrenteverwachting in 2021

open-item
Benieuwd naar de renteontwikkeling in 2021? Onze drie rente-experts van ABN AMRO, ING en Obvion delen om de week hun verwachtingen over de korte en lange hypotheekrente.

Hoeveel kan ik lenen? Hypotheekregels 2021

open-item
In 2021 kun je maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen. Dit betekent dat je de bijkomende kosten, de kosten koper, van eigen geld moet betalen. Ga je voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, dan kan dat in 2021 tot een woningwaarde van € 325.000.

Een annuïtaire of lineaire hypotheek?

open-item
Met onze rekentool kun je zowel een annuïteitenhypotheek berekenen als een lineaire hypotheek berekenen. Wat het verschil is tussen deze hypotheekvormen, leggen we je graag uit.

Wat doen onze hypotheekadviseurs?

open-item
Ben je klaar voor een gesprek met een hypotheekadviseur? Lees wat onze adviseurs voor je kunnen betekenen en maak direct een afspraak.

Veelgestelde vragen over een huis kopen

Als je eenmaal weet dat je je droomhuis kunt kopen, begint het pas. Onze klanten stellen vaak deze vragen aan ons.

Wat betekent kosten koper?

open-item
Kosten koper, afgekort k.k., zijn de kosten die gemaakt moeten worden om eigenaar van een woning te worden. Onder de kosten koper vallen de overdrachtsbelasting en notariskosten voor de hypotheekakte.

Wat is overwaarde?

open-item
Je hebt overwaarde als de verkoop- of executiewaarde van je huis hoger is dan de resterende schuld van de hypotheek.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

open-item
Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij de maandelijkse som van rente plus aflossing gelijk blijft gedurende de gehele looptijd. Op de einddatum is de gehele hypotheek afgelost.
Jouw hypotheek, op jouw manier
Kun jij je droomhuis betalen? Bepaal zelf hoe je jouw hypotheek regelt.
Zelf online regelen
Richtprijs 1.495,-
Deskundig onafhankelijk hypotheekadvies
Binnen 1 werkdag teruggebeld
Regel je hypotheek online waar en wanneer je zelf wilt
Één face-to-face gesprek
Op te schalen naar volledige ontzorging
Samen met een adviseur
Richtprijs 2.495,-
Deskundig onafhankelijk hypotheekadvies
Binnen 1 werkdag teruggebeld
Je bepaalt zelf in welke mate je gebruik maakt van onze online tools
Meerdere face-to-face-gesprekken
Op te schalen naar volledige ontzorging