Historische hypotheekrente

Op dit moment zijn de rentetarieven historisch laag. Maar dat is niet altijd zo geweest. De rentestanden hebben de afgelopen dertig jaar een grillig verloop gehad. In de grafiek zie je het verloop van de hypotheekrente vanaf 1988.

Op dit moment zijn de rentetarieven historisch laag. Maar dat is niet altijd zo geweest. De rentestanden hebben de afgelopen dertig jaar een grillig verloop gehad. In de hypotheekrentegrafiek zie je het verloop van de rente vanaf 1984.
Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Bekijk ook de 
actuele rentestanden en de rentebarometer.

Historische ontwikkeling hypotheekrente

Zoals je ziet in de grafiek, was de hypotheekrente eind jaren tachtig, begin jaren negentig enorm hoog in vergelijking met nu. De hypotheekrente-historie die momenteel geschreven wordt, wordt veroorzaakt door de Euribor-rente. Dit is het rentepercentage dat Europese banken onderling rekenen als ze geld uitlenen aan elkaar.

Doordat de inflatie laag is en het prijsniveau van producten stijgt, houdt de Europese Centrale Bank de rente laag. Op deze manier willen zij ervoor zorgen dat banken makkelijker geld lenen om vervolgens weer uit te lenen, bijvoorbeeld in de vorm van hypotheken. Zo hoopt de ECB de economie te stimuleren.

Wat kunnen we leren van de historische hypotheekrente?

De belangrijkste les die we kunnen leren van de lage rente is: als je nu je hypotheek afsluit en de rente langere tijd vast laat zetten, ben je jarenlang verzekerd van een lage rente. Zet je de rente bij deze historische hypotheekrente 30 jaar vast, dan hoef je je over de hele looptijd geen zorgen meer te maken over wisselende rentestanden.