Uit elkaar gaan: wat gebeurt er met de hypotheek?

Tijdens een relatiebreuk of scheiding heb je genoeg aan je hoofd. Los van emotionele beslissingen, moet je veel praktische knopen doorhakken. Een koophuis met een hypotheek maakt de situatie vaak nog ingewikkelder. 

Check je persoonlijke situatie

Wat is jullie situatie?
Scheiden Foto
  • Ruim 35 jaar ervaring

    Al sinds 1985 zijn wij de onbetwiste marktleider op het gebied van onafhankelijk hypotheekadvies. Voor het beste advies kun je terecht bij onze ervaren en erkende hypotheekadviseurs.

  • Inzicht in je situatie

    We kijken uitvoerig naar je persoonlijke situatie en financiële plaatje na de scheiding. Zo heb je snel duidelijkheid en kun je jouw vervolgkeuzes hierop baseren.

  • Alles onder 1 dak

    Bij De Hypotheker kun je niet alleen terecht voor hypotheekadvies, ook voor ander financieel advies over bijvoorbeeld verzekeringen ben je bij ons aan het juiste adres.

Uit elkaar gaan met een koophuis

Jullie hebben samen een woning gekocht en besluiten uit elkaar te gaan. Dan moet je beslissen wat jullie met de woning gaan doen. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Hypotheek overnemen na scheiding of breuk

Voorheen betaalden jullie waarschijnlijk de hypotheeklasten van jullie beide inkomens. Als je alleen in de woning blijft en de hypotheek dus over zet op één naam, drukken deze lasten alleen op jouw inkomen. Daarnaast heeft je partner recht op de helft van de waarde van het huis. Is er sprake van overwaarde, dan moet je je partner uitkopen.

Hypotheek overnemen

Huis verkopen na scheiding of breuk

Willen of kunnen jullie allebei niet in jullie woning blijven wonen? Dan kunnen jullie de woning verkopen. Met de opbrengst wordt de hypotheek afgelost. Van de eventuele overwaarde ontvangt ieder zijn/haar aandeel. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen, dan heeft ieder recht op de helft van de overwaarde. Ben je niet getrouwd, of getrouwd op huwelijkse voorwaarden, dan kan dit anders zijn.

Meer over overwaarde

Huis en hypotheek onverdeeld laten

Soms kiezen ex-partners ervoor om samen eigenaar te blijven van de koopwoning. Als het bijvoorbeeld financieel niet mogelijk is om de hypotheek op één naam te zetten, maar de partners de woning niet willen verkopen (bijvoorbeeld in het belang van de kinderen). Het is belangrijk om hierover duidelijke afspraken te maken en de hulp in te schakelen van een mediator en een hypotheekadviseur.

Scheiden Sleutels

Uit elkaar gaan met hulp van een mediator

Als je uit elkaar gaat en samen een koopwoning hebt, kan een mediator een goede uitkomst zijn om alle zaken netjes af te handelen. De Hypotheker is daarom een samenwerking aangegaan met Raad & Daad, Advies & Mediation. Zo heb je zowel een mediator als een hypotheekadviseur binnen handbereik en word je volledig ontzorgd tijdens het hele proces.

23 Relatiebreuk@4X

Scheiden met een koophuis: een stappenplan

Scheiden is een verdrietig proces, daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. We vertellen je in vijf stappen wat erbij komt kijken.

Oriënteren: hulp inschakelen van een mediator?

open-item

Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Dan kun je op twee manieren scheiden: samen met een mediator of ieder met een eigen advocaat. Indien mogelijk is een mediator aan te raden, omdat het sneller en voordeliger is. Als je niet getrouwd bent, is een mediator niet verplicht, maar het kan wel handig zijn. Er moeten namelijk goede afspraken gemaakt worden als er een koophuis in het spel is.

Afspraken maken

open-item

De mediator helpt jullie bij het maken van goede afspraken over de kinderen, alimentatie, de verdeling van bezittingen en de pensioenen. Hierbij komt natuurlijk ook de woning en de hypotheek uitvoerig aan bod. Wat willen jullie doen met het huis: verkopen of wil iemand er blijven wonen? Wat betekent dit voor de vertrekkende partner? De mediator legt al deze afspraken vervolgens voor jullie vast in een convenant (bij een scheiding) of vaststellingsovereenkomst (als jullie niet getrouwd waren). Ga voor het tekenen van de overeenkomst in gesprek met de hypotheekadviseur. Zo weet je zeker of de gemaakte afspraken uitvoerbaar zijn en wat dit betekent voor jullie maandlasten.

Gesprek met een hypotheekadviseur

open-item

De hypotheekadviseur brengt voor jullie in kaart wat er moet gebeuren met de hypotheek en de verzekeringen. De hypotheekadviseur zal onderzoeken of de gemaakte afspraken ook haalbaar zijn. Zo kan bijvoorbeeld partneralimentatie van invloed zijn op wat jullie kunnen lenen.

De scheiding of breuk afronden

open-item

Bij een scheiding wordt het verzoek tot echtscheiding ingediend bij de rechtbank na het tekenen van het convenant. Wanneer de uitspraak van de rechtbank (de echtscheidingsbeschikking) is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand is de echtscheiding definitief. Pas wanneer de echtscheiding definitief is, kun je de hypotheek regelen. Bij een relatiebreuk ligt dit iets eenvoudiger: met een getekende vaststellingsovereenkomst kun je direct de hypotheek gaan regelen.

De hypotheek regelen

open-item

Als jullie na het intakegesprek besluiten verder te gaan met De Hypotheker, zal de adviseur een advies uitbrengen en wanneer nodig de hypotheek laten aanpassen of een nieuwe hypotheek afsluiten voor één of beide partners.

Hypotheek bij scheiding: meer informatie

Financien 4X

Partneralimentatie

Wanneer heb je er recht op?

Lees meer
08 Persoon Die Dingen Vergelijkt@4X

Mediator nodig?

Samenwerking met Raad & Daad

Lees meer
19 Quote V2

Het verhaal van Sophie

Scheiden als je een koophuis hebt

Lees meer

Veelgestelde vragen over scheiden en je hypotheek

Dit vragen klanten ons vaak

Wat als er een restschuld overblijft na de verkoop van ons huis?

open-item

Als jullie je koophuis na de scheiding met verlies kunnen verkopen, moet je hiervoor toestemming vragen aan de bank. Er is dan sprake van een restschuld, die altijd aan de bank terugbetaald moet worden.

Wat gebeurt er met mijn/ons pensioen?

open-item

Gaan jullie uit elkaar, dan hebben jullie over en weer recht op een deel van het opgebouwde (partner)pensioen. Deze rechten zijn wettelijk vastgelegd in de Wet pensioenverevening bij echtscheiding. Je kunt van de wettelijke regeling afwijken door zelf afspraken te maken.

Hoe verdelen we de inboedel?

open-item

Tijdens een relatie bouw je een flink aantal gemeenschappelijke bezittingen op. Wordt de relatie beëindigd, dan moeten deze worden verdeeld. Dat wordt boedelverdeling genoemd. De manier waarop de boedelverdeling plaatsvindt hangt af van de samenlevingsvorm.

Wat klanten van ons vinden

Bij een huis kopen komt veel kijken. Goed en betrouwbaar hypotheekadvies is daarom belangrijk. Deze klanten delen graag hun ervaring met De Hypotheker.