Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Wat is pensioenverdeling?

Gaan jullie uit elkaar dan hebben jullie over en weer recht op een deel van het opgebouwde (partner)pensioen. Deze rechten zijn wettelijk vastgelegd in de wet pensioenverevening bij echtscheiding. Je kunt van de wettelijke regeling afwijken door zelf afspraken te maken.

Wet Pensioenverevening
De Wet Pensioenverevening regelt de verdeling van de tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap opgebouwde pensioenrechten. De pensioenrechten vertegenwoordigen een bepaalde waarde. Ze zijn opgebouwd uit twee delen: het ouderdomspensioen en het nabestaandenpensioen. Bij een scheiding hebben beide partners recht op de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen. Bij het nabestaandenpensioen wordt ook de periode voorafgaand aan het huwelijk meegeteld.

Zelf de pensioenverevening regelen
Wil je de pensioenrechten op een andere manier verdelen, dan mag dat. Misschien heb je allebei een baan en wil je allebei je eigen pensioenrechten houden. Dat kan geregeld worden in de huwelijkse voorwaarden of in de partnerschapvoorwaarden. Ten tijde van de scheiding kan dit geregeld worden in het echtscheidingsconvenant.

Een nieuwe partner
Heb je na je scheiding een nieuwe partner gevonden, dan moet je goed beseffen dat je ex-partner recht heeft op een deel van het nabestaandenpensioen. Ben je op latere leeftijd gescheiden, dan is de kans groot dat bij overlijden je ex-partner meer nabestaandenpensioen krijgt dan je huidige partner. Zelfs al heeft je ex-partner inmiddels ook een nieuwe partner gevonden.

Lees meer over 'Ik ga met pensioen'. 

Gaan jullie uit elkaar? We geven je weer grip op je financiële situatie.

De Hypotheker regelt alles rond je hypotheek ná de breuk.

Maak een afspraak of stel je vraag aan één van onze specialisten.

Maak een afspraak