Je huis verbouwen

header-image
Wil je iets meer ruimte thuis, maar niet verhuizen, dan ligt een verbouwing voor de hand. Daar moet je natuurlijk wel de middelen voor hebben. Je kunt een verbouwing op een aantal manieren financieren.
Arrow
Ontdek
Maak een afspraak
Wil jij je huis verbouwen? Onze hypotheekadviseur kan de mogelijkheden voor je in kaart brengen. Hij berekent hoeveel extra hypotheek je kunt krijgen en hoeveel hoger je maandlasten daarmee worden.
Afspraak maken hypotheekadviseur
Een verbouwing financieren
Een verbouwing kan flink in de papieren lopen. Heb je dat bedrag niet op je spaarrekening? Ook dan zijn er gelukkig mogelijkheden.
Een (extra) hypotheek nemen
Of het nemen van een (extra) hypotheek of het verhogen van je bestaande hypotheek mogelijk is, is afhankelijk van je inkomen, de woningwaarde, je huidige hypotheek en het type verbouwing.
Een doorlopend krediet afsluiten
Een doorlopend krediet is een leningvorm waarbij je een bepaalde opnamelimiet afspreekt. Is je saldo lager dan de limiet, dan kan je het meerdere opnemen. Je betaalt alleen rente over het opgenomen gedeelte.
Je huis verbouwen: een stappenplan
Een verbouwing financieren, hoe werkt dat eigenlijk? Wij zetten het in vijf stappen voor je op een rijtje.
Afspraak maken
Oriënteren
open-item
Voordat je gaat verbouwen, is het belangrijk je goed te oriënteren. Onderzoek of er vergunningen nodig zijn voor de verbouwing. Ga het gesprek aan met verschillende aannemers en vraag offertes aan. Zo krijg je een idee van de kosten. Bedenk hoe je die kosten wilt betalen: (gedeeltelijk) van je spaargeld, door een (extra) hypotheek te nemen of door een doorlopend krediet af te sluiten.
Op gesprek bij de hypotheekadviseur
open-item
Denk je erover om een (extra) hypotheek te nemen of je huidige hypotheek over te sluiten om je verbouwing te financieren? Dan kan een hypotheekadviseur de mogelijkheden voor je in kaart brengen. Hij berekent hoeveel extra hypotheek je kunt krijgen en hoeveel hoger je maandlasten daarmee worden. Het eerste gesprek is bij De Hypotheker vrijblijvend en kosteloos.
Je hypotheek regelen
open-item
De hypotheekverstrekker komt met een hypotheekofferte, die je ondertekent. Soms heb je een hogere hypotheekinschrijving in je huidige hypotheek. Je hoeft dan niet naar de notaris. Past je lening niet binnen de huidige hypotheekinschijving, dan wordt er een tweede hypotheek afgesloten en breng je ook een bezoekje aan de notaris.
De hypotheekofferte tekenen
open-item
Wanneer de gekozen hypotheekverstrekker akkoord geeft op alle documenten, ontvang je de hypotheekofferte: het bindende aanbod. Na het tekenen van de offerte kun je gaan aftellen tot de dag van het passeren van je hypotheek.
Verbouwen maar!
open-item
Als je hypotheek rond is, wordt het geleende bedrag op je rekening gestort. Hiervan kun je de rekeningen van de aannemer betalen. Let op: hypotheekrenteaftrek is alleen mogelijk als je de lening gebruikt voor de verbouwing en/of verbetering van je huis.
Dit vragen klanten ons vaak
Veelgestelde vragen over je huis verbouwen
Wat is een bouwdepot?
open-item
Het deel van je hypotheek dat voor de verbouwing is bedoeld, wordt door de bank voor je gereserveerd in een bouwdepot. De facturen van de aannemer die de verbouwing uitvoert, kun je opsturen naar de hypotheekverstrekker. Deze facturen worden betaald uit het bouwdepot.
Welke werkzaamheden vallen onder het Btw-tarief van 21%?
open-item
Welke werkzaamheden vallen onder het Btw-tarief van 21%? Dit percentage is van toepassing op alle arbeidskosten voor renovatie- en herstelwerkzaamheden in en aan je huis ouder dan twee jaar. Denk aan het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden van (delen van) de woning, de aanleg en onderhoud van de tuin en het ontwerpen en laten maken van bouwtekeningen door een architectenbureau.
Welke werkzaamheden vallen onder het Btw-tarief van 9%?
open-item
Het schilderen, stukadoren, isoleren en behangen van woningen die ouder zijn dan twee jaar valt binnen het 9%-tarief.