03-07-2018

Dagboek van een huizenkoper - Deel 1

Eveline Goesten

Eveline is 26 jaar, trainee bij de gemeente Delft en heeft net haar eerste huis gekocht in Schiedam. Speciaal voor De Hypotheker houdt ze een dagboek bij over haar ervaringen. Deze week lees je het eerste deel.

3 april

Ik zit al een tijdje met de gedachte dat ik wil verhuizen. Weg uit mijn studentenstad Leiden en terug naar mijn ‘roots’ in de regio Rotterdam. Ik heb rondgekeken voor een huurhuis maar de huren zijn zo hoog, dat ik ben gaan kijken wat mijn mogelijkheden zijn om een huis te kopen. Wat blijkt: de maandlasten bij een koopwoning zijn vaak lager. Ik ben een beetje gaan Googelen, heb online berekeningen gedaan en heb ook wat partijen gebeld om erachter te komen hoeveel ik zou kunnen lenen. Nu ik weet wat mijn budget zo’n beetje is kan ik eens gaan rondkijken op Funda.

5 april

Gisteren was ik bij mijn ouders en hebben we het gehad over een starterslening. Een starterslening van de gemeente overbrugt het verschil tussen de prijs van een eerste huis en het bedrag dat bij de bank wordt geleend. Dat klinkt handig! Ik heb gelijk een brief naar de gemeente Schiedam gestuurd om te kijken of ik in aanmerking kom. Ook heb ik op mijn werk gevraagd om een intentieverklaring omdat ik nog geen vast contract heb. Zo’n verklaring heb je nodig om in aanmerking te komen voor een hypotheek.

12 april

Bericht van de gemeente: ik kom in aanmerking voor een starterslening. Ook de intentieverklaring ligt klaar. Volgens mij ben ik er klaar voor om een huis te kopen! Ik heb al wat leuke huizen gezien in Rotterdam en Schiedam en heb de komende week al wat bezichtigingen gepland. Ik vind het erg spannend, zeker nu het zo’n gekkenhuis is op de huizenmarkt. Ik wil best wat overbieden, maar het moet niet te gek worden. Straks zit ik met een huis dat onder water komt te staan.

19 april

Inmiddels heb ik vier woningen bekeken. Zowel in Rotterdam als in Schiedam. Dat was wel echt intens, met zo veel mensen tegelijk een huis bezichtigen, ik werd er zenuwachtig van. Op één woning had ik een bod gedaan, maar daar ben ik het helaas niet geworden. Nu heb ik gisteren een huis gezien dat me wel beviel. Het is een maisonnette in het oude centrum van Schiedam, op twintig minuten fietsen van Rotterdam Centraal. Een jaren ’80 pand aan het water, met drie slaapkamers en een balkonnetje. We waren daar met twaalf potentiële kopers. Over zes dagen moet ik een bod uitbrengen, dat doet iedereen dan tegelijk. Best lastig hoeveel je dan moet bieden! Ik ga er nog even goed over nadenken.

25 april

Wow, ik heb een bod gedaan! Ik heb er goed over nagedacht en het veel besproken met familie en vrienden en ik sta achter de prijs die ik heb geboden. Ik vind dat de woning dit waard is. Morgen hoor ik of ik het geworden ben. Ik weet verder niet hoeveel mensen een bod hebben gedaan, maar ik zal vast niet de enige zijn dus ik probeer nog niet te enthousiast te worden..

26 april

Ik heb het huis!! Ik werd vanochtend gebeld door de makelaar dat mijn bod is geaccepteerd! Ik ben enorm blij, maar was eerst ook een beetje in paniek. Er moet ineens zoveel geregeld worden en ik wist even niet waar ik moest beginnen. Ik heb gebeld met De Hypotheker en dat was een prettig en laagdrempelig gesprek. Ik heb gekozen voor De Hypotheker omdat ik graag geholpen wil worden door een intermediair die onafhankelijk is. De Hypotheker is een bekende naam en ook gevestigd in Schiedam. Ik kan maandag gelijk langskomen voor een intakegesprek. Ik denk dat ik maar iemand meeneem als ondersteuning. Ik ben heel erg benieuwd…

Ga naar deel 2 van het dagboek van Eveline.