Overbieden bij huis kopen

Bieden boven de vraagprijs als je een huis wilt kopen, komt tegenwoordig erg vaak voor. Vooral in de grote steden is overbieden soms noodzakelijk om kans te maken op een woning. Ontdek waar je op moet letten als je gaat overbieden op een huis.


Schaarste op de huizenmarkt

De schaarste op de huizenmarkt is de grootste reden dat er huizen boven de vraagprijs worden verkocht. Vooral in de Randstad en de grotere steden van Nederland is er een tekort aan nieuw aanbod van woningen. Dit heeft als gevolg dat mensen meer geld over hebben voor een woning. Daarnaast is de hypotheekrente nog steeds aantrekkelijk laag en dat is een belangrijke reden voor veel mensen om nu een huis te willen kopen.

Heb je eindelijk jouw droomhuis gevonden? Dan wil je natuurlijk zeker weten dat je genoeg geld biedt zodat het huis niet alsnog aan je neus voorbij gaat. Toch is het belangrijk om je hoofd koel te houden en niet veel te veel te overbieden op een huis. En als je daadwerkelijk een hogere prijs dan de vraagprijs gaat bieden, hoe weet je dan hoeveel je overbieden moet?


Hoeveel overbieden? Stel een maximaal budget vast!

Voordat je gaat overbieden op een huis is het belangrijk om met jezelf een budget af te spreken en daar niet overheen te gaan. Bereken vooraf goed hoeveel je maximaal kunt lenen en wat je maandlasten met dat bedrag zouden zijn. Voel je je comfortabel bij deze lasten? Of wil je je budget liever wat lager houden zodat je meer geld overhoudt voor andere dingen? Het speelt allemaal mee bij het vaststellen van je maximale budget voor overbieden. Bij een huis kopen, is het belangrijk om niet over je eigen grens heen te gaan, omdat je daar later spijt van kunt krijgen. Er komt vanzelf wel een huis op je pad dat beter in je financiële plaatje past. Ook is het verstandig om met je eerste bod onder je maximale budget te gaan zitten. Zo heb je vervolgens nog onderhandelingsruimte, als de verkopers met een tegenbod komen.


Hoeveel procent boven vraagprijs bieden in 2021?

Het is ook goed om enig inzicht te hebben in hoeveel procent je boven de vraagprijs moet bieden in 2021 om kans te maken op een woning. Uiteraard verschilt dit percentage per gebied en regio en doe je er altijd goed aan om vooraf te overleggen met een aankoopmakelaar. In het wilde weg zelf gaan overbieden op een huis is nooit een slimme keuze.


Overbieden meefinancieren in hypotheek?

Houd bij het overbieden op een huis ook rekening met hoeveel geld je kunt meefinancieren. Anders moet je het overbieden zelf betalen van spaargeld dat je achter de hand hebt. Per 1 januari 2018 kun je nog maar 100 procent van de waarde van de woning lenen. Die woningwaarde bepaalt een taxateur. Als een taxateur de waarde van de woning lager inschat dan het bedrag dat jij ervoor hebt geboden, moet je het overschot zelf betalen.

Vergeet ook niet dat je nog geld moet reserveren voor bijkomende kosten, zoals overdrachtsbelasting en notariskosten (kosten koper). En je wilt vast ook nog wel wat geld overhouden om je nieuwe huis mooi in te richten. Bieden boven de vraagprijs doe je dus nooit meer dan dat je aan eigen geld beschikbaar hebt!

Overbieden huis: denk ook aan de toekomst

De huizenmarkt is altijd aan golfbewegingen onderhevig. Je zit over een paar jaar natuurlijk niet graag met een enorme restschuld opgescheept. Als je te veel gaat overbieden op een huis kun je dit risico wel lopen. Hoeveel je kan overbieden, hangt ook van jouw toekomstplannen af. Wil je de rest van je leven in dit huis blijven wonen? Of is dit een kleine starterswoning en is er een kans dat je over een paar jaar alweer wilt verhuizen om een gezin te stichten?

Een professional kan je helpen met dit lastige proces. Ga het gesprek aan met een hypotheekadviseur. Je kunt altijd vrijblijvend een eerste afspraak maken bij een vestiging van De Hypotheker bij jou in de buurt. Ook een goede aankoopmakelaar is geen weggegooid geld. Hij of zij houdt voor je bij welke woningen er vrijkomen en kan je helpen en adviseren bij de onderhandelingen.

Afspraak maken arrow_forward