Een huis kopen met of zonder aankoopmakelaar?Een huis kopen is een spannend proces en een flinke investering. Veel mensen schakelen daarbij de hulp in van een professional: een aankoopmakelaar. Wat zijn de voor- en de nadelen van zo'n makelaar en wat kost het ongeveer? Wij zetten alle informatie over aankoopmakelaars voor je op een rijtje.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar begeleidt je bij het vinden en het kopen van een huis. Hij of zij heeft goede connecties op de lokale woningmarkt, waardoor je snel op de hoogte bent van te koop staande woningen. De aankoopmakelaar kan je helpen bij het selecteren van geschikte huizen en gaat desgewenst mee naar bezichtigingen. Heb je je droomhuis gevonden? Dan brengt de makelaar een bod voor je uit en voert hij of zij de onderhandelingen met de verkopende partij. Je kunt met de aankoopmakelaar afspreken welke diensten je precies afneemt. Vaak worden er verschillend pakketten aangeboden tegen verschillende prijzen.

Kosten aankoopmakelaar

De kosten voor een aankoopmakelaar kunnen variëren. Sommige makelaars werken met een vast tarief, terwijl anderen een bepaald percentage van de aankoopprijs vragen, ook wel courtage genoemd. Je doet er verstandig aan om offertes op te vragen bij meerdere makelaarskantoren, zodat je een goede vergelijking kunt maken. 

Aankoopmakelaar: de voordelen en nadelen

Het inschakelen van een aankoopmakelaar kent een hoop voordelen. De makelaar neemt werk voor je uit handen en is een expert op het gebied van woningen aankopen in jouw regio. Omdat de makelaar niet emotioneel betrokken is bij de woning, kan hij of zij een objectieve mening geven en je adviseren over de hoogte van het bod dat je wilt doen. Onderhandelen is een dagelijkse bezigheid van de makelaar, en hij of zij is daar waarschijnlijk behendiger in dan jij als 'leek'.

Een nadeel is natuurlijk dat een aankoopmakelaar geld kost. Wanneer er gewerkt wordt met een courtage in de vorm van een percentage van de aankoopprijs, wordt dit bedrag hoger naarmate je een duurdere woning koopt. Het is dus aan jou om te bepalen of je een aankoopmakelaar het geld waard vindt.

Een huis kopen zonder makelaar?

Natuurlijk kun je ook een huis kopen zonder aankoopmakelaar. Houd er wel rekening mee dat je waarschijnlijk flink wat tijd en energie moet steken in de zoektocht naar woningen en het proces van bieden en onderhandelen. Schakel eventueel hulp in van vrienden of familie en zorg ervoor dat je je goed hebt ingelezen. Om te beginnen hebben wij vast een paar handige artikelen voor je: