Hypotheekrente verwachting 2024

Wil jij alles weten over de verwachte hypotheekrentes? Onze experts vertellen jou wat zij voorspellen voor de kortlopende en langlopende rentes. 

 

Na een flinke tijd van dalende hypotheekrentes, zijn de rentes de afgelopen maanden weer gaan stijgen. Zet deze trend zich voort of keert het tij? Wat is de verwachting van de rente ontwikkeling? Wat doet de hypotheekrente in 2024 en wat is de prognose voor de hypotheekrente in 2025? Op deze vragen geven onze hypotheekrente-experts een antwoord. Om de week ontvangen wij een nieuwe hypotheek renteverwachting van onze drie experts: Sjoerd Humble, Sander Burgers en Philip Bokeloh

Onze experts delen hun verwachting over de ontwikkeling van de hypotheekrente

Sjoerd Humble

Sjoerd Humble heeft ruim 14 jaar ervaring in de financiële sector. Als Manager Finance is hij verantwoordelijk voor de financierings-, treasury-, control- en accountingactiviteiten binnen Obvion. 

 

Renteverwachting van Sjoerd

 

Sander Burgers

Sander Burgers is sinds 2023 werkzaam als senior econoom huizenmarkt bij ING. Hij maakt economische analyses over de huizenmarkt en publiceert deze inzichten met een breed publiek. Zo draagt hij bij aan ING’s visie op de Nederlandse woningmarkt.

 

Renteverwachting van Sander

Philip Bokeloh

Philip Bokeloh is econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO, waar hij sinds 2004 werkzaam is. Hij is daar onder meer verantwoordelijk voor de analyse van de Nederlandse huizenmarkt en de ontwikkelingen op de financiële markten.

 

Renteverwachting van Philip

Wat is de prognose van de hypotheekrente?

Hypotheekrente verwachting langlopende rente

 

Langlopende rentetarieven zijn de tarieven die langer lopen dan één jaar. De hoogte van deze rente is afhankelijk van de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. Hier speelt dus de kapitaalmarktrente-verwachting (de verwachtingen over de economie, de inflatie en politieke ontwikkelingen) een belangrijke rol, zoals op dit moment de oorlog in Oekraïne. 

Hiernaast zie je het laagste rentetarief op de lange hypotheekrente op dit moment en de prognose voor de komende twee weken.

Momenteel

3,77 %

Prognose

Dalend

Hypotheekrente verwachting kortlopende rente

 

Kortlopende rentetarieven zijn variabele rentetarieven en tarieven tot één jaar vast. Deze tarieven worden grotendeels bepaald door de ontwikkelingen op de geldmarkt (de euribor rente) en dus door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB laat het beleid op haar beurt weer afhangen van de economische situatie.  

Hiernaast zie je het laagste rentetarief op de korte hypotheekrente op dit moment en de prognose voor de komende twee weken.

Momenteel

4,14 %

Prognose

Dalend

Actuele hypotheekrente 2024 per e-mail ontvangen?

Neem een gratis rentestandenabonnement. Je ontvangt wekelijks per e-mail een overzicht van de actuele rentestanden met daarbij de Rentebarometer, waarop je direct de trends en prognoses voor de rentestanden kan aflezen. Gebruik de actuele hypotheekrente als achtergrondinformatie bij het afsluiten van je hypotheek, of om te checken of je bestaande hypotheek nog wel up-to-date is. 

 

Overig huizenmarkt nieuws per e-mail ontvangen?

Neem een abonnement op onze nieuwsbrief. Je ontvangt elke twee weken per e-mail informatie over de ontwikkelingen op de woningmarkt, de huizenprijzen en rentestanden. Zo blijf je altijd op de hoogte van alles wat je als (potentiële) huizenbezitter moet weten. Je kunt je altijd eenvoudig afmelden.

Aanmelden