Welke hypotheekvormen zijn er?

Als je een hypotheek afsluit ga je een lening aan waarbij het huis als onderpand dient. Er zijn verschillende manieren om deze lening af te lossen, oftewel verschillende hypotheekvormen. De Hypotheker zet alle hypotheekvormen voor je op een rij. 

Vanaf 2013 kom je alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als je een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek afsluit. Dit zijn dan ook de meest voorkomende hypotheekvormen tegenwoordig.

Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij de maandelijkse som van rente plus aflossing gelijk blijft gedurende de gehele looptijd. In het begin van de looptijd betaal je vooral veel rente en naarmate de hypotheek vordert ga je meer aflossen. Op de einddatum is de gehele hypotheek afgelost. Een annuïteitenhypotheek heeft de volgende kenmerken: 

  • De hypotheek heeft een vaste einddatum;
  • Tijdens de looptijd los je periodiek af;
  • Je (bruto) maandlasten zijn elke maand hetzelfde;
  • Je hebt zekerheid dat je de hypotheek aflost.

Lees meer over de annuïteitenhypotheek.

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij je gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag aflost. De rente die je betaalt wordt steeds lager, waardoor je maandlasten afnemen. De kenmerken van een lineaire hypotheek zijn:

  • De hypotheek heeft een vaste einddatum;
  • Tijdens de looptijd los je elke maand hetzelfde bedrag af;
  • In het begin betaal je veel rente, aan het einde weinig;
  • Je hebt zekerheid dat je de hypotheek aflost.

Lees meer over de lineaire hypotheek.

Andere hypotheekvormen

Tot 2013 was het mogelijk om ook bij andere hypotheekvormen dan een een annuïteiten- of een lineaire hypotheek hypotheekrenteaftrek te krijgen. De meeste hypotheekvormen zijn echter niet meer af te sluiten. Alleen als je onder het overgangsrecht valt (als je je hypotheek voor 31 december 2012 heb afgesloten), kan je de hypotheek nog (fiscaal) voortzetten. Neem voor meer informatie contact op met een adviseur van De Hypotheker.

Hieronder vind je een lijst van de andere hypotheekvormen: