Spaarhypotheek in 2021

Wat is een spaarhypotheek?

Een spaarhypotheek is een hypotheek, waarbij je tijdens de looptijd maandelijks spaart in een kapitaalverzekering voor de aflossing van je hypotheek. Op de einddatum wordt de opgebouwde waarde van de kapitaalverzekering gebruikt om de hypotheek af te lossen. Bij een spaarhypotheek is de rentevergoeding over het spaarsaldo gelijk aan de te betalen hypotheekrente.

Hoe werkt een spaarhypotheek?

Hoe werkt een spaarhypotheek? Wij geven je graag een uitleg over de spaarhypotheek.

Bij een spaarhypotheek is er geen verplichte aflossing tijdens de looptijd. Je vaste maandelijkse lasten bestaan uit rente over het hypotheekbedrag en een inleg op een gekoppelde spaarrekening. De spaarrente die je ontvangt is even hoog als de hypotheekrente die je betaalt.

De hoogte van het spaarbedrag is zo bepaald, dat het spaarsaldo aan het einde van de looptijd van de hypotheek even hoog is als de hypotheekschuld. Zo betaal je aan het einde van de looptijd in één keer je hypotheek af.

De voor- en nadelen van een spaarhypotheek

Eén van de belangrijkste voordelen van een spaarhypotheek zijn de stabiele maandlasten, door de koppeling van de hypotheekrente aan de spaarrente. Daarnaast is het ook een veilige hypotheekvorm: door de maandelijkse inleg op de spaarrekening los je de hypotheek aan het eind van de looptijd gegarandeerd af. 

Een spaarhypotheek heeft ook nadelen. Het is geen flexibele hypotheekvorm en oversluiten is vaak niet gunstig. Ook is de rente vaak hoger dan bij andere hypotheekvormen en is deze niet fiscaal aftrekbaar. Sinds januari 2013 heb je alleen rechte op hypotheekrenteaftrek bij het afsluiten van een annuïteiten- of een lineaire hypotheek.

Spaarhypotheek meenemen

Hoewel je sinds 2013 geen nieuwe spaarhypotheek meer af kunt sluiten, is het wel mogelijk je oude spaarhypotheek mee te nemen bij een verhuizing naar een nieuwe woning. Je kunt deze lening echter niet meer verhogen of de looptijd verlengen. Als je meer hypotheek nodig hebt, dan moet je de rest van de lening annuïtair of lineair aflossen binnen dertig jaar.


Extra aflossen of storten op je spaarhypotheek

Door de belastingvoordelen van een spaarhypotheek is extra aflossen vaak minder interessant dan bij andere hypotheekvormen. Het storten van extra geld in je polis kan wel voordelig zijn. Houd er rekening mee dat het geld dan vaststaat en pas vrij komt als je hypotheek afloopt.

Aan extra storten op je polis zijn een aantal voorwaarden verbonden. Zo moet je het geld gebruiken om je hypotheek mee af te lossen. Ook mag je niet onbeperkt storten: het eindkapitaal mag niet hoger worden dan vooraf bepaald. Ten slotte mag ook de looptijd van de polis niet worden verlengd. 


Spaarhypotheek oversluiten

Een spaarhypotheek kun je oversluiten, bijvoorbeeld naar een annuïteitenhypotheek. Maar laat je hierin goed adviseren. Het oversluiten van een spaarhypotheek naar een hypotheek met lagere rente levert vaak namelijk weinig voordeel op.

Omdat bij een spaarhypotheek de hypotheekrente gekoppeld is aan de rente op het spaarsaldo, moet je bij een lagere hypotheekrente meer premie inleggen om je doelkapitaal te behalen. Deze premie is niet fiscaal aftrekbaar.

De Hypotheker helpt je graag

Kom voor advies langs bij één van onze adviseurs en we kijken samen naar de mogelijkheden:
  • We vragen offertes aan, beantwoorden vragen van geldverstrekkers en verzekeraars voor je en zorgen dat alles op tijd wordt geregeld.
  • We helpen je met het regelen van de taxatie door een makelaar en het passeren van de hypotheek bij de notaris.
  • Je hebt bij De Hypotheker de keus uit bijna alle hypotheekverstrekkers en verzekeraars. 

Zo kun je met zekerheid kiezen voor het scherpste aanbod dat precies bij jouw situatie past. Maak vandaag nog een afspraak.

Afspraak maken arrow_forward