Spaarhypotheek in 2020

Wat is een spaarhypotheek?

Een spaarhypotheek is een hypotheek, waarbij je tijdens de looptijd maandelijks spaart in een kapitaalverzekering voor de aflossing van je hypotheek. Op de einddatum wordt de opgebouwde waarde van de kapitaalverzekering gebruikt om de hypotheek af te lossen. Bij een spaarhypotheek is de rentevergoeding over het spaarsaldo gelijk aan de te betalen hypotheekrente.

Hoe werkt een spaarhypotheek?

Hoe werkt een spaarhypotheek? Wij geven je graag een uitleg over de spaarhypotheek.

Bij een spaarhypotheek is er geen verplichte aflossing tijdens de looptijd. Je vaste maandelijkse lasten bestaan uit rente over het hypotheekbedrag en een inleg op een gekoppelde spaarrekening. De spaarrente die je ontvangt is even hoog als de hypotheekrente die je betaalt.

De hoogte van het spaarbedrag is zo bepaald, dat het spaarsaldo aan het einde van de looptijd van de hypotheek even hoog is als de hypotheekschuld. Zo betaal je aan het einde van de looptijd in één keer je hypotheek af.

De voor- en nadelen van een spaarhypotheek

Eén van de belangrijkste voordelen van een spaarhypotheek zijn de stabiele maandlasten, door de koppeling van de hypotheekrente aan de spaarrente. Daarnaast is het ook een veilige hypotheekvorm: door de maandelijkse inleg op de spaarrekening los je de hypotheek aan het eind van de looptijd gegarandeerd af. 

Een spaarhypotheek heeft ook nadelen. Het is geen flexibele hypotheekvorm en oversluiten is vaak niet gunstig. Ook is de rente vaak hoger dan bij andere hypotheekvormen en is deze niet fiscaal aftrekbaar. Sinds januari 2013 heb je alleen rechte op hypotheekrenteaftrek bij het afsluiten van een annuïteiten- of een lineaire hypotheek.

Spaarhypotheek meenemen

Hoewel je sinds 2013 geen nieuwe spaarhypotheek meer af kunt sluiten, is het wel mogelijk je oude spaarhypotheek mee te nemen bij een verhuizing naar een nieuwe woning. Je kunt deze lening echter niet meer verhogen of de looptijd verlengen. Als je meer hypotheek nodig hebt, dan moet je de rest van de lening annuïtair of lineair aflossen binnen dertig jaar.


Extra aflossen op storten op je spaarhypotheek?

Door de belastingvoordelen van een spaarhypotheek is extra aflossen vaak minder interessant dan bij andere hypotheekvormen. Bij een spaarhypotheek kan het storten van extra geld in je polis wel voordelig zijn. Houd er wel rekening mee dat het geld dan vaststaat en pas vrij komt als je hypotheek afloopt. Je moet het geld dan gebruiken  om je hypotheek mee af te lossen. Ook mag je niet onbeperkt extra storten. Neem daarom contact op met een hypotheekadviseur als je van plan bent om extra te storten op je spaarhypotheek.

Je spaarhypotheek oversluiten?

Wil je je spaarhypotheek oversluiten, bijvoorbeeld naar een annuïteitenhypotheek? Laat je dan goed adviseren. Het oversluiten van een spaarhypotheek naar een lagere rente levert namelijk zelden voordeel op. Bij een spaarhypotheek is de hypotheekrente namelijk gekoppeld aan de rente die wordt vergoed over het vermogen dat je opbouwt om je spaarhypotheek af te lossen. Hoe lager de rente, hoe meer premie je moet inleggen om je doelkapitaal te halen. En de (hoge) premie is niet fiscaal aftrekbaar. 

Kom voor advies langs bij één van onze adviseurs en we kijken samen naar de mogelijkheden:

  • We vragen offertes aan, beantwoorden vragen van geldverstrekkers en verzekeraars voor je en zorgen dat alles op tijd wordt geregeld.
  • We helpen je met het regelen van de taxatie door een makelaar en het passeren van de hypotheek bij de notaris.
  • Je hebt bij De Hypotheker de keus uit bijna alle hypotheekverstrekkers en verzekeraars. 

Zo kun je met zekerheid kiezen voor het scherpste aanbod dat precies bij jouw situatie past. Maak vandaag nog een afspraak.

Afspraak maken arrow_forward