Looptijd hypotheek

De looptijd van een hypotheek is de periode waarin je de hypotheek moet terugbetalen. Gedurende de looptijd betaal je maandelijks rente en aflossing, zodat je aan het einde van de looptijd je hele hypotheek hebt afgelost.

Looptijd hypotheek

Wat is de standaard looptijd van een hypotheek?

De standaard looptijd van een hypotheek is 30 jaar. In de meeste gevallen is dit ook de maximale looptijd. Ook heb je 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek als de hypotheek is afgesloten voor aankoop (en of verbouwing) van een ‘eigen woning’.

Verschil looptijd en rentevaste periode

Als je een hypotheek afsluit voor dertig jaar, dan spreek je ook een rentevaste periode af met de hypotheekverstrekker. Dat is de periode waarin je hypotheekrente vaststaat. De rentevaste periode kan bijvoorbeeld één jaar zijn, maar ook tien, twintig of dertig jaar.  

Kun je kiezen voor een kortere looptijd?

Het is soms mogelijk om in overleg met de hypotheekverstrekker te kiezen voor een kortere looptijd, bijvoorbeeld 20 jaar. Bijvoorbeeld omdat je over een tijdje met pensioen gaat en dan minder inkomen hebt.

Hoewel je onderaan de streep minder hypotheekrente betaalt bij een kortere looptijd, zullen Je maandlasten hoger zijn dan wanneer je kiest voor een standaard looptijd van 30 jaar. Je hebt immers minder tijd om de hypotheek af te lossen. Daarnaast zal je maximale hypotheek lager zijn, omdat je maandelijks meer geld kwijt bent aan hypotheeklasten.

Je kunt er ook voor kiezen om een looptijd van 30 jaar aan te gaan, maar ondertussen extra af te lossen op de hypotheek, waardoor je eerder klaar bent met aflossen.

Kun je kiezen voor een langere looptijd?

In principe is het niet mogelijk om te kiezen voor een looptijd langer dan 30 jaar. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om een langere looptijd af te spreken. Dit is echter niet erg voordelig, omdat je over die extra tien jaar ook hypotheekrente moet betalen, terwijl je geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk