Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Extra aflossen op je hypotheek

Heb je spaargeld over of bijvoorbeeld een erfenis of schenking ontvangen? Dan kun je extra aflossen op je hypotheek; eenmalig een groot bedrag of een aantal kleinere aflossingen over een bepaalde periode. Bedenk van tevoren goed of je het geld echt kunt missen, ook met het oog op de toekomst.
De Hypotheker denkt met je mee als je extra wilt aflossen op je hypotheek.

 • We zetten de gevolgen van extra aflossen op je hypotheek en je vaste lasten op een rij
 • We berekenen wat in jouw geval de beste financiële oplossing is
 • We adviseren je over de voordeligste en veiligste manier van hypotheek aflossen

Boeterente betalen

Als je extra aflost op je hypotheek, kan het zijn dat je boeterente moet betalen. Hoeveel je per jaar boetevrij mag aflossen, verschilt per geldverstrekker. Een adviseur van De Hypotheker kan je vertellen welk bedrag je in jouw situatie maximaal boetevrij kunt aflossen.

Extra aflossen hypotheek, enkele voordelen: 

 • Je hypotheekschuld wordt lager. Hierdoor is de kans kleiner dat je een restschuld overhoudt wanneer je je huis verkoopt.
 • Je maandlasten dalen. Hoe lager je hypotheekschuld, hoe minder rente je betaalt.
 • Wanneer je meer dan 30.000 euro per belastingplichtige (in 2018) eigen vermogen hebt, kan een extra aflossing positieve invloed hebben op je vermogensrendementsheffing. Vraag een adviseur van De Hypotheker of dit ook voor jouw situatie geldt.

Extra aflossen hypotheek, enkele nadelen: 

 • Je financiële buffer wordt kleiner. Los daarom ook nooit af met geld dat je mogelijk nog nodig hebt.
 • Je verlaagt je eigenwoningschuld. Daardoor kun je bij de verkoop van je huidige woning en de aankoop van een nieuwe te maken krijgen met de bijleenregeling. Je moet de overwaarde van je huis dan gebruiken om je nieuwe woning te financieren.
 • Je gaat voortaan minder rente betalen, maar je kunt ook minder rente aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor betaal je (mogelijk) meer inkomstenbelasting.

Boetevrij aflossen

Je kunt ook boetevrij aflossen op je hypotheek. Dit is een vrijgesteld bedrag en wordt meestal uitgedrukt in percentage van het (oorspronkelijk) geleende hypotheekbedrag. Dit mag jaarlijks op je hypotheek worden afgelost. De meeste geldverstrekkers hanteren een percentage van 10 procent. Wanneer je een hoger gedeelte van de hypotheek aflost, loop je de kans dat je een boeterente moet betalen.

Onder welke voorwaarden je je hypotheek boetevrij kunt aflossen, kun je lezen in de hypotheekvoorwaarden of hypotheekakte. Over het algemeen kun je boetevrij aflossen in de volgende situaties:

 • aan het einde van de rentevaste periode
 • bij verkoop van de woning;
 • bij executieverkoop van je woning;
 • bij het tenietgaan van je woning;
 • bij uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering;
 • als de dagrente hoger is dan je contractrente.

De hypotheekadviseur kan dit samen met jou berekenen. Maak hiervoor een afspraak.

Extra aflossen spaarhypotheek

Extra aflossen op de spaarhypotheek is minder passend dan overige hypotheekvormen. Bij een spaarhypotheek is het storten van extra geld wel gebruikelijk. Hierbij mag het eindkapitaal niet groter worden en de polis mag niet worden verlengd. Een spaarhypotheek is een hypotheek, waarbij je tijdens de looptijd maandelijks spaart in een kapitaalverzekering voor de aflossing van je hypotheek. Op de einddatum wordt de opgebouwde waarde van de kapitaalverzekering gebruikt om de hypotheek in een keer af te lossen. Bij een spaarhypotheek is de rentevergoeding over het spaarsaldo gelijk aan de te betalen hypotheekrente. Om extra af te lossen op de spaarhypotheek is het verstandig dit goed uit te rekenen. Het is hierbij verstandig om je hierbij altijd goed te laten adviseren door de hypotheekadviseur. Voor het advies wordt wel om een vergoeding gevraagd. Maar als je teveel extra aflost door de onjuiste keuze te maken, gaat je dat uiteindelijk meer geld kosten.

Aflossen of sparen

Hypotheek aflossen of sparen? Dit is een vraag die je jezelf ongetwijfeld vaak stelt. Het kan namelijk erg verleidelijk zijn om met een gedeelte van je spaargeld je hypotheek af te lossen. De spaarrente die je ontvangt, ligt lager dan de hypotheekrente die betaald moet worden. Als je beschikt over een hoog spaarsaldo en deze is groter dan de heffingsvrije grens, bestaat de kans dat je vermogensrendementsheffing zou moeten betalen. Wanneer je een deel van de hypotheek aflost met spaargeld boven deze grens, dan hoef je ook minder belasting te betalen. De hypotheekrente aftrek kan in dit verhaal ook nog een rol spelen. Spaargeld gebruiken om hiermee de hypotheek af te lossen kan voordelig zijn. Laat je daarom goed adviseren door de hypotheekadviseur. Maak vandaag nog een afspraak.