Extra aflossen op je hypotheek

Heb je spaargeld over of bijvoorbeeld een erfenis of schenking ontvangen? Dan kun je extra aflossen op je hypotheek; eenmalig een groot bedrag of een aantal kleinere aflossingen over een bepaalde periode. Bedenk van tevoren goed of je het geld echt kunt missen, ook met het oog op de toekomst.

De Hypotheker denkt met je mee als je extra wilt aflossen op je hypotheek.

  • We zetten de gevolgen van extra aflossen op je hypotheek en je vaste lasten op een rij
  • We berekenen wat in jouw geval de beste financiële oplossing is
  • We adviseren je over de voordeligste en veiligste manier van hypotheek aflossen

Boeterente of boetevrij

Als je extra aflost op je hypotheek, kan het zijn dat je boeterente moet betalen. Gelukkig kun je in veel gevallen jaarlijks een bepaald percentage boetevrij aflossen op je hypotheek, meestal is dat tussen de tien en twintig procent van de hoofdsom. Een adviseur van De Hypotheker kan je vertellen welk bedrag je in jouw situatie maximaal boetevrij kunt aflossen en onder welke voorwaarden. De voorwaarden voor extra aflossen van je hypotheek zijn ook te vinden in de hypotheekvoorwaarden of hypotheekakte. 

 

Voordelen en nadelen

Extra aflossen op je hypotheek biedt de volgende voordelen:

  • Je hypotheekschuld wordt lager. Hierdoor is de kans kleiner dat je een restschuld overhoudt wanneer je je huis verkoopt.
  • Je maandlasten dalen. Omdat je hypotheekschuld krimpt, betaal je maandelijks minder rente.
  • As je een deel van je vermogen gebruikt om extra af te lossen op je hypotheek, betaal je minder vermogensbelasting dan als dit vermogen op je spaarrekening staat. 

Mogelijke nadelen van extra aflossen kunnen zijn:

  • Je financiële buffer wordt kleiner. Los daarom ook nooit af met geld dat je mogelijk nog nodig hebt.
  • Je verlaagt je eigenwoningschuld. Daardoor kun je bij de verkoop van je huidige woning en de aankoop van een nieuwe woning te maken krijgen met de zogenaamde bijleenregeling. Je moet de overwaarde van je huis dan gebruiken om je nieuwe woning te financieren, anders kun je geen gebruik maken van hypotheekrenteaftrek.
  • Je gaat voortaan minder rente betalen, maar je kunt ook minder rente aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor betaal je (mogelijk) meer inkomstenbelasting.

Extra aflossen spaarhypotheek

Extra aflossen op een spaarhypotheek is minder interessant dan extra aflossen bij overige hypotheekvormen. Bij een spaarhypotheek kan het storten van extra geld wel voordelig zijn. Heb jij een spaarhypotheek? Laat je dan goed adviseren door een hypotheekadviseur.