Wat doen de huizenprijzen?

Hoe staat het met de huizenmarkt in Nederland? Is er sprake van een daling of een stijging van de huizenprijzen? Op deze pagina vind je de meest actuele gemiddelde huizenprijzen.

Gemiddelde huizenprijs Nederland

Ben je benieuwd naar de ontwikkeling van de gemiddelde huizenprijs in Nederland? Wij hebben een praktisch overzicht voor je samengesteld waar goed de huizenprijzen in Nederland over de afgelopen jaren zichtbaar worden.

Van 2013 tot 2022 was er sprake van een huizenprijzen stijging in Nederland. In de loop van 2022 begon een daling van de huizenprijzen in te zetten in de meeste gebieden van Nederland die sinds mei 2023 weer lijkt te stabiliseren. Toch zijn er per regio en per woningtype ook nog altijd grote verschillen te onderkennen. Bekijk op deze pagina de Nederlandse huizenprijzen, zowel per provincie als in de grote steden.

Huizenprijzen Nederland: grafiek

Wil je de huizenprijzen van Nederland in een grafiek zien? Hieronder hebben we een aantal overzichten rondom de huizenprijs voor je samengesteld. Je vindt er gegevens over de gemiddelde koopsom van eengezinswoningen en appartementen in Nederland over de afgelopen drie maanden. De gegevens zijn afkomstig van het Kadaster en geven een goed beeld van de huidige huizenmarkt in Nederland en de historische huizenprijzen.

Appartementen

Aantal Koopsom Wijziging koopsom
Januari 4384 € 373.502 +5,00%
Februari 4353 € 360.574 -3,60%
Maart 5104 € 364.818 +1,20%

Eengezinswoningen

Aantal Koopsom Wijziging koopsom
Januari 10069 € 459.319 +1,00%
Februari 9458 € 458.007 -0,30%
Maart 11075 € 467.416 +2,00%

Huizenprijzen per provincie

Ben je benieuwd of de huizenprijzen dalen of juist stijgen in een bepaalde provincie? Selecteer dan hieronder de provincie waar je de huizenprijs ontwikkeling van wilt zien.

Huizenprijzen per grote stad

Wil je weten wat de ontwikkeling van de huizenprijzen in de grote steden is? Kies dan hieronder de stad waar je de ontwikkeling van de huizenprijzen van wilt zien.

Huizenprijzen 2023

Handig natuurlijk al die huizenprijzen in grafieken per stad en gemeente. Maar in eerste instantie wel wat lastiger om ze goed met elkaar te vergelijken als ze zo opgesomd onder elkaar staan. Wil je direct inzicht in welke gemeente je het meeste huis voor je geld krijgt? Bekijk dan de prijzen per m2 per gemeente. Daar zie je van de huizenprijzen in 2023 de top 25 van zowel de duurste als de goedkoopste gemeenten. Zo krijg je een goed beeld van de huizenmarkt in verschillende delen van Nederland.

Ontwikkeling huizenprijzen: verwachting

Inmiddels weet je al wat meer over de historische huizenprijzen, de huizenprijs ontwikkeling van de afgelopen jaren en de huizenprijzen voor 2023. Maar het is ook interessant om alvast wat verder in de toekomst te kijken. Want wat is voor 2023 en daarna de huizenprijs verwachting? 

Het jaar 2022 kenmerkte zich door een omslag op de huizenmarkt. Aan het begin van het jaar was er nog steeds sprake van een stijging van de huizenprijzen, maar in de loop van het jaar nam het woningaanbod toe en begonnen de huizenprijzen licht te dalen. Dit komt onder andere door het stijgen van de hypotheekrente. Het is nu de vraag of de daling die is ingezet, zich de komende jaren zal voortzetten. Dat is onder andere afhankelijk van het aantal huizen dat wordt bijgebouwd en de status van de economie. Vooralsnog is er sprake van een woningtekort en blijven woningen dus nog steeds gewild. Bij een positievere economische situatie zou dat ervoor kunnen zorgen dat de huizenprijzen niet al te hard gaan dalen en misschien stabiliseren of zelfs weer gaan stijgen. 

Zelf een huis kopen?

Ben je huizen aan het bezichtigen en ben je benieuwd naar jouw financiële mogelijkheden? Bereken eenvoudig wat jij maximaal kunt lenen. Pas bij De Hypotheker weet je het zeker.

Benieuwd naar de waarde van je eigen woning of de waarde van het huis dat je op het oog hebt? Bereken het met onze Woningwaardemeter!
Heb je een huis op het oog en wil je je hypotheek regelen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek op een vestiging bij jou in de buurt.

Zoek een vestiging