Goedkoopste en duurste gemeenten Nederland in 2023

Gemiddelde prijs per m2 in Nederland

In Nederland zijn er enorme verschillen in huizenprijzen. Met hetzelfde budget koop je in Amsterdam een leuk appartement en op het platteland van Groningen een vrijstaande woning. Dat zal geen verrassing voor je zijn. Maar wat zijn de duurste gemeenten van Nederland in 2023? Ofwel, waar krijg je nu het meeste huis voor je geld? Op deze pagina vind je een overzicht van de huizenprijzen per vierkante meter in de duurste en goedkoopste plaatsen. 

 

 

huizenprijzen per vierkante meter

Ben je op zoek naar een (andere) woning, zorg dan dat je weet hoe de huizenmarkt ter plaatse zich ontwikkelt. Zo kun je de prijs van een woning beter beoordelen. We houden dan ook een overzicht voor je bij met de ontwikkeling van huizenprijzen in Nederland. Het zal je niet verbazen dat de afgelopen jaren er op de meeste plekken een flinke stijging van de huizenprijzen per gemeente heeft plaatsgevonden.


Goedkoopste en duurste gemeenten in Nederland

We zetten hieronder de top 25 duurste plaatsen van Nederland en de top 25 goedkoopste gemeenten van Nederland voor je op een rijtje. We hanteren daarbij de gemiddelde prijs per m2 (vierkantemeterprijs). De cijfers werken we maandelijks bij.


Huizenprijzen per gemeente

Je ziet het: de huizenprijzen per gemeente lopen in Nederland behoorlijk uiteen. De prijs per m2 hangt voor een groot deel af van de populariteit van een bepaalde gemeente en de mogelijkheden die de gemeente je te bieden heeft. Het kan geen kwaad om voordat je een huis wilt gaan kopen, goed uit te zoeken of de gemeente die je op het oog hebt een dure gemeente of goedkope gemeente is. Zeker in de huidige tijd waarbij het vaak al lastig is om überhaupt een huis te vinden. Als je dan ook nog eens de hoofdprijs zou moeten betalen (waarvoor je budget misschien niet toereikend is), loont het altijd de moeite om ook andere gemeenten in je huizenzoektocht mee te nemen. Zo ben je altijd goed op de hoogte wat de duurste steden om te wonen en de goedkoopste steden om te wonen in Nederland zijn.

Duurste steden en dorpen Nederland 2023

De duurste steden en duurste dorpen in Nederland in 2023 vind je in de bovenstaande tabel. De 25 gemeenten waar je per vierkante meter het meest betaalt (oftewel de hoogste huizenprijzen in Nederland) staan voor je opgesomd. Van de grote steden is Amsterdam veruit de duurste gemeente om te wonen. Voor de rest vinden we veel kleinere gemeenten in het Gooi en in Noord-Holland als duurste plek terug in de top 25.

Goedkoopste steden en dorpen Nederland 2023

De goedkoopste steden en goedkoopste dorpen in Nederland in 2023 vind je in de bovenstaande tabel, als je naar beneden scrolt. In deze top 25 vind je de gemeenten waar je het minste geld betaalt per vierkante meter, oftewel de laagste huizenprijzen in Nederland. Je ziet dat het bij de goedkoopste gemeentes om te wonen vooral gaat om kleinere steden buiten de Randstad, bijvoorbeeld in de provincie Groningen.