Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek ben je gedurende de looptijd niet verplicht om af te lossen. Op de einddatum los je in één keer de hele lening af. Tijdens de looptijd betaal je alleen rente over de hypotheekschuld.    

Kenmerken van een aflossingsvrije hypotheek

Tijdens de looptijd:

  • betaal je alleen hypotheekrente;
  • los je niet af op de hypotheek.

Aan het eind van de looptijd los je in één ker de hele hypotheek af.

Hypotheekrenteaftrek

Wie na 1 januari 2013 een hypotheek afsluit heeft alleen hypotheekrenteaftrek als hij de hypotheek aflost op basis van een annuïteiten- of een lineaire hypotheek. Voor bestaande aflossingsvrije hypotheken is er wel een uitzondering mogelijk , omdat er een overgangsregeling geldt.

De overgangsregeling voor de (bestaande) eigenwoningschuld geldt voor de eigenwoningschuld die op 31 december 2012 bestond. De eigenwoningschuld is het deel van de hypotheek of lening waarover je de rente mag aftrekken. Dit is alleen een hypotheek of lening die betrekking heeft op jouw eigen woning, bijvoorbeeld om de woning aan te kopen, te verbeteren of te onderhouden. Gebruik je een deel van de hypotheek of lening om bijvoorbeeld je huis in te richten? Of om een auto te kopen? Dan hoort dit deel niet bij je eigenwoningschuld.


Bij het ontbreken van een eigenwoningschuld op 31 december 2012, geldt het overgangsrecht ook nog voor:

  • de eigenwoningschuld die in 2012 bestond direct voorafgaand aan de vervreemding van de eigen woning én de nieuwe eigenwoningschuld uiterlijk in 2013 is ontstaan;
  • de eigenwoningschuld die in 2013 is ontstaan door een in 2012 getekende onherroepelijke koopovereenkomst;
  • de eigenwoningschuld die in 2013 is ontstaan door een in 2012 getekende onherroepelijke aanneem- en/of verbouwingsovereenkomst;
  • de eigenwoningschuld die voor 31 december 2012 bestond voorafgaand aan een vervreemding als gevolg van een verhuur van de voormalige eigen woning, voor zover de woning vóór 2021 weer als eigen woning in gebruik wordt genomen;

Je aflossingsvrije hypotheek oversluiten?

Wil je je aflossingsvrije hypotheek oversluiten? De Hypotheker denkt met je mee en helpt je om je hypotheek te laten aansluiten op je huidige situatie. We regelen alles voor je.

  • We vragen offertes aan, beantwoorden vragen van geldverstrekkers en verzekeraars voor je en zorgen dat alles op tijd wordt geregeld.
  • We helpen je met het regelen van de taxatie door een makelaar en het passeren van de hypotheek bij de notaris.
  • Je hebt bij De Hypotheker de keus uit bijna alle hypotheekverstrekkers en verzekeraars. 

Zo kun je met zekerheid kiezen voor het scherpste aanbod dat precies bij jouw situatie past. Maak vandaag nog afspraak.

 

Onze klanten zijn tevreden. De Hypotheker wordt beloond met een 8,9/10 op basis van 1885 Klantenvertellen beoordelingen.

Een volgende woning op het oog? Weet wat er met je huidige hypotheek mogelijk is.

De Hypotheker regelt alles rond je hypotheek en je volgende huis.

Maak een afspraak of stel je vraag aan één van onze specialisten.

Maak een afspraak