Aflossingsvrije hypotheek

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

De betekenis van een aflossingsvrije hypotheek is eigenlijk vrij eenvoudig aangezien de naam al voor een groot deel zegt wat dit hypotheekproduct doet. Een aflossingsvrije hypotheek (door sommigen ook wel een aflosvrije hypotheek genoemd) is namelijk een hypotheekvorm waarbij je gedurende de looptijd niet verplicht bent om af te lossen. Je hoeft maandelijks alleen maar rente te betalen. Op de einddatum moet je dan in één keer de hele lening aflossen.

 

 

Aflossingsvrije hypotheek

Kenmerken van een aflossingsvrije hypotheek

Tijdens de looptijd:

  • hoef je alleen rente te betalen;
  • los je niet af op de hypotheek.

Aan het eind van de looptijd moet je in één keer de hele hypotheek aflossen.

Aflossingsvrije hypotheek na 2013

Wie (als starter) na 1 januari 2013 een hypotheek afsluit heeft alleen hypotheekrenteaftrek als hij de hypotheek aflost op basis van een annuïteiten- of een lineaire hypotheek. Voor bestaande aflossingsvrije hypotheken is er wel een uitzondering mogelijk, omdat er een overgangsregeling geldt.
De overgangsregeling voor de (bestaande) eigenwoningschuld geldt voor de eigenwoningschuld die op 31 december 2012 bestond. De eigenwoningschuld is het deel van de hypotheek of lening waarover je de rente mag aftrekken. Dit is alleen een hypotheek of lening die betrekking heeft op jouw eigen woning, bijvoorbeeld om de woning aan te kopen, te verbeteren of te onderhouden. Gebruik je een deel van de hypotheek of lening om bijvoorbeeld je huis in te richten? Of om een auto te kopen? Dan hoort dit deel niet bij je eigenwoningschuld.

Bij het ontbreken van een eigenwoningschuld op 31 december 2012, geldt het overgangsrecht ook nog voor:

  • de eigenwoningschuld die in 2012 bestond direct voorafgaand aan de vervreemding van de eigen woning én de nieuwe eigenwoningschuld uiterlijk in 2013 is ontstaan;
  • de eigenwoningschuld die in 2013 is ontstaan door een in 2012 getekende onherroepelijke koopovereenkomst;
  • de eigenwoningschuld die in 2013 is ontstaan door een in 2012 getekende onherroepelijke aanneem- en/of verbouwingsovereenkomst;
  • de eigenwoningschuld die voor 31 december 2012 bestond voorafgaand aan een vervreemding als gevolg van een verhuur van de voormalige eigen woning, voor zover de woning vóór 2021 weer als eigen woning in gebruik wordt genomen;

 

De drie grootste misverstanden

Over de aflossingsvrije hypotheek bestaan veel misverstanden. Wij noemen de drie meest voorkomende:

 

1. Een aflossingsvrije hypotheek hoef je niet af te lossen.
2. Een aflossingsvrije hypotheek is altijd het goedkoopste.
3. Ik loop geen risico, want ik heb overwaarde.

 

In de video leggen we je meer uit over deze misverstanden. 

Arrow

Kun je nog een aflossingsvrije hypotheek krijgen?

Het feit dat je geen hypotheekrenteaftrek meer hebt bij het nu afsluiten van een nieuwe aflossingsvrije hypotheek, betekent nog niet dat je geen aflossingsvrije hypotheek meer kunt krijgen. Deze hypotheekvorm komt tegenwoordig steeds vaker weer voor als gevolg van de huidige lage rentestand. Het belastingvoordeel dat iemand dan misloopt is vaak zo klein, dat het interessant is om (een deel van) de hypotheek aflossingsvrij te houden. Laat je hierbij wel altijd goed adviseren door een van onze hypotheekadviseurs of dit in jouw geval ook verstandig is om te doen.


Aflossingsvrije hypotheek aflossen

Er komt een moment dat de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek afloopt, doorgaans na 30 jaar. Je hypotheek moet dan in één keer worden afgelost. Afhankelijk van je situatie zijn er op dat moment diverse mogelijkheden, zoals:

  • Extra terugbetalen. Je hebt eigen vermogen opgebouwd en je lost hiermee de hypotheekschuld af.
  • Nieuwe hypotheek. Je sluit een nieuwe hypotheek af waarmee je de oude hypotheek aflost.
  • Verhuizen. Het kan zijn dat je persoonlijke situatie is veranderd: de kinderen zijn bijvoorbeeld het huis uit en je wilt kleiner gaan wonen. Je verkoopt je huis en lost met de opbrengst de hypotheekschuld af. 

 

 

Arrow
Podcast

Een aflossingsvrije hypotheek, doen of toch maar niet?

De aflossingsvrije hypotheek stijgt flink in populariteit. Maar wat is een aflossingsvrije hypotheek nu eigenlijk, en welke voordelen biedt deze hypotheekvorm? En zitten er ook nadelen aan vast? Wij leggen je het uit in onze podcast.

Doe de hypotheekcheck

In het verleden heb je gekozen voor een hypotheek die gedeeltelijk of geheel aflossingsvrij is. Een keuze die op dat moment goed bij je persoonlijke situatie paste. Het is belangrijk om met enige regelmaat even stil te staan bij deze keuze. Met behulp van onze tool brengen we je situatie in kaart en geven we je een advies over de te ondernemen stappen.

 

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk