Een hypotheek voor senioren

Ouder koppel met papieren
Als het gaat om hypotheken voor senioren, wordt er vaak gedacht in onmogelijkheden. Wij laten graag zien welke mogelijkheden er wél zijn als je ouder bent.

Aandachtspunten senioren

Een nieuwe hypotheek afsluiten of huidige hypotheek aanpassen hoeft geen probleem te zijn. Wel is het handig om rekening te houden met deze aandachtspunten.

Maximale hypotheek verandert na je 57e

Als je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten, of een bestaande hypotheek wilt verhogen, houden hypotheekverstrekkers al vanaf je 57e jaar rekening met je pensioeninkomen. Is je pensioeninkomen lager dan je huidige inkomen, dan wordt bij het verstrekken van een hypotheek rekening gehouden met het lagere pensioeninkomen.

NHG kan een uitkomst zijn

Heb je lagere of gelijkblijvende woonlasten na je verhuizing, bijvoorbeeld omdat je kleiner gaat wonen? Kies dan voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In dat geval mag de bank namelijk je werkelijke woonlasten als uitgangspunt nemen voor je nieuwe hypotheek. Dat betekent dat je meer kunt lenen bij een (deels) aflossingsvrije hypotheek dan bij een variant die je volledig aflost.
Het proces

Wil jij je huidige hypotheek aanpassen of een nieuwe hypotheek afsluiten? Maak een vrijblijvende afspraak voor een intakegesprek bij De Hypotheker. Lees hieronder vast het stappenplan door, zodat je weet wat je te wachten staat.

Afspraak maken

Oriënteren

open-item
Ben je 57 jaar of ouder en wil je een huis kopen, je hypotheek aanpassen of gewoon weten of jouw huidige hypotheek nog aansluit op je situatie? Kom dan langs voor een vrijblijvend en kosteloos intakegesprek bij De Hypotheker. De adviseur brengt jouw financiële situatie in kaart, rekening houdend met je (aankomende) pensioen.

Je hypotheek regelen

open-item
Heb je besloten om te gaan verhuizen of om je hypotheek over te sluiten? Dan is het tijd om je hypotheek te regelen. Je levert hiervoor verschillende documenten aan bij je adviseur. Als alle documenten zijn aangeleverd, schrijft je adviseur een advies uit en gaat hij aan de gang met het aanvragen van de hypotheek.

De hypotheekofferte tekenen

open-item
Wanneer de gekozen hypotheekverstrekker akkoord geeft op alle documenten, ontvang je de hypotheekofferte: het bindende aanbod. Na het tekenen van de offerte kun je gaan aftellen tot de dag van het passeren van je hypotheek.

Naar de notaris

open-item
Niet alleen bij het kopen van een huis, maar ook bij het oversluiten van een hypotheek ga je naar de notaris. De notaris haalt je oude hypotheek door en schrijft je nieuwe hypotheek in in het Kadaster. Hierna is alles geregeld en kun je gaan genieten van je nieuwe woning of je lagere maandlasten. Gefeliciteerd!

Dit vragen klanten ons vaak

Veelgestelde vragen van senioren

Ik heb een spaarhypotheek. Is oversluiten interessant?

open-item
Wil je je spaarhypotheek oversluiten? Laat je dan goed adviseren. Oversluiten van een spaarhypotheek naar een lagere rente levert namelijk zelden voordeel op. Bij een spaarhypotheek is de hypotheekrente namelijk gekoppeld aan de rente die wordt vergoed over het vermogen dat je opbouwt om je spaarhypotheek af te lossen. Hoe lager de rente, hoe meer premie je moet inleggen om je doelkapitaal te halen. En de (hoge) premie is niet fiscaal aftrekbaar.

Op hoeveel AOW heb ik recht?

open-item
De hoogte van de AOW is afgeleid van het nettominimumloon en is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Hierbij wordt gekeken naar je woonsituatie: woon je alleen of met iemand anders.

Hoe kan ik mijn pensioen aanvullen?

open-item
Een pensioen is het geheel van uitkeringen die je ontvangt nadat je bent gestopt met werken. Het kan bestaan uit AOW en/of werkgeverspensioen. Hiernaast kun je ook zelf je pensioen aanvullen. Dit kan op diverse manieren.