Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

Voor de aankoop van je woning kun je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). 

Minder risico en rentekorting met een hypotheek met NHG

Sluit je een hypotheek af met NHG, dan loop je als woningeigenaar minder risico en profiteer je van een rentekorting. Als je bijvoorbeeld je maandlasten niet meer kan betalen omdat je werkloos of arbeidsongeschikt bent geworden, dan moet je je huis verkopen. Als de opbrengst niet voldoende is om je restschuld af te lossen, betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen het verschil aan de bank. Om hier recht op te hebben, dien je gebruik te maken van de Nationale Hypotheek Garantie, afgekort NHG. NHG biedt voor de hypotheekverstrekker dus een extra zekerheid dat de hypotheek wordt terug betaald.

Voorwaarden NHG

Je komt in aanmerking voor NHG als je voldoet aan onderstaande voorwaarden:

  • Het hypotheekbedrag voor de financiering van je woning bedraagt per januari 2017 maximaal 247.450 euro. Hierin is rekening gehouden met de bijkomende kosten voor bijvoorbeeld notariskosten, afsluitprovisie en overdrachtsbelasting. Het aankoopbedrag mag niet hoger zijn dan 245.000 euro.
  • De woning moet je hoofdverblijf zijn.
  • NHG is mogelijk voor alle soorten woonhuizen, voor appartementen en voor woonwagens en woonwagenstandplaatsen. NHG is niet mogelijk voor de aankoop van recreatiewoningen, woonboten, garages en stacaravans.

Let op: naast de koopsom van de woning mag je nog 1 procent extra lenen om de bijkomende kosten af te dekken. Aangezien er meestal zo’n 6 procent aan kosten bijkomen, moet je dus zelf ongeveer 5 procent aan eigen geld inleggen. 

NHG en woningverbetering

NHG is ook mogelijk bij verbetering van je woning. Hier moet dan sprake zijn van ‘kwaliteitsverbetering’, ofwel herstel van achterstallig onderhoud, verbetering en/of uitbreiding van de woning.

Bijvoorbeeld van woningverbetering
Denk aan een nieuwe badkamer, keuken, dakkapel of andersoortige woninguitbreiding, maar ook aan achterstallig onderhoud. Zelfs het leggen van een parketvloer kan op deze wijze worden meegefinancierd. Het gaat hier immers om verbouwing en/of verbeteringen aan je woning. Je kunt je bestaande hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker en tegelijkertijd verhogen of je kunt een aanvullende lening voor verbouwing of verbetering van je woning afsluiten.

Houd er wel rekening mee dat het verbouwingsbedrag in depot wordt gehouden en pas bij het inleveren van nota's wordt uitbetaald. Het zou dus mogelijk kunnen zijn dat je eerst zelf het geld moet voorschieten.

Houd er ook rekening mee dat er nooit meer geleend kan worden dan 101 procent van de woningwaarde. Heeft je huis onvoldoende waarde, dan kun je niet alles meefinancieren en moet je eigen geld inbrengen. Ga je je woning verbeteren met energiebesparende voorzieningen, dan mag je 106 procent van de marktwaarde lenen. Let op: niet iedere geldverstrekker hanteert deze regeling.

Voorwaarden voor NHG en verbouwen

Verklaring kwaliteitsverbetering
De kosten voor kwaliteitsverbetering moeten blijken uit of een taxatierapport of een bouwkundig rapport of een door jezelf opgemaakte specificatie.

Kostengrens
Het totaal van de bestaande lening en de nieuwe lening (inclusief overige kosten waaronder notariskosten, afsluitprovisie en de kosten ten behoeve van kwaliteitsverbetering) mag nooit meer zijn dan 247.450 euro. 

Depotverplichting 
Bij kwaliteitsverbetering en/of energiebesparende voorzieningen wordt het volledige bedrag in depot gehouden door de geldverstrekker. Dit betekent dat op het moment dat je door middel van facturen kan aantonen dat de kwaliteitsverbetering (deels) is uitgevoerd, de geldverstrekker dit bedrag (gedeeltelijk) uitbetaalt.

Energiebesparende voorzieningen 

Energiebesparende voorzieningen kunnen ook met NHG worden meegefinancierd. Als je naast de aankoop van de woning ook de woning gaat verbeteren op basis van energiebesparende voorzieningen dan mag je de daadwerkelijke kosten aan energiebesparende voorzieningen meefinancieren. De maximale kostengrens bedraagt dan 259.700 euro.

Een prettige bijkomstigheid is dat de lasten van de investeringen in energiebesparing vanaf 2016 tot een bedrag van maximaal 9.000,- euro buiten beschouwing blijven bij de inkomenstoets, waarmee wordt bepaald hoeveel je kan lenen. Je kunt dus op basis van hetzelfde inkomen meer lenen als er sprake is van energiebesparende voorzieningen. Onder energiebesparende voorzieningen vallen: een HR-ketel, spouwmuur-, dak- en vloerisolatie, HR++ beglazing, een warmtepomp, een zonneboiler en/of zonnecellen.

Kosten meefinancieren

Houd er rekening mee dat je eigen geld moet inbrengen voor de financiering van bijkomende kosten. Denk hierbij aan notariskosten, advies- en bemiddelingskosten en overdrachtsbelasting. Deze bijkomende kosten zijn ongeveer 6 procent van de koopsom. Het is niet meer mogelijk om alle kosten in je hypotheek op te nemen. Je kunt 1 procent van de kosten in je hypotheek meefinancieren. Voor de overige kosten moet je dus altijd eigen geld inbrengen.

Wil je energiebesparende voorzieningen aanbrengen in je woning, dan kun je maximaal 106 procent van de marktwaarde lenen. Let wel: niet elke geldverstrekker wil de extra 5 procent financieren. Je adviseur kan je hier meer over vertellen.

NHG en jouw mogelijkheden?

Wil je meer weten over NHG en wat jouw mogelijkheden zijn? Maak een afspraak met een hypotheekadviseur bij De Hypotheker. Of bereken zelf of je in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG.

Op jezelf in je eerste eigen huis, de grootste aankoop van je leven.

De Hypotheker regelt alles rond het kopen van je eerste huis en zoekt voor jou de beste deal.

Maak een afspraak of stel je vraag aan één van onze specialisten.

Maak een afspraak