Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op hypotheken tot 325.000 euro (in 2021). Sluit je een NHG-hypotheek af, dan leen je verantwoord en betaalbaar. Met een NHG-hypotheek loop je als woningeigenaar minder risico en profiteer je van een rentekorting. Als je bijvoorbeeld je maandlasten niet meer kan betalen omdat je werkloos of arbeidsongeschikt bent geworden, dan moet je je huis verkopen. Als de opbrengst niet voldoende is om je restschuld af te lossen, betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen onder bepaalde voorwaarden het verschil aan de bank. 

Voordelen NHG-hypotheek

  • Korting op je hypotheekrente
  • Gegarandeerd een hypotheek die bij je past, uitgerekend volgens het Nibud
  • Je houdt geen restschuld over bij gedwongen verkoop

Wat zijn de NHG-regels?

Je komt in aanmerking voor NHG als je voldoet aan onderstaande voorwaarden:

  • Het aankoopbedrag van de woning (plus eventuele verbouwingskosten) bedraagt vanaf 1 januari 2021 maximaal 325.000 euro. 
  • Als er sprake is van energiebesparende voorzieningen dan bedraagt de maximale kostengrens momenteel 344.500 euro. 
  • De woning moet je hoofdverblijf zijn.
  • NHG is mogelijk voor alle soorten woonhuizen, voor appartementen en voor woonwagens en woonwagenstandplaatsen. NHG is niet mogelijk voor de aankoop van recreatiewoningen, woonboten, garages en stacaravans.

 

Met onze NHG-check kom je er in één minuut achter of je in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG. Ook je hypotheekadviseur kan zien of je in aanmerking komt voor de NHG en deze voor je aanvragen. Maak een afspraak.Geen restschuld bij gedwongen verkoop

Ben je werkloos of arbeidsongeschikt en kun je je maandlasten niet meer betalen? Dan moet je waarschijnlijk je huis verkopen. Is de opbrengst niet genoeg om je hele hypotheek af te lossen, dan betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen onder bepaalde voorwaarden het verschil aan de bank. Dit valt onder de NHG-garantie.   


Eigen geld inleggen

Naast de koopsom van de woning, komen er bijkomende kosten kijken bij de aanschaf van een woning, zoals notariskosten, advies- en bemiddelingskosten en overdrachtsbelasting. Meestal komen er zo’n 4 à 6 procent aan kosten bij bovenop de koopsom. Deze kosten moet je van je eigen geld betalen. Een uitzondering wordt gemaakt als er sprake is van woningverbetering met energiebesparende voorzieningen. Dan mag je namelijk met NHG 6 procent extra lenen, met een kostengrens tot 344.500 euro. Let op: niet elke hypotheekverstrekker financiert de extra 6 procent. 


NHG Kosten

Bij het afsluiten van een hypotheek met NHG betaal je eenmalige kosten aan NHG. Deze provisie is 0,7 procent van de koopsom. 

NHG en woningverbetering

NHG is ook mogelijk bij verbetering van je woning. Hier moet dan sprake zijn van ‘kwaliteitsverbetering’, ofwel herstel van achterstallig onderhoud, verbetering en/of uitbreiding van de woning. Denk aan een nieuwe badkamer, keuken, dakkapel of andersoortige woninguitbreiding, maar ook aan achterstallig onderhoud. Het gaat hier immers om verbouwing en/of verbeteringen aan je woning. Je kunt je bestaande hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker en tegelijkertijd verhogen of je kunt een aanvullende lening voor verbouwing of verbetering van je woning afsluiten.

Houd er wel rekening mee dat het verbouwingsbedrag in depot wordt gehouden en pas bij het inleveren van nota's wordt uitbetaald. Het zou dus mogelijk kunnen zijn dat je eerst zelf het geld moet voorschieten.

Houd er ook rekening mee dat er nooit meer geleend kan worden dan 100 procent van de woningwaarde. Heeft je huis onvoldoende waarde, dan kun je niet alles meefinancieren en moet je eigen geld inbrengen. Ga je je woning verbeteren met energiebesparende voorzieningen, dan mag je 106 procent van de marktwaarde lenen. Let op: niet iedere geldverstrekker hanteert deze regeling.

Energiebesparende voorzieningen 

Energiebesparende voorzieningen kunnen ook met NHG worden meegefinancierd. Als je naast de aankoop van de woning ook de woning gaat verbeteren op basis van energiebesparende voorzieningen dan mag je de daadwerkelijke kosten aan energiebesparende voorzieningen meefinancieren. De maximale kostengrens bedraagt dan 344.500 euro.

Een prettige bijkomstigheid is dat de lasten van de investeringen in energiebesparing vanaf 2016 tot een bedrag van maximaal 9.000,- euro buiten beschouwing blijven bij de inkomenstoets (waarmee wordt bepaald hoeveel je kan lenen) als het bruto jaarinkomen minimaal 33.000 euro bedraagt. Je kunt dus op basis van hetzelfde inkomen meer lenen als er sprake is van energiebesparende voorzieningen. Onder energiebesparende voorzieningen vallen: spouwmuur-, dak- en vloerisolatie, HR++ beglazing, een warmtepomp en/of zonnepanelen. Daarnaast mag ook 9.000 euro buiten beschouwing worden gelaten bij aankoop van een zeer energiezuinige woning (energielabel A++ of hoger, of energieprestatie coëfficiënt van maximaal 0,6) en 25.000 euro bij de aankoop van een energieneutrale woning.  

Dit vragen klanten ons vaak over NHG

Adviseurs van De Hypotheker ontvangen vaak vragen over de Nationale Hypotheek Garantie. De meest gestelde vragen en de antwoorden hebben we verzameld.