Rentekorting op je hypotheek

Als je een hypotheek afsluit, krijg je te maken met hypotheekrente. Het liefst kies je daarbij voor een hypotheekverstrekker en hypotheekvorm waarbij de hypotheekrente die je moet betalen zo laag mogelijk is. Maar wist je dat je in sommige gevallen ook nog eens een extra rentekorting op je hypotheek kunt krijgen? Zo’n hypotheekrentekorting kan je dan vaak een paar tiende procent aan hypotheekrente per maand schelen.

Wat is rentekorting?

Rentekorting op je hypotheek is een korting op het door jou gekozen hypotheekrentetarief. Zo kan je in aanmerking komen voor rentekorting als je een hypotheek afsluit met NHG. Een andere mogelijkheid om te profiteren van een hypotheekrentekorting is als je duurzaamheidsmaatregelen neemt voor je nieuwe huis. Bij sommige banken kom je dan in aanmerking voor een zogeheten duurzaamheidskorting.

NHG rentekorting

De NHG rentekorting is een korting die je krijgt op je hypotheekrente omdat je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit. Door deze garantie loopt een bank of geldverstrekker minder risico met jouw hypotheek. Hierdoor wordt de gehanteerde risico-opslag lager, waardoor je als woningeigenaar een lagere hypotheekrente kunt krijgen. Je krijgt op die manier een rentekorting op je hypotheek waardoor de te betalen maandelijkse hypotheekrente gemiddeld zo’n 0,5 procentpunt lager wordt.

Duurzaamheidskorting hypotheek

Sommige banken en hypotheekverstrekkers belonen je als je maatregelen neemt om je huis energiezuiniger te maken. Ga je bijvoorbeeld de hypotheeklening gebruiken voor isolatiemaatregelen of wil je een zonneboiler, HR-beglazing of een warmtepomp aanschaffen? Dan kun je in aanmerking komen voor een hypotheek met duurzaamheidskorting. Ook dit kan je een voordeel opleveren van enkele tienden aan procentpunten. De precieze hoogte van de duurzaamheidskorting voor je hypotheek is onder andere afhankelijk van de geldverstrekker en de geldende voorwaarden. Enkele voorbeelden van hypotheekverstrekkers die gebruikmaken van de duurzaamheidskorting zijn de Rabobank, ABN AMRO, Obvion en Florius.

Risicoklasse hypotheek

Een andere manier om te besparen op je hypotheekrente is om de risicoklasse van je hypotheek goed in de gaten te houden. Hoe lager je hypotheek namelijk is ten opzichte van de waarde van je woning, hoe meer korting je kunt krijgen op je hypotheekrente. De verhouding tussen je hypotheekbedrag en de woningwaarde is dan gunstiger, waardoor de bank minder risico loopt. Kijk dus of je bij je bank in een lagere risicoklasse met je hypotheek valt, zodat ook je hypotheekrente lager wordt.

Rentekorting via je betaalrekening

Er zijn ook diverse geldverstrekkers die je korting op de hypotheekrente bieden als je een betaalrekening hebt of afsluit bij de bank waar je ook de hypotheek aangaat. Hoe meer producten je bij een bank afneemt, hoe interessanter jij namelijk voor ze bent als klant. En daar wil de bank je soms best voor belonen door je een rentekorting op je hypotheek te geven.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk