Je volgende woning kopen

header-image
Als je leven verandert, veranderen ook je woonwensen. Er is waarschijnlijk veel veranderd, maar je zoektocht begint nog steeds met dezelfde vraag: hoeveel kan ik lenen?
Hypotheekvormen
Er zijn een aantal verschillende hypotheekvormen. Je kunt kiezen uit een lineaire of een annuïteitenhypotheek. Bekijk welke hypotheekvorm het beste bij jou past.
Hypotheekvormen
Annuïteitenhypotheek
Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij de maandelijkse som van rente plus aflossing gelijk blijft gedurende de gehele looptijd. In het begin van de looptijd betaal je vooral veel rente en naarmate de hypotheek vordert ga je meer aflossen.
Lineaire hypotheek
Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij je gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag aflost. De rente die je betaalt wordt steeds lager, waardoor je maandlasten afnemen.
Je volgende huis kopen: een stappenplan

Bij een huis kopen komt veel kijken. In zes duidelijke stappen leggen wij het proces uit van een nieuwe woning kopen, je oude woning verkopen en je hypotheek regelen.

Afspraak maken

Oriënteren

open-item
Voordat je een huis koopt, is het belangrijk je goed te oriënteren. Hoeveel kan en wil je maximaal lenen, hoe staat het met je lopende hypotheek, kan je de huidige rente meenemen en heb je overwaarde op je huidge woning? Een hypotheekadviseur kan je helpen met het beantwoorden van deze en al jouw andere vragen. Het oriëntatiegesprek is vrijblijvend en kosteloos.

Op huizenjacht

open-item
Wanneer je weet wat je budget is en wat je woonwensen zijn, is het tijd om op huizenjacht te gaan. Dat kun je op eigen houtje doen, maar je kunt ook een aankoopmakelaar inschakelen. Waarschijnlijk moet ook je eigen woning verkocht worden. Wil je eerst kopen of eerst verkopen? Dat is een belangrijke afweging om te maken.

Onderhandelen over je droomhuis

open-item
Heb je jouw droomhuis gevonden? Dan is het tijd om een bod uit te brengen! Bied niet gelijk hoeveel je maximaal wilt betalen, zodat er nog ruimte is om te onderhandelen. Zo'n onderhandeling is erg spannend. Wij zetten daarom vijf nuttige tips voor je op een rijtje.

Je hypotheek regelen

open-item
Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Er wordt een koopcontract opgesteld door de verkoopmakelaar. Na het tekenen van dit contract heb je nog drie dagen bedenktijd, voordat het contract bindend is. Het is nu ook tijd om je hypotheek te gaan regelen. Dat heb je al een keer eerder gedaan, maar dit keer komt er iets meer bij kijken. Als je oude woning nog niet verkocht is, heb je misschien een overbruggingshypotheek nodig. En misschien wil je je oude hypotheekrente wel meenemen? Tijdens een afspraak met je hypotheekadviseur bespreek je alle belangrijke punten. Na het gesprek met je adviseur ga je aan de slag met het verzamelen en aanleveren van alle documenten die nodig zijn voor de hypotheekaanvraag.

De hypotheekofferte tekenen

open-item
Je hypotheekadviseur schrijft een adviesrapport en gaat aan de slag met het aanvragen van je hypotheek. Wanneer de hypotheekverstrekker akkoord geeft op alle documenten, ontvang je de hypotheekofferte: het bindende aanbod. Na het tekenen van de offerte kun je gaan aftellen tot de dag van het passeren van je hypotheek.

Naar de notaris

open-item
Zet de champagne maar koud: vandaag ga je naar de notaris! Hier zullen zowel jij als de verkoper de akte van levering tekenen en zul je ook de hypotheekakte tekenen. Als je hebt getekend bij de notaris is het huis officieel van jou en kun je gaan klussen en/of verhuizen. Wanneer je oude huis verkocht is, ga je nogmaals naar de notaris.
Kies zelf je type dienstverlening
Als je een volgende woning gaat kopen, kun je bij De Hypotheker kiezen uit twee soorten dienstverlening: het Jazeker of het Pluszeker pakket. Wat kies jij?
Jazeker
Richtprijs 2.495,-
Deskundig onafhankelijk hypotheekadvies
Binnen 1 werkdag teruggebeld
Meerdere face-to-face-gesprekken
Volledige ontzorging
Pluszeker
Richtprijs 3.495,-
Deskundig onafhankelijk hypotheekadvies
Binnen 1 werkdag teruggebeld
Onbeperkt aantal face-to-face-gesprekken
Volledige ontzorging: de adviseur neemt alles voor je uit handen
Dit vragen klanten ons vaak
Veelgestelde vragen over je volgende woning kopen
Welk eigen geld kan ik inzetten als ik een nieuwe woning koop?
open-item
Om de bijkomende kosten voor de aankoop van een woning te financieren, is het nodig om eigen geld in te zetten: ongeveer zes procent van de koopsom. Daarnaast kun je overwegen om extra eigen geld in te leggen om zo de maandlasten van je hypotheek te verlagen. Je kunt hiervoor ook je eventuele overwaarde gebruiken.
Wat is de bijleenregeling?
open-item
De overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van je oude woning moet je weer investeren als je binnen drie jaar een volgende woning koopt. Als je dit niet doet en je sluit een lening af voor de volledige aankoopprijs van je nieuwe woning, dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek over het leningbedrag ter grootte van die overwaarde.
Wat gaat advies en bemiddeling van De Hypotheker mij kosten?
open-item
Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je ons betaalt voor onze dienstverlening. Daarover zijn we transparant en duidelijk. Het eerste gesprek is voor onze rekening. Tijdens dit intakegesprek krijg je inzicht in de stappen die nodig zijn om je plannen te realiseren en hoe wij je daarbij kunnen adviseren en helpen. De hypotheekadviseur informeert je vervolgens over de bijbehorende kosten voor de vervolgstappen. Voor ons advies en onze bemiddeling betaal je De Hypotheker eenmalig een bedrag. De hoogte van dit bedrag hangt af van het soort dienstverlening dat je kiest.