Blog Blog

Huis kopen of verkopen: wat doe je als eerste?

Als je graag wilt verhuizen moet je zowel een nieuw huis kopen als je eigen huis verkopen, maar het blijft een lastige afweging: wil je eerst een huis kopen of eerst verkopen? Wij zetten de voor- en nadelen van beide mogelijkheden voor je op een rij, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 07/11/2022
J8a2598 Social Media

Je huidige woning eerst verkopen, dan kopen

Nu er een afkoeling gaande is op de woningmarkt en huizen langer te koop staan dan een jaar geleden, zien we steeds meer mensen die ervoor kiezen hun woning eerst te verkopen en dan pas te kopen. Door je huidige woning eerst te verkopen, weet je precies waar je aan toe bent voordat je zelf een woning koopt. Je budget is dan helemaal duidelijk. Je kunt de eventuele overwaarde van je huidige woning gebruiken voor de koop van de nieuwe woning én je voorkomt zo dubbele woonlasten. 

Verkoop je echter je woning al heel snel? Dan kan het gebeuren dat de nieuwe eigenaren er al snel in willen trekken. In dat geval moet je op zoek naar tijdelijke woonruimte. Hou hier dus rekening mee, bijvoorbeeld door een ruime zoektermijn op te nemen in de voorwaarden van de verkoop.

Eerst je nieuwe huis kopen en daarna verkopen

Wanneer je er heel zeker van bent dat je jouw huidige woning snel verkoopt en je krijgt de kans om je ideale nieuwe woning te kopen, dan kun je ervoor kiezen om eerst te kopen voordat je verkoopt. Zeker als je een financiële buffer hebt die je helpt om eventuele dubbele woonlasten op te vangen. Ook bij de koop van een nieuwbouwhuis vindt de koop vaak veel eerder plaats dan de verkoop.

Het is verstandig om met de kopers van jouw huis af te spreken dat de koop niet doorgaat als je niet binnen een afgesproken tijdsperiode je huidige woning verkoopt. Zo voorkom je stress.

Tijdelijk twee koopwoningen… wat nu?

Wanneer je nog bezig bent met het kopen én verkopen van een huis, kan het gebeuren dat je tijdelijk eigenaar bent van twee koopwoningen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, dan kun je gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek voor beide woningen. Dat levert je een flink belastingvoordeel op. De maximale termijn hiervoor is drie jaar.

Ben je van plan om tijdelijk je tweede koopwoning te verhuren? Controleer dan wel of je hiervoor toestemming hebt van je hypotheekverstrekker. Houd ook rekening met de huurdersrechten van je huurders en de belastingregels die gelden voor jouw specifieke situatie.

Bereken hoeveel je kunt lenen

Als je op zoek bent naar een koopwoning, wil je natuurlijk graag weten wat je kunt lenen. Daar hebben we bij De Hypotheker een handige rekentool voor. Bereken het zelf!